Zilele de Acțiune pentru Locuire 2023

Între 24 martie și 2 aprilie, oameni din peste 60 de orașe europene s-au alăturat apelului nostru la Zilele de acțiune pentru locuințe, iar peste 120 de acțiuni descentralizate au avut loc pe întreg continentul. Acesta a fost cel de-al patrulea an consecutiv în care Coaliția Europeană de Acțiune pentru Dreptul la Locuință și la Oraș a făcut apel la o săptămână de acțiune și suntem foarte încântați de faptul că participarea s-a dublat în acești patru ani. După o scurtă pauză în timpul pandemiei, mișcările noastre sunt din nou în creștere și la fel și solidaritatea noastră transnațională!

În multe orașe s-a înregistrat o mobilizare fără precedent. 30.000 de persoane au ieșit în stradă la Lisabona, urmate de 7.000 în Porto și Bayonne/Baiona în Țara Bascilor franceză. Proteste de mai mică amploare au avut loc în numeroase orașe și localități din întreaga Europă. În multe cazuri, oamenii au ales să facă acțiuni neanunțate, cum ar fi ocuparea ilegală a unei clădiri la Viena sau ocuparea unor clădiri guvernamentale, ca la Dublin. În alte locuri, oamenii s-au adunat pentru a se asculta unii pe alții și pentru a se organiza împreună. Marea varietate de acțiuni și evenimente din timpul Zilelor de acțiune pentru locuințe reprezintă în mod minunat mișcarea noastră mai largă, dar putem observa, de asemenea, un număr din ce în ce mai mare de acțiuni care implică persoane din alte mișcări și un accent pe caracterul intersecțional al luptelor noastre.

Zilele de Acțiune pentru Locuire ne-au arătat că răspunsurile noastre la criza imobiliară și energetică în plină expansiune, la distrugerea spațiilor noastre publice și a mediului înconjurător sunt la fel de multifațetate ca și actorii și relațiile sociale care le determină în contextul nostru local. Dar au arătat, de asemenea, că putem coordona și uni aceste lupte! La urma urmei, contextele noastre locale pot fi diferite, iar capitalismul poate lua forme diferite, dar el rămâne totuși cauza structurală a acestor procese.

Multă iubire și solidaritate pentru toți cei care s-au alăturat mobilizării noastre! Zilele de Acțiune pentru Locuire reprezintă realizarea noastră colectivă! Haideți să ne inspirăm din ea și să continuăm să construim o mișcare transnațională care să fie diversă în formele sale de acțiune, intersecțională,descentralizată și militantă. O mișcare care poate face ca un mic protest în Nicosia să fie la fel de vizibil ca un protest de 30.000 de persoane în Lisabona. Haideți să ne unim luptele dincolo de granițe!

O privire asupra desfășurării acestor demonstrații:

Demonstrație în Berlin:  BERLIN ESTE ORAȘUL NOSTRU! "Unii dintre noi au spațiu de locuit, alții au fost deja privați de el. Chiar și mai mulți chiriași vor fi privați de el în viitor. Fiți atenți - termenele limită pentru reducerea chiriei sunt în curs de scurgere. Acum trebuie să ne luptăm. În timp ce chiria și costul vieții cresc vertiginos, iar salariile stagnează, noi calculăm cât timp ne-a mai rămas. În tot Berlinul, chiriașii își pierd locuințele în mod masiv. Consecințele drastice ale expirării legăturilor sociale sunt vizibile în Pankow, Lichtenberg și Friedrichshain. pentru că BERLINUL ESTE ORAȘUL NOSTRU!"

Demonstrație pentru Ziua belgiană de acțiune pentru locuințe 2023 la Bruxelles. Iată apelul lor : "A locui într-o locuință decentă este o bază necesară pentru construirea unei vieți stabile. Astăzi, în Belgia, tot mai mulți dintre noi se confruntă cu chirii excesive și taxe exorbitante, cu locuințe insalubre, cu practici ilegale și discriminatorii din partea proprietarilor, cu o justiție inaccesibilă și cu o administrație uneori de neînțeles. Pe scurt, este din ce în ce mai dificil să găsești un loc unde să locuiești și să ai siguranța de a rămâne acolo!". În aceeași zi a fost deschisă și o locuință ocupată de persoane fără acte, dar a fost evacuată imediat și violent.

Actiunea #HAD2023 in Viena. Ocuparea simbolică a unei clădiri vacante.

Adunare în fața Curții Supreme din Atena. "Au trecut 15 ani de la criza din 2008, iar metodele de deposedare a locuințelor oamenilor din Grecia devin din ce în ce mai brutale: licitații electronice, dispariția protecției reședinței principale, violențe ale poliției împotriva persoanelor supraîndatorate, violențe împotriva mișcărilor, metode de deposedare care seamănă cu hărțuirea (spargerea ușilor și trecerea prin balcoanele vecinilor pentru a permite polițiștilor să intre în case) etc. În 2021, în Atena au avut loc 11.000 de licitații, iar în 2022, 31.000.  Dar noi suntem aici și nu ne lăsăm. Lupta noastră crește, se adaptează și devine tot mai puternică'.

PAH Palma de Mallorca a organizat o demonstrație în fața primăriei din Plaça de Cort, Palma de Mallorca, la ora 13:00. În dimineața aceleiași zile au încercat să participe la ședința plenară a primăriei și să citească revendicările lor.

Ziua locală și națională de acțiuni pentru a se opune ridicării interdicției de evacuare. Tovarășii din Dublin au ocupat Departamentul pentru Locuințe, în opoziție cu recentă decizie a guvernului de a ridica interdicția de evacuare. Activiști din CATU și nu numai, au organizat un miting la. Acesta a fost urmat de un marș spre Departamentul de Locuințe de la Customs Quay. Ei au cerut:

- să se restabilească interdicția de evacuare
- construirea de locuințe publice
- rezistența la încercările de evacuare

Cu ocazia sfârșitului armistițiului de iarnă și a Zilei europene a dreptului la locuință, sâmbătă, 1 aprilie, pe străzile din Bayonne a avut loc marea manifestație Herrian Bizi - Se loger au pays!

Manifestație la Lisabona: Manifestação Casa Para Viver și Movimento referendo pela habitação au inițiat o demonstrație pentru a ieși în stradă în mai multe orașe pentru a cere încetarea degradării condițiilor de trai și a inegalității sociale în ceea ce privește accesul la locuințe!

Manifestație la Paris inițiată de DAL: '2023, criza locuințelor, explodează! Singurul răspuns al statului este criminalizarea claselor populare! Bogații și statul se războiesc, haideți să ne trezim!'.

Manifestație în Porto Pentru dreptul la locuință, la oraș și pentru sfârșitul exploatării prin costul vieții! S-a cerut sfârșitul exploatării prin creșterea costului vieții: control public și reglementarea prețurilor în sectoarele esențiale.Redefinirea ratelor de efort cu locuință. Locuri de muncă decente, creșterea pensiilor, pensiilor și a prestațiilor.

Lista completă și mai multe detalii despre acțiunile care au avut loc în timpul Zilei de acțiune pentru locuințe, găsiți aici: https://housingnotprofit.org/housing-acti­on-days-2023-report/

Csenge Schneider și Péter Máthé

 

Comments are closed.