Protest: Totul e prea scump!

Protestul din 24.11.2022 a fost organizat în Cluj de Căși sociale ACUM!, Gastivists, Fridays for Future, Grupul pentru Acțiune Socialistă, și Sindicatul Elevilor și Studenților Militanți. Acest Protest este al tuturor celor care vor să își exprime nemulțumirea față de costurile crescute ale traiului.
Ne-am întâlnit la ora 18.00 în fața prefecturii, unde am ținut câteva cuvântări despre cauzele scumpirilor și nedreptățile ce decurg din ele. Am strigat împreună: TOTUL E PREA SCUMP! Utilități, alimente, locuințe. Și: E SCUMP TOTUL, NU VĂ MAI DĂM VOTUL! Am împărțit în stradă numărul 18 al Ziarului Cărămida. Articolele sale se pot citi online aici: https://casisocialeacum.ro/caramida/caramida-2022/caramida-nr-18/
Marșul Nemulțumirii de la Cluj a trecut apoi pe câteva străzi centrale ale orașului. Am scandat cu toții:  ?
Metrii cubi si kilovati / stăm cu toții-nfrigurați. Petrom și Romgaz / ne aduceți doar necaz! Electrica îți cerem ție / să nu ne bagi în sărăcie! Eon, eon, / te vrem la tomberon! Nu am bani să mă-ncălzesc / trebuie să mă și hrănesc. În Cluj dacă închiriezi / sufletul puțin ți-l pierzi. Mare hoție mare / cu dobânzile bancare. Cu ratele bancare / te duci rapid la vale. Profitul vostru / e mormântul nostru. Profitul e la voi / scumpirile-s la noi. Nu vrem armamente / e nevoie de locuințe și alimente. Ole ole ole ole/ Ați crescut facturile, Ole ole ole ole/ Plăti-le-ați voi cu taxele! Profitul și războiul e arma voastră dură/ împotriva noastră, dar asta ne adună!
Ai și tu facturi care te revoltă? Am întrebat de la potențialii protestatari, și i-am încurajat: Adu-le să le aruncăm împreună la gunoi! Marșul s-a oprit în fața sediului Electrica de pe str. Moților, pentru a le arunca într-un tomberon. Împreună am solicitat:
? Costurile locuinței și utilităților să nu depășească 20% din veniturile noastre.
? Salariile și pensiile să crească pe măsura costurilor traiului.
? Să se reducă si să se plafoneze prețurile de pe piața energiei, la alimente si la locuințe.
? Tarifele sociale la utilități să se aplice la toți cei care câștigă sub venitul mediu pe economie.
? Numărul de locuințe sociale să crească în funcție de nevoile reale.
? Să se reglementeze chiriile.
Trecând prin fața primăriei, referindu-ne la luptele noastre locale duse de mai mulți ani, am strigat: ?
Boc-Boc-Boc/ pune casele la loc. Nu ne e rușine să facem scandal/ dreptul la o casă e drept fundamental.
Ne-am exprimat solidaritatea pentru ca:
? Nimeni să nu fie aruncat afară din Clujul devenit paradis imobiliar.
? Statul și companiile să lucreze în favoarea oamenilor.
     Am mers la protest ca să spunem cu voce tare DE CE ESTE TOTUL PREA SCUMP ?!
? Clujul nu este scump doar de azi sau de ieri. De ani buni ne costă o avere să avem o locuință în acest oraș. Mai nou, statul a liberalizat prețurile la energie. Scumpirile decise de firme au luat-o razna. Angajatorii vor să mențină salariile cât mai jos. Banii furați din buzunarele noastre se regăsesc în profitul companiilor, profit care acum este mai mare ca oricând!
? Bogăția lor este sărăcia noastră. Mai mult, statul român se împrumută ca să asigure profitul firmelor. Iar datoriile statului le plătim noi, cetățenii.
Am mers la protest ca să ne exprimăm NEMULȚUMIRILE. Să nu uităm:
?Responsabilitatea pentru creșterea prețurilor nu e ta. Deci este nedrept să ți se ceară să îți reduci nevoile și să alegi să trăiești în austeritate.
? Politicienii ne spun că zilele bogăției sunt pe terminate. Ne învață cum să facem economii. Să le spună asta celor care se îmbogățesc de pe urma scumpirilor. Este revoltător că îmbogățiții nu vor să plătească taxe pe măsura câștigurilor făcute.
? Criza prețurilor se adună peste vechea criză a locuirii. Chiriile, dobânzile mari la credite imobiliare și lipsa de locuințe sociale ne aruncă în stradă. Este inacceptabil ca în același timp politicile să sponsorizeze băncile și speculanții imobiliari.
? Ei ne spun să rezistăm la frig, la foame, la lipsa de locuințe. Suntem nemulțumiți că în loc să investească în servicii publice, statul investește banii noștri în militarizarea țării. Iar pe noi ne împinge într-o nouă austeritate.

Comments are closed.