Un deceniu de luptă. 10 ani de la evacuare din str. Coastei în Pata Rât

EXTRAORDINAR: și aici a venit jandarmeria cu 5 mașini sa ne hărțuiască! Iar un jandarm zice: “Nu mai scandați JOS RASISMUL” Halucinant! Mutați forțat acum fix 10 ani aici lângă groapa de gunoi a Clujului.

#stopevacuarilorfortate
#10anipatarat10anidelupta
#luptacontinua

Amintiri de la margine. Lupta noastră pentru locuire.

Filmul reconstituie istoria luptei pentru dreptate locativă din orașul Cluj, România pe baza materialelor filmate între 2010-2019 de către mai multe echipe și arhivate la Căși sociale ACUM! Montaj: Ioana Bălănescu. Filmul a fost finalizat în aprilie 2020. În contextul crizei sanitare și economice curente ne exprimăm solidaritatea cu toate persoanele evacuate și în situații vulnerabile de locuire. Sperăm că o astfel de experiență colectivă va întări militantismul pentru locuințe adecvate, demnitate și siguranță pentru toți.

Munca în salubritate. Discuție cu lucrători și lucrătoare în domeniul salubrității.

Discuție cu lucrători și lucrătoare în domeniul salubrității realizată de Căși sociale ACUM! în cadrul campaniei Blocului Pentru Locuire Locuințe, nu profit! Muncă, nu exploatare!

Locuințe sociale în 2 ani, nu 20!

????? ???????? î? ???? ?? ????̆? î???????̆ ???????????????, ?????????? ?????̦? ?????? ???????, ??????̆??, ???????? ?̦? ????????̦? ??????̆????.

Locuințele sociale și publice sunt un element necesar în rezolvarea acestei crize!
BLOCul a creat o strategie prin care să luăm pași concreți pentru accesul la locuire! Petiția noastră presează autoritățile locale să pună o limită de 2 ani pentru termenul în care pot fi distribuite locuințele sociale. Deja am pregătit proiectul de Hotărâre și Referatul doveditor – tot ce trebuie consiliile să facă este să adopte măsura!

Semnează Petiția LOCUINȚE SOCIALE ÎN 2 ANI, NU 20 în București, Cluj și Timișoara!

Marșul pentru drepturile chiriașilor și împotriva evacuărilor forțate, 17 decembrie 2019

Filmul prezintă momente din Marșul pentru drepturile chiriașilor și împotriva evacuărilor forțate desfășurat în 17 decembrie 2019 în orașul Cluj.
Am chemat oamenii la marșul solidarității cu următoarele apeluri:
Ți se par chiriile prea mari? Și nouă! Hai în stradă!
17 Decembrie este Ziua Împotriva Evacuărilor.
Evacuați și chiriași ne cerem împreună drepturile în orașul chiriilor nebune.
Solidari împotriva chiriilor prea mari!
Comemorăm 9 ani de la mutarea forțată a 350 persoane de etnie romă de pe strada Coastei în proximitatea rampelor de deșeuri.
Solidari împotriva evacuărilor forțate!

Locuințe sociale nu afaceri imobiliare – film de campanie

În luna martie 2020, Căși sociale ACUM! se alătură inițiativei Coaliției Europene de Acțiune pentru Dreptul la Locuire și la Oraș cu o campanie care militează pentru Locuințe sociale, nu afaceri imobiliare.
De “Ziua Europeană de Acțiune pentru Locuire”, în 28 martie, în multe orașe se vor face acțiuni sub egida Locuințe pentru oameni, nu pentru profit:
Prin campania noastră în orașul Cluj cerem de la primărie:
– mai multe locuințe sociale publice.
– să îngrijească locuințele aflate în proprietatea sa conform obligațiilor prevăzute de lege, astfel încât să nu mai ajungă să demoleze locuințele din fondul vechi de stat.
– să se folosească de terenurile publice de sub casele demolate cu scopul de a construi noi locuințe sociale.
– să nu mai concesioneze terenurile și să nu mai închirieze clădirile din proprietatea municipiului unor firme private, ci să le folosească pentru a crește stocul de locuințe publice.
– să transforme în locuințe sociale clădiri aflate în proprietatea statului, cerând inclusiv, cu acest scop, să devină administrator al unor clădiri goale aflate în administrarea unor ministere.

Garbage is toxic for people. Donate!

In December 2010, the Municipality of Cluj-Napoca evicted a total of 76 Roma families from the downtown and forcefully displaced them next to the city’s landfill in a place called Pata Rât. Here, the Municipality offered these people a number of dwellings built for them closer than the range of minimum 1km from the landfill that the law prescribes. In 2015, this landfill was closed and two other new ones took its place. Confronted with this situation, we decided to resist and demand our rights in the court of law. We are 50 people from Pata Rât, and together with the Desire Foundation of Cluj Napoca, we sued the local authorities. We demand the closure and the sanitation of the landfills, and we also ask for financial compensations.

