Sinteza revendicărilor

CAMPANIA LOCUINȚE PUBLICE PENTRU LUCRĂTORI
Noiembrie 2024

Sinteza revendicărilor

Ne-am derulat campania “Locuințe publice pentru lucrători” în perioada campaniei electorale din noiembrie 2024. Nu ne-am oprit din ea nici când s-au dat peste cap aranjamentele cunoscute ale vieții politice și au ieșit la suprafață nemulțumirile cumulate ale oamenilor, începând să se audă și vocea celor mai puțin sau deloc reprezentate categorii sociale din ultimele decenii. Din păcate, în România, nu s-a coagulat o mișcare socialistă care să fi creat canale pentru amplificarea acestor voci, iar ele s-au îndreptat înspre oferta extremei drepte conservatoare a cărei soluții social-economice la criza creată de capitalism nu sunt soluții adecvate.

Tranformările economice din România ultimelor decenii au fost marcate de trecerea de la socialismul de stat la capitalismul neoliberal, ceea ce a însemnat privatizarea fostelor întreprinderi de stat, dezindustrializarea țării de pe urma falimentării și închiderii majorității vechilor fabrici și pierderea locurilor de muncă, urmată de constrângerea de a alege calea emigrării din România. Reindustrializarea prin companii private multinaționale sau naționale petrecută în funcție de interesele investițiilor de capital nu a însemnat nici ea îmbunătățirea condițiilor, siguranței și câștigurilor salariale ale lucrătorilor într-o măsură în care ei să poată să își asigure un trai decent. Sectorul serviciilor cu mare valoare adăugată a creat o pătură socială cu putere mai mare de consum în centrele regionale, dar și pentru mulți lucrători din această categorie costurile locuirii implică eforturi uriașe.

Un trai decent înseamnă și locuințe decente pentru care lucrătorii nu trebuie să se îndatoreze pe viață la bănci, sau nu trebuie să plătească peste 20-30-40% din veniturile lor lunare pe costurile locuirii care includ și cheltuielile cu utilitățile. De aceea, campania noastră a pus în lumină situația lucrătorilor din România din punctul de vedere al locuirii. Multe segmente ale claselor lucrătoare sunt afectate de criza locuirii, ceea ce, în esență, constă în accesul redus, în unele cazuri chiar imposibil, la locuințe adecvate la un preț accesibil în funcție de venituri.

Credem că, în aceste vremuri când rupturile între cei mai săraci și cei mai bogați, între clasele dominante și clasele lucrătoare exploatate și prin nevoile lor locative, între diversele pături ale lucrătorilor, între regiuni, județe, localități, chiar și între zone intra-urbane din punctul de vedere al accesibilității, calității și siguranței locuirii, devin tot mai explicite, este crucial să vorbim despre nemulțumirile care ne leagă, cauzele acestora și soluțiile care servesc interesele multor categorii de lucrători. Astfel, revolta împotriva exploatării, inegalităților, nedreptăților, și încălcării demnității nu se va canaliza către categoriile identitare stigmatizate prin acțiunile conservatorilor culturali, și nici invers, împotriva muncitorilor afectați de probleme materiale și ridiculizate de liberali. Astfel, revolta va avea șansa să coaguleze și solidarizeze diferitele segmente ale claselor lucrătoare împotriva capitalismului creator de multiple crize care pun viețile oamenilor în pericol, reproduc și adâncesc sărăcia, extind privatizarea către noi sectoare (precum sănătatea și educația), implementează măsuri de austeritate și direcționează investițiile publice spre industria militară și susținerea războaielor.

Analiza făcută pentru noua noastră campanie a atras atenția asupra următoarelor teme majore prin care devin clare cauzele și manifestările crizei locuirii în România, și se creionează soluția: creșterea fondului de locuințe sociale publice.

  1. Solidarizarea mișcărilor locative și mișcărilor pentru drepturile muncii este crucială !
  2. A fi proprietar de locuință nu înseamnă că trăiești în condiții bune !
  3. A fi proprietar de locuință nu înseamnă că ești în siguranță !
  4. Dacă nu ești proprietar de locuință, ești împins spre piața scumpă a chiriilor private
  5. Chiriașii privați sunt supraîncărcați cu costurile locurii
  6. Piața nu rezolvă nevoia de locuințe a lucrătorilor
  7. Piața urmărește nevoile acumulării de capital
  8. Cu venitul minim pe economie nu scapi de sărăcia locuirii!
  9. Venitul mediu nu asigură o locuință decentă

Mesajele și revendicările noastre sunt :

  1. Creșterea salariilor rezultă în îmbunătățirea traiului doar împreună cu reducerea costurilor locuirii. Pentru asta este nevoie de creșterea fondului de locuințe publice.
  2. Alternativa la locuința în proprietate privată caracterizată de supraaglomerare, privațiuni locative și supraîncărcare cu costurile locuirii, este locuirea în locuințe publice care asigură condiții adecvate și accesibile ca preț.
  3. Alternativa la locuința în proprietate privată este locuirea în locuințe publice care reduc semnificativ costurile locuirii și îți asigură siguranță.
  4. În lipsa locuințelor publice, toți cei care nu au în proprietate o locuință, sunt împinși către piața chiriilor. Aici prețurile sunt foarte mari pentru că locuința a devenit investiție.
  5. Pentru a nu fi nevoiți să închirieze de pe piață, cei care studiază sau lucrează temporar într-o localitate, ar trebui să fie eligibili la locuințe sociale. Ei cresc semnificativ cererea pe piața chiriilor pentru că nu există ofertă în sectorul public de locuințe. Dacă ar exista ofertă semnificativă de locuințe publice, cererea de pe piața chiriilor private ar fi mai mică. Deci, realizarea de locuințe publice, prin construcție sau alte modalități, este unul din mijloacele prin care costul chiriilor private s-ar putea controla.
  6. Piața nu rezolvă nevoia de locuințe a lucrătorilor. Cererea de locuință pe piață și creșterea prețurilor legată de creșterea cererii, se poate reduce prin creșterea ofertei de locuințe publice.
  7. Soluția la criza locuirii este creșterea fondului locativ public.
  8. Din punctul de vedere al persoanelor cu cele mai reduse venituri, în România există un număr extrem de redus de locuințe sociale, astfel încât nu se acoperă nici nevoia lor de locuit.
  9. Nu doar cei care trăiesc din venituri sub pragul sărăciei, ci toți cei care câștigă sub nivelul venitului mediu au nevoie de locuințe sociale. Primăriile, cu sprijin de la stat, trebuie să fie obligate să realizeze un număr suficient de astfel de locuințe pentru a asigura accesul la locuințe adecvate a diverselor categorii de lucrători care nu sunt plătiți suficient pentru a-și asigura o locuință de pe piață.

Alternativa la locuința în proprietate privată este locuirea în locuințe publice care reduc semnificativ costurile locuirii și îți asigură siguranță.


Note:

Campania Locuințe Publice Pentru Lucrători este rezultatul unei colaborări între Căși sociale ACUM / Social housing NOW și Confederatia Nationala Sindicala "Cartel ALFA".

Design infografice: Anna Balázs-Bécsi. Texte: Enikő Vincze

 

Comments are closed.