Cu venitul minim pe economie nu scapi de sărăcia locuirii!

CAMPANIA LOCUINȚE PUBLICE PENTRU LUCRĂTORI
Noiembrie 2024

Cu venitul minim pe economie nu scapi de sărăcia locuirii!

O parte o societății românești a fost în șoc, o altă parte în euforie, după primul tur al alegerilor prezidențiale de ieri, 24.11.2024. Cei adunați în jurul partidelor din centru-dreapta-stânga, dar și din zona stângii progresiste care au uitat de clasele lucrătoare, și toți ceilați care au contribuit la producerea unui vacuum politic unde muncitorii așteptau ca cineva să vorbească despre problemele lor socio-economice reale, sunt surprinși de ascensiunea extremei drepte. Cea din urmă a apropriat nemulțumirile populației, direcționează furia celor care nu se simt reprezentați de partidele de dreapta și de stânga pe o rută conservatoare și canalizează ura generalizată și etnicizată împotriva anumitor categorii sociale despre care presupun că pun în pericol presupusa puritate a națiunii și siguranța acesteia.

Până la alegerile parlamentare, noi mai avem două analize de prezentat despre o parte din problemele socio-economice amintite, cele legate de locuirea claselor lucrătoare. În campania noastră dusă în paralel cu campania electorală, am vorbit despre cum nici proprietatea asupra locuinței nu le asigură tuturor condiții adecvate de viață și siguranță; despre cum sunt împinși cei care nu au în proprietate o locuință și nu sunt eligibili la credite imobiliare sau nu vor să se îndatoreze cu ele pe viață, înspre sectorul de închirieri private;  despre cum creează, agravează și în nici un caz nu soluționează piața imobiliară criza locuirii de-a lungul diverselor cicluri ale economiei capitaliste. Am descris pe scurt cauzele sistemice ale crizei locuirii. Am  arătat, că soluția la problemele aferente proprietății asupra locuinței și ale chiriei private sunt creșterea masivă a fondului locativ public.

Postarea numărul 8 și 9 atrag atenția asupra faptului, că nu doar cei mai săraci au nevoie de locuințe sociale publice.  Totuși, este important să vedem cum este legată sărăcia locuirii și sărăcia energetică de sărăcia veniturilor, făcând uz de indicatori utilizați în descrierea veniturilor și condițiilor de locuit.

Cu venitul minim din România nu scapi de sărăcia locuirii în condițiile în care:

  • Venitul minim net este de 2.363 lei/ lună (iar 30% din lucrători câștigă la nivelul acestui venit), și
  • Coșul minim de consum în cazul unui adult este, conform  (FES), 3972 lei/lună, din care costurile cu locuirea sunt 1.914 lei, ceea ce constituite 48% din cheltuielile și 80% din veniturile unei persoane adulte.

Conform Eurostat, foarte multe persoane trăiesc în România în locuințe caracterizate de:

  • Supraaglomerare: 60% din tinerii între 15-29 ani; și 51% din cei care trăiesc în sărăcie
  • Supraîncărcarea cu costurile locuirii: 18.8% din proprietarii de locuințe cu credit, 44.2% din chiriașii la privat.
  • Privațiuni severe (care este un indicator compus din supraaglomerare și condiții locative inadecvate): 14.3% din populația totală și 36.7% dintre cei cu veniturile cele mai reduse sunt confruntate cu această problem.

Mai multe gosopodării nu își pot permite să își încălzească adecvat locuința pentru că nu au bani. Procentul acestora în România este de 15%, față de media UE de 9%.

Toate problemele de mai sus trebuie văzute și prin prisma inegalităților de venit (vezi Eurostat, 2023). Ele  sunt atât de mari în România, încât cei care răspund doar la problemele clasei de mijloc mai înstărite sau servesc prin politicile lor clasele conducătoare cu cele mai mari venituri, nici nu observă populația deprivată de resurse adecvate de trai. În România, cei mai săraci 20% din populație câștigă de șae ori mai puțin decât cei mai bogaţi 20%. Media UE a acestui raport este de 4,7.

Din punctul de vedere al persoanelor cu cele mai reduse venituri, în România există un număr extrem de  redus de locuințe sociale, astfel încât nu se acoperă nici nevoia lor de locuit.

Soluția la criza locuirii este creșterea fondului locativ public.

Alternativa la locuința în proprietate privată este locuirea în locuințe publice care reduc semnificativ costurile locuirii și îți asigură siguranță.


Note:

Campania Locuințe Publice Pentru Lucrători este rezultatul unei colaborări între Căși sociale ACUM / Social housing NOW și Confederatia Nationala Sindicala "Cartel ALFA".

Design infografice: Anna Balázs-Bécsi. Texte: Enikő Vincze

 

Comments are closed.