Solidaritate cu muncitorii din salubritate pentru drepturile muncii și locuirii

„Dintre cei 26 de angajați care au lucrat ca încărcători în tura de noapte și au locuit în Pata Rât, azi au rămas doar trei”

Interviuri realizate de Maria Stoica, Căși Sociale ACUM!

 

La finalul anului 2023, aproape 75.000 de cetăţeni străini aveau drept de şedere în scop de muncă în România. Peste 45% dintre ei au fost din Nepal şi Sri Lanka, având între 18 şi 60 de ani şi fiind muncitori necalificaţi. Pentru 2024, Guvernul a stabilit un contingent de 100.000 de lucrători străini nou-adminişi pe piaţa muncii din România, încercând să soluţioneze lipsa forţei de muncă, mai ales pentru muncile nedorite de români (sursă: Economica.net, 29.01.2024). Nepalezii au apărut şi în firma de salubritate din Cluj-Napoca, unde muncile stigmatizate şi slab plătite erau practicate de muncitori de etnie romă, mulţi dintre ei cu domiciliul în Pata Rât. Ei au menţinut oraşul curat timp de mai multe decenii, precum am arătat în campania Căşi Sociale ACUM! în 2020. Șoferii, încărcătorii, măturătorii stradali, lucrătorii de pe rampă şi munca lor esenţială nu a fost apreciată nici în pandemie, după cum rezultă din discuţiile cu ei de la acea vreme. Nici de orăşeni, nici de firmele de salubritate, nici de directorii acestora.

Totuşi, romii nu au refuzat să lucreze în acest domeniu, şi, de teamă să nu îşi piardă locul de muncă, au renunţat şi la ideea de a face un sindicat prin care să îşi apare drepturile. Acum, precum ne arată cele cinci interviuri realizate de Maria Stoica în septembrie - octombrie 2024, drepturile le sunt şi mai periclitate. Conducătorii firmei Supercom din Cluj-Napoca, care în momentul de faţă deţine monopolul asupra colectării deşeurilor în oraş, le-au înscenat situaţii în care ei au cedat presiunii şi şi-au dat demisia. Nu de bună voie, ci forţaţi. Precum spun intervievaţii noştri, dintre cei 26 de angajaţi din Supercom care au lucrat ca încărcătoriîn tura de noapte şi au locuit în Pata Rât, azi au rămas doar trei. Nemulţumirile lor sunt ţinute în frâu de sintagma pe care conducătorii firmei o repetă continuu: vin nepalezii, voi puteţi pleca.

S-a creat, astfel, o situaţie, în care muncitorii romi şi cei nepalezi, ambele categorii aparţinând unor minorităţi rasializate în România, au ajuns să se blameze între ei într-un domeniu al muncii din care nimeni nu credea vreodată că romii vor fi înlăturaţi. S-a ajuns şi în ţara noastră în situaţii în care lucrătorii imigranţi sunt percepuţi ca un pericol faţă de lucrătorii nativi, dar şi când vechii lucrători nativi sunt manipulaţi şi eliminaţi datorită faptului că la orizont a apărut o nouă armată industrială de rezervă. Distincţiile vechi stigmatizatoare faţă de romi încep să se completeze cu noi distincţii de acest fel nu doar între români şi nepalezi, dar şi între romii din România şi nepalezi.

Se aplică şi în acest caz o metodă bine-cunoscută a capitalismului, cea a fragmentării muncitorilor, în acest caz produsă printre cele mai precare clase lucrătoare, ambele confruntate şi cu problema condiţiilor neadecvate de locuit: o parte dintre ele locuiesc în aşezări informale, cealaltă parte în dormitoare supraaglomerate. Datorită acestei fragmentări create de angajatori, diversele segmente ale clasei muncitoare nu ajung să se solidarizeze pentru drepturile lor şi împotriva exploatării lor de către capital. Profitabilitatea, în acest caz a firmei de salubritate care are monopol pe domeniu în Cluj-Napoca, este bine asigurată.

Enikő Vincze, Căși Sociale ACUM!, 26.10.2024

 

1. „Trebuie să fiu ca un sclav, să mă las manipulat, pentru că am nevoie de acest loc de muncă”

Ne spui cum te numești?

Vreau să rămân anonim deoarece încă lucrez la ei.

 

De cât timp lucrezi la Supercom?

Doi ani, fără două luni.

 

Deci de când este firma?

Da.

 

Cum se comportau la început cu voi?

Au fost toate bune și frumoase, eram 26 de băieți în tura de noapte. Acum am rămas doar trei, în rest pe toți i-a dat afară, i-a executat.

 

Și oare nu știi de ce? Nu s-a vorbit prin firmă?

S-a vorbit, tehnicianul ăsta nou care a venit, a spus la cei de mai sus că va elimina toți țiganii din firmă, așa, pe rând, pe toți îi va da afară.

 

Și acum cine lucrează dacă pe ei i-a dat afară?

Nepalezii și noi trei.

 

Deci acum au adus nepalezii să le țină locul la cei care au ținut Clujul curat ani de zile ?

