Având în vedere prevederile OG 27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor, mișcările Căși Sociale ACUM! din Cluj-Napoca și Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire din București, depunem această petiție în atenția Ministerului Dezvoltării bazându-ne pe experiența inițiativelor noastre acumulată de 15 ani, prin care milităm la nivel local, național și european pentru dreptate locativă.
Din anul 2015 am făcut parte din European Action Coalition for the Right to Housing and the City, în anul 2016 am lucrat la pregătirea Strategiei Naționale pentru Locuire, iar în 2017 am format rețeaua națională Blocul Pentru Locuire (BPL). Prin BPL, în 2021, am trimis o propunere către Comitetul pentru Drepturi Economice, Sociale și Culturale, pe baza căreia Consiliul Economic și Social al Organizației Națiunilor Unite a inclus dreptul la locuință adecvată pe lista problemelor ce trebuie monitorizate în România. Cu toate acestea, mișcările noastre nu au fost invitate la întâlnirea Locuirea socială în România: soluții inovatoare pentru nevoi în creștere, organizată în 6-7 martie 2025 de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației în colaborare cu Banca Mondială. Credem că articularea de poziții critice precum cea a noastră, dezvoltată din experiența direct din teren, sunt vitale unui proces legislativ și administrativ democratic.
(…)
Revendicarea pe care o facem în vederea îmbunătățirii cadrului de reglementare pentru locuințele sociale în România este bazată pe convingerea conform căreia asigurarea accesului la locuință socială în proprietate publică este obligația constituțională a statului.
Nu negăm importanța eforturilor pentru facilitarea accesului la locuințe sociale al celor mai vulnerabili și pentru coordonarea serviciilor sociale cu asigurarea de locuințe sociale, precum formulează organizatorii tema principală a întâlnirii din 6-7 martie 2025. Dar vrem să vă atragem atenția că abordarea pe care o propuneți cu privire la locuințele sociale nu este cea adecvată, pentru că, prin definiția din lege, locuințele sociale:
- nu sunt dedicate doar grupurilor vulnerabile; chiar dacă în cazul celor din urmă este nevoie și de servicii sociale complementare pe lângă asigurarea de locuință socială adecvată, asta nu este cazul altor categorii sociale care nu își pot achiziționa sau închiria o locuință de pe piață, deși au nevoie de și sunt eligibile la locuință socială;
- nu sunt concepute ca fiind niște locuințe de tranzit către locuințe accesibile (affordable housing) sau către piața imobiliară;
- ci sunt soluții pentru multe categorii sociale cu venituri sub salariul mediu pe economie, trebuie să asigure anumite standarde de calitate și se închiriază pe 5 ani, cu posibilitatea prelungirii contractului dacă nu se schimbă situația economică a persoanelor care le închiriază.
Pentru a evita rezidualizarea locuințelor sociale – adică transformarea lor într-un serviciu public limitat celor mai precare persoane, stigmatizat ca atare și fără investiții publice – este importantă menținerea și respectarea definiției locuinței sociale din actuala lege a locuințelor.
Îmbunătățirea reglementărilor legale ar trebui să se refere la măsurile de creștere a fondului de locuințe sociale publice, adică a locuințelor sociale realizate din fonduri publice și aflate în proprietate publică, drept investiții și bunuri publice. Și la modificarea unor criterii de atribuire, respectiv la regândirea legislației privind toate locuințele care se realizează din fonduri publice și în mod principal relația dintre locuințele sociale și locuințele ANL.
După trei argumente solide în vederea susținerii faptului că Asigurarea accesului la locuință socială în proprietate publică este obligația constituțională a statului, în petiție am elaborat cinci tipuri de revendicări adresate Guvernului României prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
Descărcați întregul text al petiției și citiți revendicările noastre.