Ziua împotriva evacuării. 17.12.2017

În 17 decembrie 2010 primăria a evacuat 350 de persoane de etnie romă de pe strada Coastei. A fost o zi marcată de suferința oamenilor. Cu lacrimi, durere, umilințe, confuzii, nesiguranță. Autorități, ați furat deja 7 ani din viața lor! Dați-le viața înapoi! Lor, și tuturor persoanelor care locuiesc de 20 sau de 40 de ani pe strada Cantonului sau în Dallas, forțați fiind de împrejurări. Acordați-le locuințe sociale adecvate în oraș! Ei lucrează în Cluj și pentru noi toți. Ei aparțin orașului. Orașul este și al lor.

În Cluj, 17 decembrie 2010 a marcat începutul bătăliei pentru dreptul la locuință, pentru dreptate locativă și împotriva rasismului. Al luptei comune a oamenilor afectați direct de evacuări, a persoanelor care locuiesc în condiții inadecvate sau fără adăpost, a muncitorilor care nu câștigă atât cât să plătească chiria și a activiștilor pentru justiție locativă. Din păcate, evacuarea din 17 decembrie 2010 nu a fost nici prima și nici ultima evacuare în Cluj sau în România. Ca să nu i se mai întâmple nimănui, pentru ca să nu se mai repete astfel de traume, ca să nu se mai provoace durerea din 2010, declarăm azi, în Cluj, ziua de 17 decembrie drept Ziua Împotriva Evacuării. Te chemăm să te alături luptei pentru o politică dreaptă și antirasistă de locuire!

Ești evacuat dintr-o locuință socială? Te-au evacuat autoritățile? Ești evacuat din clădire retrocedată? Te-a evacuat proprietarul? Ești evacuat dintr-o locuință improvizată? Ești evacuat pentru că ai ocupat de nevoie o locuință goală? Te-a evacuat biserica? Ești evacuat din casa pe care ai luat-o prin credit ipotecar? Te-a evacuat banca? Solidaritatea între toți evacuații înseamnă putere! Hai să luptăm împreună împotriva evacuărilor de orice fel!

Simți și tu pe pielea ta că acest oraș te vrea doar când ai bani? Plătești chirii prea mari? Ai rate mari la bancă? Cea mai mare parte a veniturilor tale o cheltuiești pe locuințe? Banii tăi câștigați prin multă muncă hrănește profitul marilor proprietari de locuințe și al băncilor?

Ți-ai dat și tu seama că primăria ne pune să concurăm între noi an de an pentru o locuință socială? Ai observat cât de puține locuințe repartizează în timp ce ne spune tuturor să ne depunem dosarul și la anul? Vezi și tu că de obicei cei cu studii superioare câștigă acest concurs? Te-ai gândit vreodată când vor ajunge cei cu veniturile cele mai mici să primească o locuință? Toate aceste bariere nu sunt problemele noastre personale. Bariera care ne desparte de o locuință adecvată nu este în noi ca persoane. Problema și bariera sunt de natură politică. Decizia de a construi mai multe locuințe sociale este o decizie politică. Decizia de a avea criterii de atribuire de locuințe sociale care să îi susțină pe cei mai săraci este o decizie politică. Dacă vom avea mai multe locuințe sociale, și costurile chiriilor și prețurile apartamentelor vor scădea. Să ne solidarizăm cu toții pentru a avea suficiente locuințe sociale adecvate. Să cerem modificarea legii locuinței! Pentru a avea mai multe locuințe sociale. Pentru a avea criterii care să îi susțină pe cei cu venituri mici și cei care stau în condiții inadecvate să primească o locuință socială. Pentru ca locuința să redevină un drept.

“Manifestul de la Cluj împotriva evacuărilor de pretutindeni” va fi lansat în 17 decembrie 2017 într-un cadru performativ și de comemorare. Manifestul este rezultatul muncii noastre colective. El fost conceput de activiștii mișcării Căși sociale ACUM!, printre ei sociologi, artiști și locatari din zona Pata Rât, în cadrul celor patru ateliere desfășurate cu acest scop sub coordonarea lui Lorand Maxim. Manifestul este publicat în paginile ziarului împreună cu afișul evenimentului public.

Căși sociale ACUM!

Comments are closed.