Rampele de gunoi din Pata Rât sunt toxice pentru oameni!

Pata Rât nu este istorie! Lupta noastră continuă!
În instanță, pe străzi, în instituții – solidari suntem mai tari!
În Cluj, cei responsabili de cum se petrece dezvoltarea urbană, au împins la margini mulți oameni și nu doar că refuză să le facă dreptate, dar continuă să-i condamne să locuiască într-un mediu toxic.
La finalul anului 2019, Căși sociale ACUM! vă dorește un an nou cu multe împliniri activiste prin mulțumirile adresate celor care susțineți prin acțiunile și donațiile voastre campania “Sunt gunoaiele toxice pentru oameni? Împreună aflăm dacă în Pata Rât se poate locui!”.
Lupta noastră pentru o politică justă și antirasistă de locuire, este o bătălie pentru o societate fără exploatare.

Film pentru lansarea cărții Șantier în lucru pentru profit

Navigând prin șantierele online și offline ale dezvoltatorilor imobiliari, am observat că exclamația “Vândut/Sold 100%” de multe ori este vociferată chiar din faza de proiect a noilor construcții, indiferent de cât de mult depășesc prețurile acestora media pe oraș de 1500 euro/ metru pătrat. Pentru a înțelege de ce este posibil acest lucru aici și acum,  trebuie să depășim perspectiva unor simple tranzacții individuale de vânzare-cumpărare și să vedem fenomenul ca un punct temporal rezultat din succesiunea a trei mari procese interdependente. […] (1.1) Privatizarea fondului locativ și a terenurilor publice, precum și a fabricilor aflate în proprietatea statului; (1.2) Super-comodificarea locuințelor, terenurilor și în general a spațiilor urbane; 1.3) Financializarea locuirii și a (re)dezvoltării urbane. […] 

Solidarity with Berlin – European Manifesto for Public Housing

În 29 martie 2019, prin acțiunea “Solidaritate cu Berlin – Manifestul european pentru locuire publică” milităm pentru o politică justă și antirasistă de locuire, care răspunde la nevoia de locuire a oamenilor, și nu slujește interesele corporațiilor imobiliar-bancare ce folosesc locuirea ca sursă de profit. Acțiunea din Cluj a fost organizată de membri ai European Action Coalition For The Right To Housing And to The City, împreună cu Blocul pentru Locuire din România. Filmări de Pati Murg. Film realizat de Căși sociale ACUM!/ Social housing NOW!.

Through the action from 29 March 2089, “Solidarity with Berlin – European Manifesto for Public Housing” we militate for a just and anti-racist housing politics that responds to peoples’ needs, and does not serve the interests of real estate and financial corporations that use housing as a source of profit. The action was organized in Cluj-Napoca by the European Action Coalition For The Right To Housing And to The City, together with Blocul pentru Locuire/ Block for Housing from Romania. Camera: Pati Murg. Film made by Căși sociale ACUM!/ Social housing NOW.

Cap V Legea ne face dreptate

În capitolul I al seriei de filme despre lupta pentru dreptate locativă în Cluj din octombrie 2017 ne întrebam dacă ne face justiția dreptate. Legea e de partea noastră! De-a lungul lunilor care au trecut, trei foruri (CNCD, Tribunalu Cluj, Curtea de Apel Cluj) au hotărât, pe baza cazurilor elaborate de Fundația Desire și înaintate în instanță de organizație precum și de către peste 80 de persoane afectate de sistemul ilegal și discriminator al criteriilor de locuințe socială, că acesta este într-adevăr de așa natură, încât îi exclude de la accesul real la locuințe socială tocmai pe cei care ar fi cei mai îndreptățiți să le primească.

Rasismul la noi acasă

Cu ocazia zilei internațional împotriva rasismului, în 21 martie 2018 ne-am adunat în Cluj pe colțul străzii Petru Maior cu Calea Moților, în preajma clădirii noi a primăriei. Am manifestat împotriva rasismului care în România de azi afectează atât romii, cât și persoanele sărăcite de politicile economice, sociale și de locuire. Ne ridicăm împotriva rasismului pentru că acesta separă, izolează și exploatează, dar și mai mult, extermină oamenii inferiorizați pe baza unor presupuse caracteristici biologice ori culturale și/sau a situației lor economice.

Cum ne organizăm împotriva evacuărilor?