Da, da, da. Pe nepalezi i-a lăsat pe sectoare iar noi suntem pe săgeata. De la gunoiul menajer ne-a mutat pe reciclabil, iar acum ne-a pus pe o mașină așa-zisă săgeată, o mașină prin care ei de la birouri fac ciubuc. Ne pune să luăm și moloz cu toate că nu avem voie și dacă nu facem, ne amenință, aseară de exemplu am fost la moloz pentru că n-am avut de ales. A sunat cineva de la birou și ne-a zis că dacă nu mergem să luăm molozul, o să meargă el și mai sus. O fost încă o amenințare și nu aveam de ales, nu puteam să rămânem chiar acum fără loc de muncă, când vine iarna și vin și sărbătorile.

 

Deci acum pentru orice vă amenință, nu faci ceva cum zic ei, ești dat afară? Sunteți tot timpul sub presiunea asta, nu își place, atunci pleci?

Da, suntem la mâna lor. Vrei nu vrem. Și altă firmă de salubritate nu este în Cluj. Acum aștept și eu să treacă sărbătorile și îmi caut altceva de lucru. Că până la urmă clachezi și se poate ajunge la altfel de situații.

 

Au fost cazuri în care colegii și-au pierdut răbdarea și să se ajungă la alte altercații?

Da, o fost un coleg care a ajuns să-l lovească pe tehnician, chiar și noi ne-am certat zilele astea cu el, eu și colegul. Dar apoi am zis că mai bine tăcem, că ne dau afară și îi greu să te descurci și cu bani ăștia,dar apoi să nu-i ai deloc.

 

Altercațiile pornesc de la angajați?

Nu, nu de la șeful de echipă, tehnicianul. El nu-i interesat de noi, nu-i curios de noi, ce ni se întâmplă. Am rămas doar trei persoane, și ne-a transformat în săgeata lui. Trebuie să încărcăm ce ne cere, să facă el ciubuc, iar dacă cineva întreabă de ce s-a încărcat de la punctul respectiv ce nu trebuie, noi suntem de vină.

 

Voi acum practic sunteți în minoritate față de nepalezi?

Da, nu-i mai de stat.

 

Am înțeles că o parte dintre cei care au mai fost ținuți la firmă au fost ținuți doar să-i învețe pe nepalezi sectoarele?

Da, așa o fost, chiar și pe mine m-au pus pe sector doar să-i înveți. Iar după asta m-au pus pe alt sector, unul pe care am mai fost eu în urmă cu 8 ani, când era Rosal, și după ce i-am învățat și acolo ce și cum se procedează cu cheile, ei, nepalezii, o rămas pe sector și pe mine m-au dat jos .

 

Dar aveai de ales? Puteai refuza să-i înveți sectorul?

Nu, nu aveai de ales, erai obligat să-i înveți, altfel riscai să te de-a afară pe loc.

 

Deci pe voi vă obligă să faceți orice, indiferent despre ce îi vorba? De exemplu molozul îi un ciubuc bun, nu?

Da, de când îi lumea.

 

Și banii la cine merg?

Numai la tehnician. El ne trimite numai noaptea să luăm molozul. Normal ar trebui să se facă cu contract la firmă, să se ducă un container pentru molez, și să se ridice ziua. Deci așa ar trebui făcut, nu cum ne pune el pe noi. Îi clar că noi suntem săgeata lui și el sau alți de la birou i-au banii.

 

Dacă s-ar afla asta de către directori, nu ar fi o problema pentru el?

Ba da, ar fi, da na, și-a făcut de cap mult.

 

Și cu directorul nu ați încercat să vorbiți?

Au fost șase directori până acum, ce să vorbim cu ei. Acuma o venit unul care ne-a fost șef de echipă la Rosal, ne-a promis cât de cât că o să fie bine. Are nevoie de dovezi, de poze, nu-l poate da afară pe tehnician pe vorbe.

 

Asta în timp ce, vouă ei vă pot desface direct contractul de muncă ? Fără referat, fără avertizări? Au fost cazuri în care oamenii au fost forțați să-și dea demisia fără nici un avertisment, fără nimic?

Da, de exemplu un coleg o fost în concediu și când s-a întors, i-a zis să-și caute de lucru și gata. Că așa o vrut el.

 

Că așa o vrut el te referi la tehnician?

Da, da. El o promis la cineva că el va dat toți țiganii afară.

 

Deci atunci ii vorba și de rasism nu doar de nepalezi și vietnamezi? Nu vrea să lucreze cu romii?

Dar asta-i așa de când îi lumea.

 

Și vouă v-a zis chestia asta?

Am auzit și noi doar că târziu, dar dacă suntem doar 5-6 persoane împotriva lor nu ai ce să faci. N-ai dovezi ca să poți merge la ITM. Și a fost o prostie de-a noastră că atunci când i-a dat pe primi doi afară, noi următori 20 să zic așa, noi nu mai trebuia să lucrăm cu el. El dacă nu vrea să lucreze cu o persoană, nu-l obligă nimeni să facă asta, trebuia să zicem și noi la fel, că nici noi nu putem să lucrăm cu el. Dar îi prea târziu deja, mai suntem doar trei persoane din vechii angajați. Și trei persoane nu pot să lupte împotriva unei firme întregi.

 

Am înțeles de la alți foști colegi de-ai tăi, că tehnicianul era mână-n mână cu directorul, adică ceea ce făcea cu voi făcea cu permisiunea directorului.

