CAMPANIA LOCUINȚE PUBLICE PENTRU LUCRĂTORI
Noiembrie 2024
A fi proprietar de locuință nu înseamnă că ești în siguranță!
Am vorbit deja despre cum a fi proprietar de locuință nu înseamnă să trăiești în condiții bune. Am arătat cât de mare este procentul celor care locuiesc în apartamente supraaglomerate, dar și al celor care au locuințe caracterizate de privațiuni materiale. A avea toaletă și baie în casă, a avea casa bine izolată și luminată, sau spațiu suficient în locuință nu este un lux. Dar pentru că locuințele adecvate de pe piață costă prea mult față de veniturile celor mulți, ei nu își pot permite nici măcar standardul minim decent.
Ați văzut deja datele despre supraîncărcarea cu costurile locuirii ale celor care își achiziționează locuința prin credit în speranța că la un moment dat vor scăpa de riscul de a avea locuința sub ipotecă : proprietari cu credit supraîncărcați cu costurile locuirii: în România 18.8%, față de media UE de 5.3% (Eurostat).
Conform standardelor UE, supraîncărcarea înseamnă că plătești peste 40% din venituri pe costurile locuirii (locuința, utilități, dotarea locuinței).
Ar fi de dorit ca aceste cheltuieli să nu atingă nici 30% sau chiar nici 20%, pentru că toate gospodăriile mai au nevoie de o serie de bunuri și servicii ca să trăiască cât de cât acceptabil.
Știați că ? Conform legii locuinței, chiria locuinței sociale care trebuie să respecte anumite standarde de calitate, nu poate să depășească 10% din venituri, la care, desigur, se adaugă și cheltuielile cu utilitățile.
Îndatorarea la bănci înseamnă nesiguranță. Chiar dacă băncile au reguli de creditare privind gradul de îndatorare, asta nu te protejează față de ciclurile crizelor economice în capitalism. De exemplu:
- pentru cine s-a îndatorat la maxim în 2022, rata în ianuarie 2023 a reprezentat 75% din acelaşi venit, deci cu mult peste 45% (gradul de îndatorare acceptat de bănci);
- dacă în ianuarie 2022 cineva a plătit o rată lunară de 1.800 lei, în ianuarie 2023 această rată i-a crescut la 3.000 lei, sumă care necesită un venit lunar minim net de 6.666 lei. Asta în condițiile, în care venitul mediu net pe economie este de 5.242 lei, iar cel minim de 2.363 lei.
Știați că?
În România a crescut procentul locuințelor cumpărate cu credit ipotecar: la nivel național la 41,8%, în Cluj-Napoca la 48,8%, în București la 49.8% (SVN Credit Romania, 2023).
Procentul creditelor imobiliare față de totalul de credite acordate populației a ajuns la 58% (BNR, 2024)
Dobânda la creditele imobiliare a crescut în România de la 4.59% în noiembrie 2016 la 8.24% în iunie 2023.
Nesiguranța proprietarului de locuință constă și în faptul că se poate întâmpla ca el să nu poată plăti facturile la utilități.
Știați că ? Procentul datornicilor la utilități a crescut în România de la 13.7% în 2019 la 17.8% în 2022, comparat cu creșterea medie în UE de la 6.2% la 6.9% în aceeași perioadă (Eurostat)
Fenomenul s-a înrăutățit odată cu creșterea exorbitantă a prețului la energie (rezultată din liberalizarea totală a sectorului energetic în 2022), ajungând ca sprijinul de stat acordat gospodăriilor să devină un suport pentru creșterea profitului companiilor energetice.
Atenție! După martie 2025, termenul la care se încheie perioada aplicabilității acelei reglementări, numărul datornicilor la utilități sau numărul gospodăriilor care nu vor avea acces la energie va crește și mai mult. Ce se va întâmpla cu cei care se deconectează? Vor trăi în frig și întuneric? Ce se va întâmpla cu datornicii? Ce se va întâmpla cu locuințele lor în proprietatea privată? Le vor pierde? Le vor vinde?
Alternativa la locuința în proprietate privată este locuirea în locuințe publice care reduc semnificativ costurile locuirii și îți asigură siguranță.
Note:
Clasele lucrătoare includ toate persoanele care își vând forța de muncă unor angajatori indiferent de statutul lor social și forma contractului de muncă (inclusiv formele atipice de angajare), persoanele fizice autorizate, dar și lucrătorii informali, precum și familiile acestora, ale căror membrii prestează munci domestice neplătite necesare pentru reproducerea forței de muncă.
Campania Locuințe Publice Pentru Lucrători este rezultatul unei colaborări între Căși sociale ACUM / Social housing NOW și Confederatia Nationala Sindicala "Cartel ALFA".
Design infografice: Anna Balázs-Bécsi. Texte: Enikő Vincze