Dacă nu ești proprietar de locuință, ești împins spre piața scumpă a chiriilor private

CAMPANIA LOCUINȚE PUBLICE PENTRU LUCRĂTORI
Noiembrie 2024

Dacă nu ești proprietar de locuință, ești împins spre piața scumpă a chiriilor private

Am vorbit deja în campania noastră despre problemele de locuit pe care le pot avea propietarii de locuințe. Am pornit campania Locuințe Publice Pentru Lucrători cu acest subiect, pentru că am vrut să deconstruim mitul conform căruia în România nu sunt probleme locative datorită marelui procent de proprietari de locuințe.

Acum vă propunem să discutăm despre cum afectează criza locuirii chiriașii privați și care este motivul adevărat al creșterii prețurilor.

ȘTIAI CĂ?

În România, doar 1.25% din totalul de locuințe se află în proprietate publică, aici fiind incluse vechile locuințe de stat și noile locuințe ANL care nu s-au vândut încă, precum și noile locuințe sociale care nu se pot vinde.

Lipsa acută de locuințe publice te împinge spre piața scumpă a chiriilor private.

CE CONSECINȚE ARE ASTA PENTRU TINE?

Înainte de toate, faptul că ești nevoit să plătești foarte mulți bani din veniturile tale pe chirie privată:

  • o chirie medie pe un apartament de 2 camere în Cluj-Napoca și București costă 2750 lei/lună;
  • chiriile pe termen scurt în orașe turistice precum Brașov și Constanța se ridică la 550 lei/noapte.

(Imobiliare.ro).

CINE CÂȘTIGĂ DE PE SEAMA CHIRIILOR PRIVATE ?

Pentru proprietarii de locuințe – persoane fizice cu mai multe locuințe dintre care pe unele le închiriază sau firme care au construit sau au cumpărat mai multe apartamente pentru închiriere –, inexistența locuințelor publice, precum și faptul că, chiar dacă ar vrea, mulți nu sunt eligibili la credite imobiliare și nu au bani lichizi ca să achiziționeze o locuință de pe piață, afacerea cu chirii private este o mină de aur.

De exemplu, în Cluj-Napoca, numărul proprietarilor cu mai multe locuințe, este precum urmează: 51345 proprietari au 2-3 locuințe; 7679 au 4-10; 588 au 11-100 locuințe; 20 au peste 100 locuințe. Între 2020 și 2023, numărul proprietarilor care dețin 4-10 locuințe a crescut cu 46%. (Sursă: Direcția de Taxe și Impozite, Primăria Mun. Cluj-Napoca).

Din închirierea de locuințe se extrage ceea ce în limbajul investițional se cheamă "venit pasiv", fără ca piața chiriilor să fie reglementată. Între 2018-2022, proprietarii nici măcar nu au fost obligați să declare la ANAF contractele de închiriere, deci mulți nici nu au încheiat contracte cu chiriașii.

Veniturile din chirii sunt speculative. Ele sunt acoperite de ideea conform căreia proprietatea privată este sfântă. Iar chemarea de a învăța cum să trăiești din chirii fără să muncești, a devenit parte din educația financiară a timpurilor noastre.

Speculațiile de pe piața chiriilor se hrănesc și din febra cumpărării de locuințe ca investiție. Cu timpul, controlul asupra acestei mine de aur a chiriilor private se acumulează în mâinile celor mai bogați care devin marii exploatatori de locuințe. Ale locuințelor închiriate pentru locuirea permanentă pe o perioadă relativ lungă pentru cei care studiază sau lucrează în orașele magnet, ale locuințelor închiriate pe termen scurt unor turiști și oameni de afaceri (aparthotel, Airbnb), ale locuințelor de lux în zone exotice și servicii smart-de-tot.

DIN TOATE ACESTE MOTIVE :

În lipsa locuințelor publice, toți cei care nu au în proprietate o locuință, sunt împinși către piața chiriilor. Aici prețurile sunt foarte mari pentru că locuința a devenit investiție.

Alternativa la locuința în proprietate privată este locuirea în locuințe publice care reduc semnificativ costurile locuirii și îți asigură siguranță.


Note:

Campania Locuințe Publice Pentru Lucrători este rezultatul unei colaborări între Căși sociale ACUM / Social housing NOW și Confederatia Nationala Sindicala "Cartel ALFA".

Design infografice: Anna Balázs-Bécsi. Texte: Enikő Vincze

 

Comments are closed.