Da, așa este. Tehnicianul a promis la unul dintre directori că o să dea toți țiganii afară din firmă, și așa a și făcut, pe foarte mulți i-a dat afară din nimic. Mereu caută ceva să-i poată da afară, că așa o vrut și din cauza asta o fost și altercațiile.

 

Câți copii ai?

Șapte copii.

 

Ești singurul întreținător al familiei? Asta că este singurul venit?

Da.

 

Ce vârstă au copii?

Cel mai mare are șapte ani, iar cel mai mic trei luni.

 

Dacă de mâine o să pună presiune și mai mare asupra ta și ajungi să-ți dai lichidarea, ce o să faci? Din ce o să trăiești?

Nu știu, chiar nu stiu, unde să-mi caut acum de lucru chiar la sfârșitul anului? Vin și sărbătorile și dacă găsești bani nu primești până în decembrie, și până găsești, durează. Nu ași ști practic ce să fac, chiar nu știu cum să-ți răspund.

 

Ai fi dispus să faci orice să nu-ți pierzi locul de muncă?

Da, trebuie să fiu ca un sclav, trebuie să mă las manipulat, am nevoie de acest loc de muncă.

 

Dintr-o firmă la care mergeai cu drag la lucru ?

Amu zici că mergi să te împuște. Dacă nu-i faci pe plac, te amenință că te trimite la birou a doua zi și iți desface contractul de muncă.

 

Da cine îi omul ăsta, care o făcut atâta rău?

Nu știu, dar știm că a venit pornit împotriva noastră, el sigur are pe cineva în firmă care îl protejează.

 

El ar putea fi un pion?

Da, ar putea, dar se pare că și-a făcut bine treaba, noi trebuie să facem cum vrea el , dacă el zice, pe burtă, atunci noi trebuie să fim pe burtă. O ardem ca la pușcărie, el milițian, tu deținut...

 

Și cu nepalezi se comportă la fel?

Nu, cu ei nu are nici un comportament, îi împarte și gata.

 

Dacă ei au reclamații, pe ei nu-i stresează?

Nu, pe ei nu, dacă au reclamații le direcționează către mine. Noi îi acoperim pe ei de multe ori. Noi suntem cu săgeata, ce nu-i în stare arcușul, lasă că face săgeata. Și apoi, dacă nu ne convine asta, ni se arată pachetul, adică lichidarea.

 

Nu aveți dreptul să vă spuneți nici măcar punctul de vedere?

Nu, nu ai nici măcar dreptul să-ți ceri drepturile ca angajat, chiar dacă tu lucrezi pentru firma asta. Mereu stăm cu frica că vom fi dați afară. Dacă mergi și întrebi, când luăm salariul, că azi îi data de 30, nu stau de vorbă cu tine. Dar avem și noi lucruri de plătit, unii au și rate, ajungi să fii rău platnic la bănci din cauza asta pentru că nu ne dau bani la timp, este când întârzie și cu 5-6 zile cu plata și nici măcar nu ne anunță.

 

Și la nepalezi sunt întârzieri de genul?

La nepalezi în data de 10 mereu le dau banii.

 

Își bat joc de voi și cu plata?

Da, și când întrebăm ne pasează de la unul la altul și ne spun, mâine vor intra bani, și a doua zi ne spun la fel, că tot mâine, mâine.

 

Poate încearcă să vă facă să renunțați la lucru prin întârzierea salariul mai mereu?

Nu-i exclus.

 

2. „Tot cu asta ne amenință că o să vină nepalezi și o să fie dați toți țiganii afară” 

Salut, îmi poți spune cum te numești?

Salut, sunt Andrei.

 

Ce s-a întâmplat cu fostul tău loc de muncă ?

Într-o seară am semnat o foaie de demisie, iar a doua zi de dimineață am mers să mi-o anulez. Am ajuns la resurse umane, le-am spus că din motive personale mi-am semnat demisia și am întrebat dacă se poate anula. Iar cei de la resurse umane mi-au spus că da, se anulează. I-am și întrebat dacă pot merge în continuare la lucru, iar ei mi-au spus că da, că o să se anuleze. Asta s-a întâmplat pe data de 15, iar în data de 30 urma să iau avansul. Văzând că toată lumea a luat bani, am mers și eu la birou, iar domnii de acolo mi-au spus că eu ce caut acolo, căci foaia mea de demisie nu a fost anulată, era ca și când aș fi fost dat afară. Le- am explicat că am fost la ei și ei au fost cei care mi-au spus că se va anula, însă în 30 mi-au spus că nu-i adevărat, că nu am fost, erau aceiași oameni cu care am vorbit cu două săptămâni în urmă.

 

Ce sa întâmplat în seara în care ai ajuns să-ți semnezi demisia?

Din cauza lor mereu ne tot aruncă, ne amenință.

 

Te referi la tehnician?

Nu doar la tehnician, ci și la director. Directorul de fiecare dată când venea în garaj, nu stătea nici să vorbească cu noi, chestiile legate de lucru mă refer.

 

Vă evita?

Da.

 

Demisia nu a fost din propria ta inițiativă?

