CAMPANIA LOCUINȚE PUBLICE PENTRU LUCRĂTORI
Noiembrie 2024
Piața nu rezolvă nevoia de locuințe a lucrătorilor
Am ajuns pe la mijlocul campaniei Locuințe Publice Pentru Lucrători. Am demontat deja două mituri legate de locuirea în România:
Mitul nr. 1: Procentul mare de proprietari de locuințe În RomÂnia ÎnseamnĂ cĂ nu avem probleme locative.
Am arătat, că a fi proprietar de locuință nu înseamnă că trăiești în condiții adecvate sau ești în siguranță. În cazurile în care locuințele se cumpără prin credite imobiliare, proprietarii acestora asigură profiturile băncilor. Iar lucrătorii dependenți de bănci sunt mai vulnerabili la locul de muncă.
Vedeți infograficele din postarea #2 și #3.
Mitul nr. 2: Alternativa fațĂ de a fi proprietar de locuințĂ este locuirea În chirie privatĂ.
Am arătat, că statutul de chiriaș înseamnă să fii deposedat de o bună parte din veniturile tale de către proprietarul de locuințe. După ce ești exploatat la locul de muncă (plusvaloarea produsă de tine devine profitul angajatorului), ești exploatat și în calitatea ta de chiriaș (chiria plătită proprietarului poate să fie mult peste 30-40, chiar și 50%).
Vedeți infograficele din postarea #4 și #5.
În următoarele două postări/secțiuni ale campaniei noastre, vom discuta despre un al treilea mit.
Mitul nr. 3: Piața rezolvă nevoile de locuire ale oamenilor.
CREȘTEREA NUMĂRULUI DE LOCUINȚE CONSTRUITE DIN FONDURI PRIVATE
Dezvoltarii privați de locuințe și cei care le susțin afacerile preluându-le și justificându-le discursul, ne spun că, dacă ei ar fi lăsați să construiască mai mult, adică nu ar fi nevoiți să respecte atâtea reglementări urbanistice din partea statului sau a primăriilor, atunci prețul locuințelor s-ar reduce.
Dar, creșterea numărului de construcții de noi locuințe nu rezultă în reducerea prețului de pe piață. Infograficele noastre arată că: Numărul de construcții de locuințe terminate din fonduri private a crescut în continuu între 1995-2023 (sursă: Tempo online):
- cu 1.239.833 în toată țara,
- cu 34.564 în Cluj-Napoca, sau
- cu 117.719 în București.
CREȘTEREA PREȚURILOR DE PE PIAȚA DE LOCUINȚE
Să privim perioada între 2012 și 2023:
- chiar dacă numărul de construcții de locuințe din fonduri private a crescut cu 672.958 în toată țara, cu 24.536 în Cluj-Napoca, sau cu 87.141 în București (Tempo-online);
- totuși, prețul la locuințe a crescut de la 884 euro/mp la 1.656 euro/mp pe plan național, de la 970 euro/mp la 2.896 euro/mp în Cluj-Napoca, sau de la 1052 euro/mp la 1.802 euro/mp (sursă: Imobiliare.ro).
Am mai spus, și repetăm: prețurile de locuințe și chiria de pe piață este în continuă creștere:
- nu doar pentru că cererea de locuințe crește, ci și pentru că această cerere nu include doar cererea de locuințe pentru a locui în ele, ci și cererea de locuințe pentru a face afaceri cu ele prin închiriere și/sau vânzare ulterioară la preț mai mare decât cel la cumpărare;
- nu doar pentru că materialele de construcție și forța de muncă se scumpesc, ci și pentru că dezvoltatorii/investitorii/proprietarii de locuințe urmăresc profituri cât mai mari din afacerile cu locuirea;
- pentru că nu există ofertă de locuință publică; dacă această ofertă ar exista în mod semnificativ, asta ar reduce cererea speculativă și efectivă de locuințe pe piață.
INDICELE CREȘTERII PREȚULUI LA LOCUINȚĂ
Un alt set de date ne arată că, raportat la anul 2015 (=100), indicele creșterii prețului la locuință a fost mai mare în România decât în multe alte țări unde veniturile sunt mai mari (sursă: Eurostat).
- România: 148.43
- Norvegia: 147.63
- Danemarca: 137.10
- Belgia: 136.05
- Franța: 131.26
- Suedia: 105.41
DE ACEEA, concluzionăm:
Piața nu rezolvă nevoia de locuințe a lucrătorilor. Cererea de locuință pe piață și creșterea prețurilor legată de creșterea cererii, se poate reduce prin creșterea ofertei de locuințe publice.
Alternativa la locuința în proprietate privată este locuirea în locuințe publice care reduc semnificativ costurile locuirii și îți asigură siguranță.
Note:
Clasele lucrătoare includ toate persoanele care își vând forța de muncă unor angajatori indiferent de statutul lor social și forma contractului de muncă (inclusiv formele atipice de angajare), persoanele fizice autorizate, dar și lucrătorii informali, precum și familiile acestora, ale căror membrii prestează munci domestice neplătite necesare pentru reproducerea forței de muncă.
Campania Locuințe Publice Pentru Lucrători este rezultatul unei colaborări între Căși sociale ACUM / Social housing NOW și Confederatia Nationala Sindicala "Cartel ALFA".
Design infografice: Anna Balázs-Bécsi. Texte: Enikő Vincze