În 17 decembrie 2017, mișcarea Căși sociale ACUM! a comemorat șapte ani de la evacuarea forțată de pe strada Coastei a 350 de persoane. Am declarat această zi drept Ziua Împotriva Evacuării prin lansarea Manifestului împotriva evacuărilor de pretutindeni. Autori: Ana Adam, Nicolae Adam, Răzvan Anton, Ioana Bălănescu, Antonela Czuli, Andrea David, Elisabeta Farkas, Alexandru Greta, Linda Greta, Petru Greta, Noémi Magyari, Lorand Maxim (regia), Szilárd Miklós, Dénes Miklósi, Alexandru Mureșan, Valentina Ștefanschi, Maria Stoica, Florin Tala, Maria-Andrea Veres, Enikő Vincze, George Zamfir. Manifestul se poate citi în numărul doi al ziarului pentru dreptate locativă, Cărămida.

Trebuie să ardem ca să ne vedeți?

În noiembrie 2017, Căși sociale ACUM! și un grup de oameni de pe strada Cantonului am participat la cele două ședințe ale Consiliului Local. La prima, cu un caz de incendiu din 2016, pe urma căruia situația unei familii a cărei casă a ars în totalitate nu a fost soluționată nici de atunci cum se cuvinea, adică prin acordarea unei locuințe de necesitate. La a doua ședință ne-am pregătit să cerem informații în legătură cu viitorul locuirii pe strada Cantonului. Condițiile extrem de grele și toxice, lipsa accesului la utilități, zvonurile de strămutare, incendiile nenumărate, toate acestea cer măsuri urgente din partea administrației locale pentru accesul la locuințe normale. Containerele, vagoanele, barăcile nu sunt o soluție. Locuințele sociale adecvate sunt o soluție. Revendicăm în continuare respectarea principiului informării oamenilor despre proiectele de dezvoltare infrastructurală care au efect asupra lor, precum și al acordării de locuințe alternative adecvate în caz de demolare și evacuare.

Do we have to burn, for you to notice us?

In November 2017, our team participated on two Local Council meetings. With the occasion of the second one, we were not allowed to speak. People living on Cantonului street claimed from the City Hall to be informed about the development plans affecting this area. Demanding social housing is permanently on their agenda. They live in containers, barracks, or thermopan houses since the end of the 1990s.

Ne face justiția dreptate?

Primul din seria de filme realizate de mișcarea Căși sociale ACUM!/ Social housing NOW! , care își propune să mobilizeze acțiuni pentru dreptate locativă, și în mod special pentru creșterea fondului de locuințe sociale/publice și pentru criterii care susțin accesul persoanelor cu venituri mici la aceste locuințe. Filmul vorbește despre mica noastră victorie recentă – hotărârea CNCD din octombrie 2017 care stabilește că într-adevăr sunt discriminatorii criteriile de atribuire de locuințe sociale din orașul Cluj față de persoane cu educație școlară redusă, care locuiesc în condiții inadecvate și nesiguranță, care suferă de boli și nu au bani să dobândească locuințe de pe piață. Nelegalitatea acestor criterii, ne-concordanța lor cu prevederile legii locuinței sunt motivul pentru care am și început în instanță un proces împotriva Consiliului Local și Primăriei municipiului Cluj-Napoca. Octombrie 2017.

Rutele evacuărilor spre strada Cantonului (1996-2016)

Realizat de: Mihaela Berki, Simona Ciotlăuș, Katalin Czanka, Gelu Czuli, Ioan Doghi, Leontina Lingurar, Szilárd Miklós, Alexandru Pusztai, Ligia Ricsi, Enikő Vincze

Campania Căși sociale acum!
Fundația Desire, Cluj, Romania

2016

Gelu: Treișpe’ camere cu treișpe’ chei

Ligia: Pentru că-s cășile lor și le trebe cășile lor înapoi

Katalin: Când m-am uitat afară, negru o fost

Leontina: Am pus geamuri, am pus uși

Ionică: Era și afumat și devastat, am zis OK asta-i NATO

Babi: N-am cunoscut zonele ăstea

Sandu: Tablă goală cu o gaură mare în ea

Campania „Consultați-ne. Romii nu sunt gunoaie” la Crosul Companiilor, orașul Cluj, 25.09.2016.

Pata rămâne a tuturor

Evenimentul revendicativ-comemorativ Pata rămâne a tuturor din 17.12.2016 a inclus marșul a peste 150 de persoane (majoritatea locuitori în zona Pata Rât din orașul Cluj) pornit din Piața Avram Iancu către zona Târgului de Crăciun; momentul colindelor evacuaților din Piața Unirii (ce s-a transformat în evacuarea scenetei evacuării din spațiul unde clujenii se bucurau de Târgul de Crăciun), precum și expoziția multimedia din curtea Muzeului de Artă (care a inclus, printre altele și un colaj de videoclipuri cu reprezentări contrastante ale orașului Cluj și ale zonei sale marcate de proximitatea rampelor de deșeuri – vizionează aici: http://www.desire-ro.eu/?p=2916).