Discriminarea copiilor romi de la naștere

De la naștere copiii noștri (romi) sunt discriminați. Acum șapte ani, în maternitatea de la Stanca erau trei proaspete mămici. Bineînțeles de etnie romă toate trei, au fost internate în salonul doi, deoarece acela era salonul pentru ele (femeile rome). Eu eram una dintre ele. Fiind la primul copil, nu știam că în fiecare seară, în mod normal, ar trebui să vină un medic sau o asistentă pentru a-i face toaletajul (a-i schimba pansamentul de la buric) și a cântări copilul. Am aflat asta doar după ce trecuse o seară de când eram în acel salon. Iar după, am mers la cabinetul asistentei și i-am spus că la noi nu vine nimeni să verifice copiii. Expresia ei arăta clar că era deranjată de întrebarea mea, iar eu, fără a aștepta un răspuns de la ea, am continuat să-i zic că nici seara trecută nu a fost nimeni... Răspunsul ei era că nu se poate să nu fi fost dar, când a venit totuși o asistentă, a zis clar că da, se vede că nu a fost nimeni la noi să verifice copiii. Întrebarea mea este: cum a fost posibil să se uite de cei trei nou-născuți, sau pur și simplu a fost „DISCRIMINAREA” ce ni s-a întâmplat?

Și asta nu mi s-a întâmplat doar mie, și alte mămici (rome) au mai trecut prin asta. Au saloane expres doar pentru femei rome. Și totuși, de ce? Cum poți să dai la o parte un nou-născut care habar nu are de ură sau de orice altceva?

După ce că sunt discriminați încă de la naștere, copiii noștri încep să o și simtă din momentul în care merg la grădiniță; în școli, de asemenea, sunt discriminați și pe urmă vă mai mirați de ce renunță la studii, de ce sunt analfabeți. Păi ura voastră îi motivul!

Întâlnim discriminarea și trăim cu ea din momentul în care ne naștem. A fost greu momentul în care am realizat că, încă din maternitate, copilul meu, cât și eu, am fost discriminați. Spun și eu, deoarece mi-a povestit mama că și când eu m-am născut, acum 24 de ani, la fel erau puse separat femeile rome în maternități.

Rasismul de multe ori te lovește atât de tare încât mulți copii își pierd încrederea în propria persoană și atunci și ei răspund la fel, cu rasism, față de orice altă etnie. Lucrul cel mai important este că în certificatul unui copil nu scrie că el este de etnie romă sau orice altă etnie. Copiii noștri nu vor decât să trăiască o copilărie normală ca orice alt copil.

Maria Stoica

Comments are closed.