Locuințe publice: răspuns la criza locuirii

Problemele de locuire apar rar la știri, iar politicienii nu prea ating subiectul, dar criza locuirii ne afectează pe toți. În România, statul european cu cel mai mare procent de locuințe în proprietate privată și cu cel mai mare procent al lucrătorilor și lucrătoarelor care trăiesc în sărăcie, majoritatea locuim îngrămădiți, adesea două sau trei generații la un loc din cauza salariilor mici, chiriilor foarte mari, cât și a prețurilor crescânde ale locuințelor și utilităților. Mulți dintre noi locuim în condiții proaste pentru că nu avem bani să le îmbunătățim. Unii dintre noi trăiesc pe stradă, fiind persoane fără adăpost. Alții stau sub riscul evacuării. Sunt persoane născute în Cluj-Napoca care stau în locuințe improvizate, cu buletin provizoriu, fără toaletă, baie, chiar și fără apă curentă și lumină în casă. Studenții care vin în oraș la facultate sunt puși în situația de a-și stoarce părinții de bani pentru plata unor chirii astronomice. Da, Clujul devine un oraș european, dar în primul rând din perspectiva prețurilor chiriilor și locuințelor. Asta în timp ce mai multe orașe din Vest își protejează locuitorii prin oferirea unui număr semnificativ de locuințe sociale, cât și prin reglementarea chiriilor. Clujul este dezvoltat pe placul și în avantajul marilor proprietari și al speculanților imobiliari. Clujul este un oraș unde, deocamdată, prea puțini oameni se mobilizează să lupte împreună pentru dreptate locativă. Este timpul să schimbăm aceste lucruri.

Cărămida este o publicație trimestrială care aduce în prim plan diverse manifestări ale crizei locuirii. În paginile ziarului publicăm articole despre politica locală, națională și internațională de locuire, dar și despre practici curente din diverse țări legate de locuințe publice și sociale, experiențe și mărturii ale oamenilor afectați de criza locuirii în diverse feluri (de evacuări, de locuirea informală, de speculanții imobiliari, de chirii mari și altele), despre cum ne afectează dezvoltarea Clujului imobiliar sau cum ne putem proteja drepturile prin apelul la justiție, dar și inițiative mobilizatoare și acțiuni ale grupurilor activiste din domeniu. Problemele de locuire nu sunt individuale sau personale, ci sociale și politice. Pentru a le conștientiza și a revendica dreptate locativă și socială, este nevoie de activism politic, de mobilizarea și solidarizarea tuturor celor neîndreptățiți.

Căși Sociale ACUM! este o mișcare locală în devenire care a pornit ca o campanie în martie 2016 cu scopul de a schimba atât viziunea asupra locuirii, cât și politica de locuire. Membrii săi sunt activiști, artiști, academici și persoane afectate direct de nedreptăți locative. Mișcarea noastră se bazează pe eforturile începute de Fundația Desire din 2010 de a aduce în prim plan nedreptățile suferite de persoane evacuate forțat de către organele administrației locale, dar și excluderea oamenilor de la locuințe sociale în paralel cu susținerea de către autorități a dezvoltatorilor imobiliari care împreună cu creditorii bancari beneficiază de profitul creat de pe urma costurilor mari ale locuirii pe care noi toți le plătim. În 2017 Căși sociale ACUM! a fost printre grupările activiste care au inițiat platforma Blocul pentru Locuire (facebook.com/BloculPentruLocuire/) împreună cu Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire (fcdl.ro/) și E-Romnja (facebook.com/ERomnja) din București, și Dreptul la Oraș (facebook.com/dreptullaorasTM) din Timișoara. Împreună luptăm pentru o politică justă și anti-rasistă de locuire în România.

Considerăm criteriile de alocare a locuințelor sociale ca fiind discriminatorii la adresa oamenilor împinși în sărăcie, printre ei persoane de etnie romă. Persoane care s-au născut, au crescut, și au muncit în Cluj, indiferent de etnie, s-au găsit sau se pot găsi în situația de evacuare. Oamenii depun cereri de locuințe sociale an de an, unii repetând acest lucru de peste zece ani, ei fiind declarați ori neeligibili, ori primesc punctaje mici, ori chiar și cu punctaje mari nu li se alocă locuințe pentru că Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca au foarte puține locuințe sociale de distribuit și nu consideră importantă creșterea acestui fond de locuințe. Susținem că multe din criteriile de alocare a locuințelor sociale adoptate de consiliul local sunt nelegale, nerespectând prevederile Legii Locuinței 114/1996. Susținem că fiecare dintre noi are dreptul la a locui decent în oraș.

Susținem inițiativa B308 din 2017 de modificare a Legii Locuinței, în prezent depusă la Senat și semnată de către parlamentari din toate partidele. Aceasta ar conduce la schimbări necesare pentru ca administrațiile locale și centrale să investească în creșterea numărului de locuințe sociale și să folosească criterii adecvate pentru atribuirea acestora.

Susținem campania Coaliției Europene de Acțiune pentru Dreptul la Locuire și Dreptul la Oraș (housingnotprofit.org), prin care aceasta atrage atenția asupra financializării locuirii, revendicând următoarele de la autoritățile din toată Europa: Să nu mai susțină băncile și dezvoltatorii prin politicile de locuire! Să oprească privatizarea locuințelor din fondul public! Să nu mai permită speculanților imobiliari să crească prețul locuințelor și drept urmare să ne scoată afară din case și din orașe! Să interzică evacuările! Să impună măsuri de control al chiriilor private!

Enikő Vincze și George Zamfir

Comments are closed.