După carantină, o nouă criză?

grafică: Adina Marincea

În doar câteva săptămâni, pandemia a scos la iveală faptul că angajații cu cele mai mici venituri sunt printre cei mai necesari pentru a menține întreaga economie și întregul sistem social. Timp de decenii, valoarea lor a fost desconsiderată. 

Multe lucruri care erau considerate a fi ‘date de la Dumnezeu’ erau doar niște reguli făcute în favoarea celor care vor doar să acumuleze profit. Ani la rândul, Primăria și Consiliul Local ne-au vândut ideea că nu există locuințe disponibile din cauza cererii și ofertei. De fapt, piața de locuințe din Cluj, atât de lăudată la nivel național, este formată pe o bulă de săpun. Multe apartamente noi nu erau construite pentru nevoia de locuire, ci pentru speculă. Iar Primăria Cluj-Napoca a contribuit la acest mecanism, acceptându-l. Mai mult, a păstrat pe cât posibil locuințele publice neocupate tocmai pentru ca valoarea imobiliară din jur să nu fie afectată. Acum se va vedea câte dintre aceste locuințe erau ținute pentru a crește profiturile speculatorilor.

În timpul crizei Covid-19, multe persoane care trăiesc în locuințe supraaglomerate sau în locuințe unde nu au apă, nu pot să respecte regulile de igienă recomandate pentru evitarea infectării. Criza economică va sărăci și mai mult oamenii care își pierd resursele de venit, va deveni tot mai dificil pentru tot mai mulți să-și plătească utilitățile, chiriile și alte costuri ale locuirii. Între timp, multe locuințe din Cluj stau goale, unele clădiri fiind sortite demolării. Spațiile care nu sunt goale, sunt închiriate unor firme, terenurile publice fiind concesionate companiilor private.

În perioada aceasta plină de incertitudini știm doar că viitorul apropiat va fi o grea încercare. Ne temem că vor urma falimentele personale ale celor disponibilizați care nu își mai pot plăti nici chiria, nici ipoteca. Cu cât acționăm mai repede, cu atât ne revenim mai repede și mai ușor din criză. E clar că piața imobiliară nu poate să acopere nevoile de locuire, ci produce pentru profit, și ne menține pe noi tot timpul în risc. E momentul să ne asigurăm că locuirea nu va mai fi un motiv de stres în fața transformărilor economice cauzate de speculațiile financiare. Trebuie să avem locuințe publice pentru toată lumea care are nevoie. Construcția de locuințe publice trebuie să demareze cât mai rapid posibil după ce ieșim din starea de urgență. 

Pe lângă aceasta, trebuie ca orice spații din proprietatea statului să fie transformate de urgență în locuințe și acordate celor care au cea mai mare nevoie - fie că sunt locuințe neocupate și/sau neîngrijite, fie că sunt terenuri care sunt momentan concesionate către privați. Trebuie să găsim metode prin care și dezvoltarea imobiliară să fie pusă în slujba bunului public. Nimeni nu trebuie să locuiască în condiții inadecvate. Sănătatea și bunăstarea tuturor depinde de condițiile de locuire! Dreptul la locuință adecvată este dreptul la sănătate și la o viață decentă.

Argumentele noastre nu contau în vremurile bune ale politicilor neoliberale. Nu făceam parte din "partea bună" a societății civile clujene. Poate că vor conta acum în acest moment critic.

Ne luăm înapoi dreptul la locuire și la oraș. Milităm împreună pentru un oraș pentru oameni, nu pentru profit. Pentru locuințe sociale, nu afaceri imobiliare.

Comments are closed.