CAMPANIA LOCUINȚE PUBLICE PENTRU LUCRĂTORI
Noiembrie 2024
Piața urmărește nevoile acumulării de capital
Piața imobiliară nu rezolvă nevoile de locuire ale lucrătorilor, accentuam în postarea noastră anterioară. Acum ne concentrăm pe alte aspecte ale mitului care spune contrariul.
Piața imobiliară se dezvoltă în funcție de nevoile acumulării de capital, iar cele din urmă rezultă în prețuri de neplătit de lucrători pentru locuințe cu scopul de locuit (housing-for-living, versus housing-as-investment).
Instituțiile financiare, precum băncile, susțin piața imobiliară atunci când lichiditățile pentru a cumpăra o locuință pentru a locui în ea sau ca investiție nu mai sunt suficiente. Desigur, pentru ele, asta este o sursă sigură de profit.
În astfel de cazuri, creșterea prețurilor la locuințe este acoperită din credite imobiliare și duce la îndatorarea celor care achiziționează făcând apel la ele. În ciclul imobiliar, asta este faza de expansiune, când dezvoltatorii construiesc tot mai mult în speranța că vor vinde sau închiria tot mai scump.
Astfel se ajunge la crearea bulelor imobiliare care apoi se sparg nu doar de la sine, ci și datorită unor factori care acționează la nivelul întregului regim de economie politică, în funcție de ciclurile economice ale capitalismului.
După această fază, sectorul imobiliar intră în recesiune. În această perioadă se construiește și se tranzacționează mai puține locuințe, iar prețurile stagnează sau chiar scad, în timp ce dobânzile la creditele imobiliare cresc.
Asta este de fapt faza crizei imobiliare, când investițiile făcute anterior în imobiliare nu mai sunt așa de rentabile iar astfel de investiții nu mai sunt posibile pentru afaceriștii mici în prezent.
Dar cei mai mari investitori imobiliari, practic fondurile de investiții globale care speculează pe seama banilor din fonduri de pensii sau de asigurare sau a banilor altor mari investitori, fac uz și de această criză pentru a-și asigura profitabilitatea din imobiliare într-o perspectivă îndelungată. Ei cumpără locuințele la prețuri reduse, acumulează un stoc privat de locuințe tot mai mare, și devin proprietari corporatiști (corporate landlords) asupra zeci, sute sau chiar mii de unități locative.
Se pregătesc pentru fazele de recuperare și de corecție ale ciclului imobiliar, care durează în total circa 18 ani, crescându-și treptat profitul în timp ce piața se îndreaptă spre o nouă fază de explozie.
De-a lungul întregului ciclu imobiliar, într-o economie capitalistă, lucrătorii care trăiesc din salariile primite de pe urma vânzării forței lor de muncă sunt afectați de permanentizarea crizei accesibilității financiare a locuințelor adecvate.
Asta se întâmplă, pentru că accesul la locuință în acest sistem se face aproape în exclusivitate pe piață, iar dezvoltatorii și investitorii schimbă regimurile locative în funcție de profitabiltatea acestora, de la regimul dominat de locuire în proprietate la regimul dominat de locuire în chirie privată.
Soluția la criza locuirii este creșterea fondului locativ public.
Alternativa la locuința în proprietate privată este locuirea în locuințe publice care reduc semnificativ costurile locuirii și îți asigură siguranță.
Note:
Campania Locuințe Publice Pentru Lucrători este rezultatul unei colaborări între Căși sociale ACUM / Social housing NOW și Confederatia Nationala Sindicala "Cartel ALFA".
Design infografice: Anna Balázs-Bécsi. Texte: Enikő Vincze