Harta #casegoalecluj

Aceasta este o hartă cu situaţia din 2014 a locuințelor libere sau scoase din circuitul locativ, dar și a spațiilor goale, cu altă destinație decât locuire, aflate până în acel an în proprietatea primăriei Cluj-Napoca. Harta este conturată pe baza patrimoniului primăriei din 2014 și în multe cazuri este încă, în mare, actuală. O postăm aici pentru ca problema locuinţelor publice goale să poată fi vizualizată în întreaga dimensiune.

Așa cum se poate vedea, există o sumedenie de locuinte şi spaţii goale, iar această situație trebuie să se schimbe urgent! Mai ales în condițiile pandemiei de COVID-19 și în care oamenii care aplică pentru locuințe sociale stau pe străzi sau în locuințe fără facilități precum căldură, apă curentă sau electricitate. În plus, Primăria Cluj-Napoca le spune că nu există suficiente locuințe și că trebuie să cumpere de pe piața imobiliară pentru a le transforma în locuințe sociale. Unde e dreptatea? Fără case goale şi oameni fără casă! #casegoalecluj

Din 2015 încoace primăria nu a mai construit noi locuințe, și între 2015-2019 a repartizat printre solicitanții de locuințe sociale câteva apartamente care erau goale în 2014. În paralel, cu siguranță s-au mai eliberat locuințe prin evacuare, și s-au mai scos din circuitul locativ locuințe vechi din motiv că au fost lăsate de-a lungul anilor să se degradeze. De atunci, s-a mai continuat și vânzarea locuințelor din vechiul fond de stat.

Politica însă a rămas aceeași. Primăria nu construiește locuințe noi, și nu se îngrijește cum ar trebui de cele vechi. Preferă să dea în chirie spații sau să concesioneze terenuri unor firme. Între timp, chiriile și prețurile la apartamente în Cluj s-au dublat, devenind exorbitante.

LEGENDA:

Clădiri cu locuințe din vechiul fond de stat goale, 2014

Clădiri cu locuințe de necesitate goale, 2014

Clădiri cu spații goale cu altă destinație decât locuire, 2014

Clădiri cu locuințe construite prin programul ANL goale, 2014

Locuințe publice în clădiri declarate degradate, demolate sau scoase din circuitul locativ de către primărie, 2014

Clădiri cu locuințe sociale construite pe baza legii locuinței din 1996 goale, 2014

Clădiri cu locuințe de serviciu goale, 2014

Terenuri goale (altele decât cele aferente locuințelor cu proprietari privați cărora le pot fi închiriate)

"Unități de locuit" goale (str. Pata Rât), 2014

Harta: shorturl.at/tGLW5

Comments are closed.