Nu. Eu in ziua aceea voiam să-mi iau banii și nici măcar nu am știut că sunt dat afară. Am continuat să lucrez două săptămâni, neștiind că mi s-a închis contractul de munca. Și nici măcar nu mi-au plătit zilele acelea.

 

Tehnicianul te-a primit la lucru când tu de fapt erai cu demisia data?

Da, cei de la resurse umane mi-au spus că mi s-a anulat foaia de demisie, dar nu au anulat-o în fapt.

 

Dar e ciudat că nu te-a anunțat nimeni, nici măcar tehnicianul despre situația asta timp de două săptămâni.

Da, le-am și spus la cei de la birou că nu m-a anuntat nimeni, nici măcar tehnicianul și eu am mers două săptămâni în continuare la lucru. Când am vrut să vorbesc cu șeful, tehnicianul, mi-a spus să plec, că nu am ce căuta acolo, și să aștept luna următoare când ar urma să-mi între banii de lichidare. Și cam asta o fost, nu am mai avut ce să fac, am rămas fără serviciu. Practic patru luni am rămas fără loc de muncă din cauza lor.

 

Altceva ai mai lucrat ?

Am mai lucrat chiar înainte să mă angajez la gunoaie, am fost la un fast-food .

 

Și ce te-a făcut să te angajezi la gunoaie?

Faptul că îmi era aproape de casă, faptul că bunicul meu asta o lucrat o viață, tatăl meu la fel, fratele meu era angajat tot acolo, toți prieteni din comunitate lucrau acolo. Numai noi eram atunci la firma asta, nu ca și acum. Acum sunt foarte mulți nepalezi și tot cu asta ne amenință că o să vină nepalezi și o să fie dați toți țiganii afară, că nu sunt in stare de lucru.

 

Vă zicea țigani?

Da, ne zicea în față că noi țiganii vom fi dați afară, cu toate că noi putem spune că le-am ridicat firma și noi am curățat orașul de atâtea decenii.

 

Vă amenință tot timpul?

Da, tot cu asta, vin nepalezii, vin nepalezii. Pe mulți i-a dat jos de pe sectoare și trebuia să vină pe jos acasă la ora 1-2 noaptea.

 

Îi aruncă în timpul serviciului acasă? Noaptea?

Da, se certa tehnicianul cu ei, și trebuia să meargă acasă. S-au și schimbat foarte mulți tehnicieni, dar toți cu asta ne amenințau, că vin nepalezii.

 

Cu tine cum se comporta tehnicianul?

Cu noi, au și colegul de pe mașină, nu prea avea treabă, dacă nu vorbeam cu el, nu prea avea treabă cu noi. Am avut însă mai la început, când a venit, un fel de conflict cu el.

 

Ce fel de conflict ați avut?

Tehnicianul și cu un coleg au venit la mine pe sector, iar colegul făcea pe șeful cu noi. Mie nu mi s-a părut normal să vină el la mine pe sector și să ne spună el ce să facem. El s-a supărat și la un moment dat a început să mă lovească, și m-a și urmărit cu mașina împreună cu tehnicianul.

 

Ai fost bătut de față cu tehnicianul?

Da.

 

Și ce măsuri a luat împotriva celuilalt?

Nu s-a luat nici o măsură, erau foarte buni prieteni. În noaptea aceea am fost nevoit să fug de pe sector văzând că ne urmărește, în mașină avea ceva din metal, m-am gândit că poate lua una și să mă lovească .

 

Te-ai simțit în pericol?

Da.

 

Și ca și tehnician el nu a făcut nimic?

Nu, nici măcar sa vină să vadă ce am pățit, sau să cheme poliția sau ceva.

 

Și a doua zi?

Nimic! Am mers doar eu la lucru. Colegul și-a luat liber, cred ca să nu-l dea afară.

 

Dar nici nu l-au chemat?

Nu, cu toate că eu am mers a doua zi la poliție, la birou am vorbit cu șefii și ei mi-au zis că o să discute cu domnul, dar nimic altceva. Și colegul era tot încărcător ca noi, numai că el era săgeata lor. Așa fac ei, să ne intimideze, fac certuri între noi, se foloseau și de el, acest coleg, cu acest scop. Când am vorbit cu tehnicianul la telefon a doua zi, într-un fel sau altul mă sfătuia să las moartă treaba, să nu ne mai complicăm.

 

Câți copii ai?

Unu și unul urmează să se nască. În perioada în care n-am avut de lucru, aveam doar un copil, dar o fost greu și așa.

 

Erai singurul întreținător?

Da.

 

Și cum v-ați descurcat cu cheltuielile pentru cele necesare?

A fost foarte greu. Ultimii bani pe care i-am luat de la ei au fost 1900 de lei și după mai aveam doar alocația. În ziua de azi este foarte greu dacă nu ai un loc de muncă, mai ales dacă ai și copii.

 

Acum unde lucrezi?

Mi-am găsit la o firma ce face cruci, chestii pentru morminte.

 

Este mai bine ca la Supercom?

Da, îmi dă banii la timp.

 

3. „Mi-a propus să mă duc la rampă sau la măturat, dar nu am acceptat, eu toată viața am fost încărcător”

Îmi poți spune cum te numești?

Călin.

