Venitul mediu nu asigură o locuință decentă

CAMPANIA LOCUINȚE PUBLICE PENTRU LUCRĂTORI
Noiembrie 2024

Venitul mediu nu asigură o locuință decentă

CINE APARȚINE CLASELOR LUCRĂTOARE?

Clasele lucrătoare sau categoria de lucrători include toate persoanele care își vând forța de muncă unor angajatori pentru că altfel nu își pot asigura traiul. Asta se întâmplă indiferent de statutul lor social și forma contractului de muncă (inclusiv formele atipice de angajare), persoanele fizice autorizate, dar și lucrătorii informali, precum și familiile acestora, ale căror membrii prestează munci domestice neplătite necesare pentru reproducerea forței de muncă.

Deci și cei care se încadrează în clasa de mijloc prin venituri peste venitul minim, educație superioară, sau nivel înalt al calificării, sunt lucrători în măsura în care trăiesc din salarii, neavând în proprietate mijloace de producție.

De exemplu, o familie care aparține acestei categorii, compusă din doi adulți și doi copii, unde fiecare dintre părinți câștigă la nivelul venitului mediu pe economie, și are, deci, un venit total de 10.236 lei/lună, rămâne sub valoarea coșului minim de consum necesar unui trai decent (10.450 lei/lună).

ȘTIAI CĂ?

În România, 80% din lucrători au salarii sub nivelul venitului mediu pe economie, adică, doar 2 salariaţi din 10 câştigă mai mult decât salariul mediu (Ziarul Financiar, septembrie 2024). Faptul că ei nu reușesc să își asigure un minim trei decent, se datorează și costurilor mari ale locuirii.

De aceea, campania noastră accentuează: pentru a asigura un trai decent pentru lucrători, este nevoie atât de creșterea salariilor, cât și reducerea costurilor locuirii.

În marile orașe din România, nici venitul mediu, comparat cu costurile locuirii, nu asigură resurse necesare pentru o locuință adecvată. De exemplu, în Cluj-Napoca, unde în iulie 2024 venitul mediu era de 6.083 lei/lună, chiria medie costa 3.060 lei/lună (Blitz), iar utilitățile vreo 900 lei/lună. Deci costurile locuirii depășeau 50% din venuri și în cazul celor care aparțin acestei categorii de venituri. Asta înseamnă o supra-îndatorare cu costurile locuirii.

Câți ani trebuie să lucrezi ca să achiziționezi o locuință într-un oraș mare din România din salariul mediu, presupunând că îți cheltui toate veniturile pentru asta?: în Cluj-Napoca 13 ani ; în București 8 ani ; în Timișoara și Iași 7 ani (Observator news, 2022).

Evident, nu îți poți cheltui toate veniturile pe achiziționarea unei locuințe, de aceea recurgi la creditele imobiliare oferite de bănci. Dar, în condițiile creșterii dobânzilor bancare, creditele bancare s-au scumpit, iar asta agravează îndatorarea ta.

Dacă, de exemplu, în ianuarie 2022, în programul Noua Casă, un credit de 420.000 lei pe 30 de ani, la grad maxim de îndatorare de 45%, însemna o rată lunară a creditului de 1.800 lei, în ianuarie 2023, rata aceasta ajungea la 3.000 lei.

Azi, la gradul de îndatorare considerat de bănci ca fiind acceptabil (adică rata ta lunară să nu coste mai mult de 45% din venituri), ca să poți lua un credit pentru care plătești lunar 3000 lei, ar trebui să ai venit lunar minim net de 6.666 lei/lună. Deci nici măcar în Cluj-Napoca, unde venitul mediu este mai înalt decât venitul mediu pe plan național, acest nivel al venitului azi nu te face eligibil pentru un credit de 420.000 lei, adică 84.000 euro, din care, în acest oraș ai putea cumpăra o locuință de circa 30 mp.

DE ACEEA AFIRMĂM :

Nu doar cei care trăiesc din venituri sub pragul sărăciei, ci toți cei care câștigă sub nivelul venitului mediu au nevoie de locuințe sociale. Primăriile, cu sprijin de la stat, trebuie să fie obligate să realizeze un număr suficient de astfel de locuințe pentru a asigura accesul la locuințe adecvate a diverselor categorii de lucrători care nu sunt plătiți suficient pentru a-și asigura o locuință de pe piață.

Alternativa la locuința în proprietate privată este locuirea în locuințe publice care reduc semnificativ costurile locuirii și îți asigură siguranță.


Note:

Campania Locuințe Publice Pentru Lucrători este rezultatul unei colaborări între Căși sociale ACUM / Social housing NOW și Confederatia Nationala Sindicala "Cartel ALFA".

Design infografice: Anna Balázs-Bécsi. Texte: Enikő Vincze

 

Comments are closed.