CAMPANIA LOCUINȚE PUBLICE PENTRU LUCRĂTORI
Noiembrie 2024
A fi proprietar de locuință nu înseamnă că trăiești în condiții bune!
În spațiul public circulă mituri care susțin că nu ar exista probleme locative în România, deoarece, se spune, „suntem o națiune de proprietari”.
Într-adevăr, în 2023, în România, 94.8% din oameni erau proprietari ai locuințelor în care locuiau (Eurostat, homeownership rate). În acel an, procentul de locuințe în proprietate privată, a fost de 98.75%, cel al locuințelor în proprietate publică fiind doar de 1.25% (INS Tempo online).
Însă, din aceste date statistice nu se poate deduce că nu există probleme locative.
Din contra, trebuie să accentuăm că ea există și se leagă de stocul foarte redus de locuințe în proprietate publică, și desigur de ceea ce se întâmplă cu locuințele în proprietățile private, cine le face, cum, de ce, cum se tranzacționează sau închiriază ele, cum devin nu doar marfă pe piața imobiliară ci și active speculate pe piețele financiare.
Ce probleme locative poți să ai chiar dacă ești propriatar de locuință ?
SUPRAAGLOMERAREA
Proprietarii care locuiesc în propria locuință, pot să o împartă cu mai multe persoane (pentru că lumea nu își permite să se mute separat).
De aici rezultă marea rată a supraaglomerării locuințelor: în rândurile populației totale asta fiind de 40%, printre tinerii între 15-29 ani de 60%, iar printre cei care trăiesc din venituri care îi plasează sub pragul de sărăcie, de 51% (Eurostat).
CONDIȚII INADECVATE
Locatarii propriilor proprietăți nu neapărat au condiții adecvate de locuire.
Procentul celor care trăiesc în locuință fără baie sau duș în casă este de 14% în România, foarte înalt față de media UE de 1.7% (Eurostat).
SUPRAÎNCĂRCAREA
Cei care trăiesc în locuințele ale căror proprietari sunt, pot să fie supraîncărcați cu costurile locuirii.
În România, 18.8% dintre proprietarii care au credite imobiliare sunt supraîncărcați cu costurile locuirii (deci cheltuie peste 40% din venituri pe locuire), față de media UE de 5.3% (Eurostat).
ȘI, SĂ NU UITĂM !
Nu toate persoanele care locuiesc împreună cu rudele lor într-o locuință aflată în proprietatea privată a acestora sunt proprietari.
Mulți dintre tinerii care pot moșteni proprietăți de la părinți, până trăiesc părinții lor și ei studiază sau lucrează în alte localități, ei pot să fie chiriași la privat.
Unii pot să aibă o locuință în proprietate într-un sat sau oraș mic, dar se mută pentru un loc de muncă mai bun în orașele atractive, unde devin chiriași.
Alternativa la locuința în proprietate privată este locuirea în locuințe publice care reduc semnificativ costurile locuirii și îți asigură siguranță.
Note:
Clasele lucrătoare includ toate persoanele care își vând forța de muncă unor angajatori indiferent de statutul lor social și forma contractului de muncă (inclusiv formele atipice de angajare), persoanele fizice autorizate, dar și lucrătorii informali, precum și familiile acestora, ale căror membrii prestează munci domestice neplătite necesare pentru reproducerea forței de muncă.
Campania Locuințe Publice Pentru Lucrători este rezultatul unei colaborări între Căși sociale ACUM / Social housing NOW și Confederatia Nationala Sindicala "Cartel ALFA".
Design infografice: Anna Balázs-Bécsi. Texte: Enikő Vincze