Ziua de acțiune pentru locuire (Housing Action Day) 2022

– 26 și 27 martie –

Pentru cea de-a treia oară, anul acesta facem apel pentru o Zi de acțiune pentru locuire. Noi – Coaliția europeană de acțiune pentru dreptul la locuire și la oraș (EAC), suntem o rețea de 31 de organizații la firul ierbii din 19 țări europene, care a fost înființată în 2013.

Anul trecut, cu ocazia Zilei de acțiune pentru locuire 2021, au avut loc 75 de acțiuni în 68 de orașe [https://housingnotprofit.org/housing-action-day-2011/]. În ciuda pandemiei și a măsurilor luate în context, o mișcare populară europeană s-a coordonat pentru a-și face cunoscute revendicările legitime pentru dreptul la locuire și la oraș.

Locuirea se află în centrul tuturor problemelor sociale majore ale zilelor noastre. Ea se află în legătură cu sănătatea publică, cu schimbările climatice și cu inegalitățile – sociale – rasiale – și de gen în multe feluri. Acest lucru se extinde la dreptul la spațiul public (dreptul la acces și dreptul de a decide transformarea acestuia) în orașe și în zonele rurale deopotrivă. În ultimii ani, mișcările sociale care se concentrează pe dreptul la locuire, la oraș și, mai global, la pământ, consideră că procesele democratice de decizie ar trebui să se afle în centrul transformării spațiului și al accesibilității. Această mobilizare presupune o mare varietate de forme de acțiune care au dat naștere la numeroase succese concrete. Cererea masivă a berlinezilor de expropriere a marilor proprietari, de socializare a stocului de locuințe și de combatere a financiarizării este un bun exemplu.

Și totuși, pe măsură ce diviziunile sociale și redistribuirea bogăției de jos în sus cresc în mod haotic, oamenii suferă reduceri ale veniturilor sau sunt din ce în ce mai mult privați de oportunități și condiții de muncă decente. Costul de trai continuă să crească neîncetat, concomitent cu costurile energetice. Costurile locuințelor sunt în permanentă creștere (chirii și achiziții), fără niciun răspuns politic real. Privatizarea în masă și politicile neoliberale care au loc în ultimele decenii continuă să fie un adevărat atac la adresa demnității umane. Guvernele din întreaga Europă continuă să favorizeze profiturile investitorilor în detrimentul drepturilor fundamentale ale omului. Nu putem rămâne tăcuți!

În contextul crizei exacerbate de pandemie, situația s-a înrăutățit. Campania #stayhome a scos la iveală un nivel de cinism greu de acceptat. Simptomele pe care le observăm ar putea fi diferite în funcție de regiunea fiecăreia dintre noi – la fel și prioritățile luptelor noastre. Dar cauzele sunt aceleași: este vorba de proprietatea privată, este vorba de politica infiltrată de lobby, este vorba de inegalitatea în creștere. Pe scurt, este capitalismul. Anul 2021 a fost doar un alt an al evacuărilor chiriașilor și micilor proprietari de locuințe, de creștere a costurilor locuințelor și de gentrificare, de creștere a numărului de persoane fără adăpost, de marginalizare a populațiilor rasializate și a celor cu venituri mai mici, de distrugere a modurilor alternative de viață, de privatizări de terenuri și locuințe, de acaparare de terenuri și de strămutare a comunităților indigene și de planificare urbană plictisitoare, în beneficiul exclusiv al capitalului.

Data de 31 martie marchează sfârșitul moratoriului de iarnă privind evacuările în mai multe țări europene. Dar anul acesta este, de asemenea, data unei eventuale evacuări a Colectivului Zone Neutre Occupation KBC din Bruxelles, o fostă clădire bancară ocupată la doar câteva sute de metri de Cartierul European – precum și a altor squaturi ale persoanelor fără acte. Colectivul Zone Neutre Occupation KBC găzduiește în prezent aproximativ 200 de persoane cu diferite situații juridice precare, care luptă atât pentru dreptul lor la locuire, cât și pentru dreptul de a rămâne și de a munci în Belgia. Acest caz reprezintă perfect situația actuală prin conectarea luptelor pentru libertatea de circulație și libertatea de ședere. Condamnăm puternic această evacuare planificată și ne solidarizăm complet cu colectivul. Mai ales în umbra mișcărilor de extremă dreapta care apar la nivel mondial, trebuie să ne unim luptele cu toți oamenii care luptă împotriva tuturor tipurilor de nedreptăți sistemice.

Cerem:

– o varietate de modele alternative de locuire libere de forțele pieței, care ar permite o lume fără evacuări;

– o deținere socializată a locuințelor și a terenurilor;

– rechiziționarea clădirilor vacante și eliminarea completă a fenomenului lipsei de adăpost;

– resursele necesare pentru a construi locuințe de înaltă calitate și neutre din punct de vedere climatic, care să fie în beneficiul oamenilor și nu al industriei “verzi”, în plină ascensiune;

– o practică radicală de planificare, de jos în sus. Fără demolări inutile.

– drept la circulație, locuințe și spațiu public fără frontiere;

Ne dorim o schimbare sistemică care să permită toate acestea.
În zilele de 26 și 27 martie, alătură-te Zilei de acțiune pentru locuire 2022 și fă-ți cererile auzite!
Dacă vrei să iei parte la Ziua de acțiune 2022 împreună cu persoane din orașul și/sau grupurile tale, sunteți mai mult decât bineveniți să vă alăturați mișcării noastre!
Dacă ai o întrebare, vrei să participi sau ai orice alt comentariu, te rugăm să ne scri la: info@housingnotprofit.org

Pentru informații suplimentare și actualizări ale acțiunilor din acest an: https://housingnotprofit.org/housing-action-day
Distribuie acest mesaj și altor tovarăși, precum și altor mișcări și organizații de interes, naționale sau internaționale

Comments are closed.