 

Îmi poți vorbi puțin despre fostul tau loc de muncă, de la firma Supercom?

A fost urât, toți îți băteau joc de noi.

 

În ce sens? Poți detalia?

Au început prin a ne tot muta de pe un sector pe altul. Sectoare pe noi eram de ani de zile, de pe când era încă firma Rosal, de 10-12 ani. Apoi au început să ne schimbe tura, pentru o mică chestie o vrut să ne dea afară pentru o simplă reclamație, în timp ce altora, nepalezilor, care aveau 10 reclamații pe zi nu le-a făcut nimeni nimic, nici referate, nici nu i-a mutat de pe sector sau chiar de pe tura de noapte. Pe noi până la urmă ne-a dat afară pentru o singură reclamație. A început să ne schimbe tura, de la noapte la zi, și atâta o făcut până ne-am dat demisia, ne-a forțat, nu am avut ce face .

 

V-a schimbat deci programul de lucru pentru o singură reclamație?

Da.

 

Dar de obicei nu erau reclamații?

Ba da, în fiecare zi erau câte 2-3 reclamații, dar nu era nici o problemă, se rezolva.

 

Crezi că aducerea muncitorilor din Nepal v-a afectat locul de muncă?

Păi da, cam din cauza lor a făcut în așa fel șeful (Cipri), să ne de-a afară, să rămână numai nepalezi. Lor le dă salar fix 2500 lei, pe noi trebuia să ne plătească în data de 15 cu salar 1900-2000, iar în data de 30 cu avans de 1000-1400 lei).

 

Pe tine pentru ce te-a dat afară? E cam greu de crezut că pentru o simplă reclamație ținând cont că de fapt reclamați erau mai mereu. Ce comportament avea Tehnicianul cu tine ?

Urât, vorbea foarte vulgar, venea la noi in vizită și pentru orice nu-i convenea începea cu figurile, adică ne amenința că ne da afară, și așa încet o luat un fel de ură pe noi și pentru mai nimic ne-a forțat să ne dăm demisia. Noi aveam cu toți oamenii de pe sector o înțelegere, le mai spălam pubelele, le mai aranjam, mai făceam puțină curățenie la ei și oamenii ne dădeau ceva bănuți pentru că le lăsam mereu curată zona de pubele.

 

Ați mai strâns de o pâine?

Da.

 

Și atunci practic v-ați pierdut orice sursă de trai?

Da, și asta tot din cauza tehnicianului, și acuma el ia bani de la toate firmele de pe centru pentru că trece gunoi mai puțin.

 

Angajații încarcă, curăță, spală și tehnicianul ia banii?

Da. Asta o fost și unul din motivele pentru care o făcut ce o făcut cu noi, să nu mai luăm noi bani, ci să ia el. Dar exista o diferență, nouă ne dădeau că ne știau de ani de zile, nu dădeau să le trecem mai puțin gunoi cum face el, ne dădeau pentru munca noastră pe care o făceam în plus pentru ei. Da el primește bani de la oameni pentru faptul că le trece mai puțin gunoi decât îi de fapt, și diferența de gunoi ce nu-i pe bon în fiecare lună îi dau lui oameni.

 

El mai face un salariu, nu doar așa, de o pâine?

Mai face 10 salarii, nu unul.

 

Cum au decurs lucrurile în momentul în care va cerut demisia?

Eram în garaj și cum o venit, nu a zis nici bună ziua, nici servus băieți, nimic, ne-a zis direct că, mă, gata, de astăzi sunteți executați.

 

Cum adică executați?

Adică că nu mai lucrăm, o zis să ne semnăm demisia pe loc pentru o simplă reclamație.

 

Și v-ați semnat demisia în seara aceea?

Nu. Și atunci el m-a mutat în tura de zi, așa am mers la lucru o săptămână .

 

De a doua zi, deci, erai deja de dimineață?

Da, imediat după ziua următoare. Am mers la garaj de dimineața, toți șefii erau în garaj și toți mi-au spus că au primit ordin de la directorul să nu mă primească la nici unul în echipă. Mă întrebam, atunci de ce m-a pus de dimineața!

 

Schimbarea de program era tot un fel de presiune de-a lor?

Da, să mă facă să îmi dau demisia.

 

Și când ai văzut ce îți spun tehnicienii, nu ai făcut nimic?

Am mers la director și directorul nici nu m0a băgat în seamă.

 

Ai încercat să vorbești cu directorul?

Da, am tot insistat, să rezolvăm cumva problema. La un moment dat, el mi-a dat de ales, ori să lucru sus în rampa de gunoi sau să merg de dimineață. Eu am ales să merg de dimineață. Se repeta aceeași problemă, nici unul nu voia să mă ia în echipă. Și astfel am ajuns să-mi dau demisia.

 

Orice alegeai, ei voiau doar să scape de tine?

Da.

 

La lichidare ți-au plătit zilele de concediu?

Nu, nu s-a plătit, pentru că nu mai era ce.

 

Te-au băgat ei în concediu?

Da, forțat, mi-au dat 8 zile, iar alte zile de concediu mi le-au pus ei când mi-am luat liber.

 

Cum a fost perioada in care practic nu mai aveai nici un venit?

A fost greu. Am doi copii, unul ii la școală, soția nu lucra, eu nu mai lucram.

