Ce înseamnă să fii copil

Fotografie de Dénes Miklósi. Imagine din proiectul Romedin. Cluj, 2015

Ce înseamnă să fii copil rom?

A fi copil de etnie romă înseamnă să te naști dezavantajat, direct cu eticheta pusă de ceilalți oameni din jurul tău; din cauza etniei oamenii te discriminează, te dau la o parte, ai parte de segregare școlară plus segregare de locuire.

Când ești în clasele primare ești pus tot timpul în ultima bancă, fără să ți se acorde atenția cuvenită din partea învățătorilor. Colegii de clasă de multe ori te resping din cauză că culoarea pielii tale este mai închisă și din cauză că ești de altă etnie față de ei; adică ei consideră că ești de o etnie inferioară, și că ei îți sunt oarecum superiori.

A fi copil rom dintr-o familie cu venituri mici înseamnă că accesul tău la facilitățile orașului îți este limitat. Din ce cauză? Pentru că aceste familii rome totdeauna locuiesc la periferia orașului, la marginea orașului, fără apă, curent, căldură, internet și multe lucruri elementare.

Și bineînțeles, un aspect de amintit: unde începe o comunitate romă se termină asfaltul, este un noroi de nedescris și copiii sunt obligați să meargă la școală cu pantofii murdari, profesorii îi discriminează și îi jignesc cu vorbe urâte: ,,de ce aveți pantofii plini de noroi, pata-râtenilor? Mergeți la baie și spălați-vă pantofii!”.

Dacă copilul locuiește într-o zonă unde nu sunt condiții decente (apă, electricitate, etc.), accesul lui la educație este redus.

În momentul în care copilul rom ajunge cu mare greu la o altă școală decât cea segregată, acolo este discriminat, etichetat și pus în ultima bancă și dat la o parte de către toți profesorii. Ce urmează?

Urmează mutarea acelui copil la o școală specială, chiar dacă el are abilități și memorie și tot ce trebuie pentru a frecventa o “școală normală.”

De cele mai multe ori datorită faptului că nu i se acordă atenția cuvenită.

De-a lungul vieții sale, un copil rom nu are parte de o copilărie normală deoarece de obicei locuiește în apropierea gropii de gunoi și acei copii se joacă cu gunoaiele, neavând acces la un parc de joacă. Provenind de multe ori din familii mai sărace sau dezavantajate, părinții nu își permit să le cumpere jucării. Viața de rom, de când ești copil până mori, este o continuă luptă cu societatea și cu oamenii care te discriminează la tot pasul.

Ce înseamnă să fii copil român?

Înseamnă să te naști privilegiat deoarece ești alb, ești de o etnie presupus superioară etniei rome. Dacă ești român ești altfel tratat la școală, profesorii sau învățătorii se ocupă mult, mult mai bine de tine. Dacă mergi murdar la școală sau ai pantofii murdari, nu e nicio problemă, că ești român, ești alb, se trece cu vederea, toată lumea îți arată înțelegere, compasiune.

Ai acces la toate facilitățile societății, accesul tău nu este limitat cu nimic.

Dacă ești copil român, probabil că părinții tăi la rândul lor au primit moștenire o casă de la părinții lor și la rândul tău și tu vei primi de la părinții tăi; deci ai un cămin, nu stai pe drumuri, fără apă, curent, gaz, etc.

Ai acces la cele mai bune școli din oraș, licee, facultăți, nu trebuie să fii mutat la o școală specială deoarece ești alb, nu ești negru la piele. Ai acces la cele mai bune locuri de muncă, ești văzut cu ochi buni la locul de muncă, colegii nu te resping, ci te primesc, că doar ești de-al lor, de aceeași etnie.

Copilăria-ți este frumoasă, fără stres și fără griji, cu jucării, cu acces la parc, cu acces la orice facilitate din oraș. Posturile conducerii orașelor și școlilor sunt ocupate de acești copii de etnie română datorită educației de calitate de care au parte.

Deci, în concluzie, copiii romi și copiii români sunt două categorii de copii cu șanse de viață și șanse de reușită total și complet diferite.

Linda Greta

Comments are closed.