 

După cât timp ți-ai găsit altceva de lucru?

Mi-am dat lichidarea forțată în luna mai și mi-am găsit de lucru doar acum recent, după aproape 7 luni.

 

Avand Supercom monopolul pe Cluj, este clar că nu o să mai te întorci de grabă la ei. În alte domenii te-ai gândit să încerci?

Îmi este greu să îmi găsesc ceva nou. Toată viața mea am lucrat în salubritate. În plus, nici nu mă ia nimeni, am doar patru clase, cam peste tot cere să ai minim opt clase .

 

Și acum ce anume lucrezi?

La Brantner, ca măturător.

 

Și cum îi?

Nașpa.

 

Supercom nu ți-a dat opțiunea asta, să mergi la mătură?

Nu.

 

Dacă ți-ar fi dat-o, ai fi mers?

Nu.

 

De ce?

Eu cât am lucrat, am fost doar încărcător, nu la matură, era și diferența de salar foarte mare.

 

Și până când a venit Cipri, cum erau lucrurile?

Întârziau cu salariile și atunci, dar nu era așa dezastru, chiar dacă șefii te mai stresau un pic.

 

Cine crezi că a vrut să scape de romi din firmă? Directorul sau Tehnicianul?

Amândoi erau pe o mână.

 

Câți nepalezi și vietnamezi au adus?

Vreo 600.

 

Și nepalezii, neștiind orașul și sectoarele de lucru ale voastre, nu aveau reclamații?

Da cum să nu, și încă câte reclamații au. Într-o zi m-am întâlnit cu șoferul cu care am lucrat înainte și mi-a zis că aveau o 100 de reclamații, și nu le-a făcut nimeni nimic, nici directorul și nici Cipri nu le-a făcut nimic .

 

Reclamația voastră a fost un motiv? Dacă la o sută de reclamații nu au făcut nimic! De ce să vă ceara demisia pentru una singură?

Au vrut să scape de noi.

 

Și înainte de directorul actual cine va fost director?

Bucșă, care între timp a ajuns șef la tehnicieni?

 

Și nici el nu era de partea voastră?

În ziua în care a vrut să ne de-a afară, noi am vorbit și cu el și cu Cipri și amândoi aveau aceeași părere, să ne dea afară. Și atunci am fost la director să îl intrebăm ce se întâmplă, dar el ne-a spus că pe el nu-l interesează, să discutăm cu ei doi. I-am zis, tu ești directorul, tu decizi, dar el ne-a zis vorbiți cu ei. Dar totuși, el decidea. Poate i-a pus pe cei doi să facă treaba. La rândul său Cipri, ca să obțină bani, atâta o făcut până a scăpat de noi. Au rămas doar trei băieți din comunitate la Supercom, dar îi clar că mult nu vor mai fi nici ei.

 

4. „Am căutat un alt loc de muncă, nu puteam să mă tot rog de ei” 

Îmi poți spune cum te numești?

Mă numesc Alexandru.

 

Câți ani ai lucrat în salubritate? Și care este firma?

La Rosal am început, acolo am lucrat 12 ani, până ne-a preluat Supercom, iar la firma actuală am lucrat aproximativ un an jumate.

 

Poți să ne povestești puțin cum era la Rosal?

Era mai bine, față de cum a ajuns să fie acum la Supercom. Întârziau și ei puțin cu salariul, dar măcar șefii, tehnicienii erau mai de treabă. Supercom șefii mereu au vrut să ne arate că sunt superiori. Profitau de funcția lor.

 

Tu acum vorbești la trecut chiar și de Supercom nu doar de Rosal?

Da, deoarece m-au obligat să-mi dau demisia.

 

Poți detalia puțin cum te-au obligat să-ți dai demisia?

Din cauza la o reclamație, spuneau ei. Într-o zi de sâmbătă am mers la lucru cu toate că nu trebuia, dar mergeam pentru că nu aveau oameni care să știe sectorul. În acea zi am uitat de un punct, ceea ce a dus la o reclamație. După asta ne-a executat, precum ne-a zis tehnicianul. Adică ne-a dat jos de pe sectorul respectiv și ne-a schimbat tura din noapte pe zi, și ne-a și trimis în concediu de odihnă, fără să fi cerut noi asta. Am stat o lună în concediu.

 

Și după concediu, când te-ai întors, a revenit totul la normal?

Nu. A rămas să rămânem pe tura de zi. Însă directorul a vorbit cu toți tehnicienii de pe zi, să nu lucreze nici unul cu noi. Asta ne-a zis unul din tehnicieni. Noi mergeam la garaj să pornim pe sectoare, dar tehnicienii pur și simplu ne trimiteau acasă. Auzind asta, am mers la directorul și l-am întrebat, răspunsul lui a fost ceva de genul că el nu-i obligat să ne dea nouă explicații.

 

Cum a decurs discuția cu directorul?

Ne-a dat de ales vorba vine... Mai întâi ne-a dat două opțiuni, să mergem sus în rampa de gunoi la reciclare, sau să mergem la matură. Dar imediat după s-a răzgândit, și ne-a dat și o a treia soluție, demisia.

 

Schimbarea asta de post ar fi adus și o schimbare da salar?

Da. Sigur. Și apoi era și greu să schimbăm așa, după 12-13 ani în care am lucrat numai pe tura de noapte și numai ca încărcători. Deci, pur și simplu nu am avut ce alege, practic nu era o alegere ce ne-a oferit.

 

Într-un fel sau altul el știa că demisia va fi ?

Normal, ne-au încolțit.

 

Și înainte nu erau reclamații?

Da cum să nu fi fost, pe toate sectoarele erau 4-5 reclamații. Asta este inevitabil oarecum în munca asta.

 

Dar până acum nu s-a pus problema de demisie?

Nu. Dar cel mai ciudat îi că pe șoferul cu care am lucrat l-a sancționat cu 10% pe câteva luni și atâta, lui nu i s-a schimbat programul, nu s-a pus problema de demisie în cazul lui. De ce nu ne-a sancționat și pe noi la fel ?

 

Deci se puteau lua și alte măsuri, se putea face o sancțiune ca și la șofer?

Da, cu siguramță. Prima data așa ar fi trebuit, ar fi trebuit să ne avertizeze, și nu să ne spună direct, băieți, sunteți executați, pe tura pe zi sau la mătură sau la rampă cu voi. Apoi, tehnicianul care era pe noapte cam abuza de funcția lui, ne vorbea urât, ne înjura.

 

Ai spus că v-a trimis forțat în concediu, ați avut o situație similară și la Rosal cu concediul, la fel și acolo când te reîntorceai era la fel cu demisia?

Nu neapărat. Dar, oricum după ce te întorceai din concediu mergeai pe același sector si cu același echipaj la lucru. La Rosal te sancționa, te avertiza și dacă se mai repeta ceva numai atunci îți cerea demisia. Dar la Supercom nu ne-au sancționat, nu ne-au avertizat, ne-au dat afară și au pus nepalezii. Mai întâi ne punea pe noi să îi învățăm cheile, cum se intră în curți și la case, și după ce ei au învățat, au început să ne dea câte unu afară.

 

Cumva să fi fost ceva legat de faptul că voi erați de etnie romă sau pur și simplu au vrut nepalezi în locul vostru?

Au vrut nepalezii deoarece pe ei îi plătește doar cu 2500 de lei.

 

Voi la Rosal ați luat și tichete de masă, la Supercom se dădeau?

Da, am primit la început, dar cu o întârziere de șase luni. Iar după ce au alimentat cardul timp de trei luni, la un moment dat ne-au zis că o să adauge tichetele de masă la salar. Dar de fapt, nu se observa că valoarea lor a fost adăugată la salar, în timp ce tichetele de masă nu se mai dădeau.

 

Nu v-ați gândit să vă faceți un sindicat fiind totuși un număr așa de mare de lucrători? Aproximativ 28-30 de persoane.

La Rosal am încercat să facem acum vreo cinci ani, și mai ales cum a fost munca noastră în vremea covidului, dar nu prea am avut cu cine, oamenii se temeau că rămân fără loc de muncă. Iar la Supercom ne-au zis din prima directorii să nici nu ne gândim la asta, nu ne dau voie așa ceva, cumva ne-a interzis spunând, cui nu-i convine acolo îi poarta.

 

Orice drept vi-l cereați cumva cu asta vă putea închide gura ?

Da, nepalezii sunt destui.

 

La ITM nu v-ați gândit să mergeți?

Nu, îți dai seama că în momentul ăla nu ne-a trecut asta prin cap .

 

Am înțeles de la alți colegi de-ai tăi, că presiunea era atât de mare încât au ajuns să-și dea demisia noaptea direct pe sector?

Da, au fost cazuri. La un moment dat dădeau vina unul pe director, altul pe tehnician/ Și așa a și fost, pe mine m-au pasat o perioadă de la unul la altul când am vrut să aflu ce se întâmplă, și de fapt nici unul nici altul nu voia să mai lucreze cu noi. La un moment dat ne-a cerut să declarăm în scris că, dacă mai facem o reclamație, o să de-a afară, dar apoi s-a răzgândit cu asta și nu ne-a mai cerut.

 

Am auzit că nepalezii aveau mult mai multe reclamații după ce ați plecat voi ?

Da, au fost zile când au avut și o 100 de reclamații, dar pentru ei nu s-a pus problema de demisie. Au început să treacă mult mai mult gunoi pe bonuri iar oamenii ne întrebau tot pe noi că de ce le vin facturi așa mari. Și cu reciclarea ne obligau să amestecăm cu gunoiul menajer, chiar dacă oamenii îl reciclau.

 

Și la început a fost tot așa de rău la Supercom?

Nu, la început o fost bine, deoarece au venit directorii de la Rosal cu noi, dar după câteva luni au demisionat amândoi, cumva fiind și ei presați deoarece ei țineau cu angajații.

 

Și cum a fost perioada in care ai rămas fără loc de muncă ?

Rău, foarte rău, eram foarte dezamăgit. Dar acum este bine, lucrez în altă parte, nu puteam sta să mă tot rog de ei să-mi dea de lucru .

 

5. „Un sindicat ne-ar fi ajutat, dar când ne-a preluat Supercom, ne-a zis să nici nu ne gândim la așa ceva”

Salut, îmi poți spune cum te numești?

Sunt Adrian.

 

Cum ai ajuns să lucrezi la Supercom?

Am lucrat la Rosal și la Supercom ne-a preluat când s-a schimbat firma, a fost o mutare așa de pe o zi pe alta .

 

Și acum lucrezi tot la Supercom?

Nu, nu mai lucru la ei, am fost obligat să-mi dau lichidarea.

 

Poți detalia puțin cum adică ai fost obligat să-ți dai lichidarea? Ce te-a făcut să renunți la locul de muncă, la venitul tău ?

Cam după vreo 6-7 luni după ce Supercom o preluat firma, o început să ne tot schimbe de pe sectoare, și dacă îndrăzneai să comentezi ceva ne tot amenința că ne închide contractul. Ne trimitea în concediu, sau, dacă nu, ne trimitea pur și simplu acasă. Și de anul asta o început să fie și mai rău, se comportau cu noi mai rău decât cu un câine. De exemplu, salariul trebuia să fie în 15, dar noi era când îl luăm și în 20.

 

Deci erau întârzieri mari ?

Da, și îți dai seama, că tot aștepti, aștepți, te mai enervai și dacă le ziceai ceva în câteva zile îți și desfăceau contractul.

 

Te dădeau afara de la lucru?

Da, au adus foarte mulți nepalezi și de noi ăștia vechi o uitat, își băteau joc. Eu mi-am dat lichidarea în luna iunie, efectiv nu mai suportam să-și bată joc de mine. Mai ales tehnicianul.

 

Am înțeles că, cu voi cu toți era așa, însă cu nepalezi nu avea nici o treabă?

Nu, nu are, și nici nu avea treabă cu ei, cu noi cu romii avea ce avea, îi era pusă pata pe noi. Tehnicianul, când mergeam la lucru, ne trimitea acasă, că zicea că îs prea mulți oameni. Sau ne schimba tura și nici măcar nu-i anunța pe tehnicienii de pe zi că trebuie să ne ia în echipă, și, cum nu știau, nu aveam de lucru, trebuia să mergem acasă .

 

Nu lucrai în ziua aia ?

Nu, mergeam acasă.

 

La Rosal nu era așa?

Nu, la Rosal aveam sectorul nostru. Și cu Supercom așa o fost o perioadă, dar de la începutul lui 2024 s-a stricat de tot. Ultima dată m-am enervat când m-a trimis acasă tehnicianul, și i- am zis că, cu ce îs eu de vină că ei au adus atâția nepalezi.

 

Ai fost trimis de mai multe ori acasă?

Da.

 

Erai următorul de dat afară?

Da, îți dai seama dacă mă trimitea tot a doua, treia zi acasă, deja cam știam că asta urmează.

 

Nopțile astea în care tot erai trimis acasă îți afectau salariul?

Da, asta a fost și motivul pentru care m-am enervat mai tare, eu acasă am un copil și nevasta care nu lucrează, eram singurul întreținător.

 

Ce s-a întâmplat în seara aia?

A început să-mi vorbească urât și apoi s-a urcat în mașină, și pe mine nu m-a luat. Nu avea nici o treabă să stea să vorbim, să ne spună dacă greșim ceva. Mi-a zis doar că mâine să merg de dimineață.

 

Vorbea des urât cu voi?

Da. Și dimineață când am mers la garaj, tehnicianul de pe zi mi-a zis că ori merg la sortat în rampă, ori merg la matură.

 

Ți-a spus asta în loc să te pună într-un echipaj ?

Da, și mai zicea și de lichidare.

 

Și tu ai ales lichidarea?

Da, pentru că nu am mai vrut să mă tot rog de ei să mă lese să lucru. Eram sătul să-mi tot schimbe programul de pe o zi pe alta, sau să merg la lucru și să mă trimită acasă pentru că aveau prea mulți oameni. Fix pe ăștia mai vechi ne trimitea mereu acasă.

 

La un sindicat nu v-ați gândit? Erați cumva protejați.

Ne-am gândit, dar nu știam că va fi chiar așa de rău la Supercom. Și la început, când au preluat firma, ni s-a zis clar să nici nu ne gândim la un sindicat.

 

Și asta v-a împiedicat?

Au fost angajați de la fostul Bratner, care aveau sindicat și nu i-a luat cu tot cu sindicat. Iar nouă ne era frică să nu ne dea afară.

 

Dar totuși un sindicat v-ar fi putut ajuta, nu crezi?

Nu zic că nu, poate că ne salva, dar nu ne așteptam să se ajungă chiar așa de rău. Dar acum îi clar că mai sunt doar 3-4 de la noi la Supercom și nici ei nu vor mai fi mult timp.

 

Îi va da și pe ei afară?

Da, pentru că asta o cam vrut ei de la început, să scape de toți țiganii din firmă. Și acolo o să se ajungă, vor rămâne doar nepalezi.

 

Cât de grea a fost perioadă în care ai rămas fără loc de muncă?

Foarte grea, până mi-am găsit alt loc de muncă. Sediul Supercom era și aproape de mine, acum însă trebuie să fac naveta până în oraș pentru a merge la lucru . Dar asta este, mergem înainte.

Comments are closed.