





01.10.2024.
Ar fi fun și smart și cool, dacă orașul nu ar fi imperiul dezvoltatorilor și investitorilor imobiliari, și altor proprietari de locuințe cu mai multe proprietăți date în chirie. În plus, voi nu aveți suficiente locuri în căminele studențești și nu sunt locuințele sociale cu chirii rezonabile accesibile pentru voi. Asta vă împinge înspre închirierea de spațiu locativ de pe piață. Iată ce vă așteaptă.
Nu aveți drepturi în domeniul locuirii, de parcă ați fi obligați să cotizați la profiturile proprietarilor. Nu vă place? Stați îngrădămiți cu colegi în apartamente ca să împărțiți costurile chiriei și utilităților? Poate vi se sugerează să vă căutați universități în alte orașe dacă nu puteți face la aceste costuri? Părinții voștri fac eforturi majore să vă susțină financiar să rămâneți aici?
Așa se întâmplă dacă în fișa postului a studentului/ studentei intră și obligația (subtilă, prin necesitate, fiind inevitabilă) de a fi o sursă sigură pentru acumulurarea de profit în sectorul locativ.
Din păcate, această situație rămâne așa până la finalizarea studiilor și chiar și după, la început de carieră, dacă decideți să rămâneți în Cluj. Eventual, dacă aveți noroc la venituri mai mari, vă puteți îndatora la bănci pentru credite imobiliare. Și ele vă aşteaptă cu brațele deschise, să vă "ajute să vă împliniți visul". Și dezvoltatorii imobiliari asta vă spun, vă ajută să vă împliniți visul. În realitate însă, cu mulți alții, voi le realizați visul lor, cel al profitului extras din nevoia de locuire a oamenilor.
Colac peste pupăză, marii proprietari de locuințe cu apartamente de închiriat spun că voi, studenții, creșteți prețurile. Deci nu ei trag pielea de pe voi. De fapt ei sunt de vină, dar și statul care nu reglementează piața chiriilor și nu construiește suficiente locuințe sociale ca să crească oferta de locuințe adecvate la preț accesibil, răspunzând adecvat nevoilor locale de locuințe.
Dar toate astea nu ar trebui să fie așa. Și oricât de imposibil ar părea, puteți să vă mobilizați pentru mai multe locuințe sociale publice, pentru a deveni eligibili la ele, sau pentru măsuri de reglementare a chiriilor.
Așteptăm să ne contactați. Să fim mai multe, să ne organizăm. Știm că trebuie să studiați, poate să și munciți să puteți plăti costurile locuirii în Cluj, dar poate vă faceți un pic de timp să vă exprimați revolta față de situația descrisă mai sus și să vă exprimați revendicările pentru a o schimba în favoarea voastră.
#
Dar, până una alta, dragi studenți bine ați revenit pe piața imobiliară clujeană. Iată ce date oferă firma Imobiliare/ro despre asta.
Prețurile de pornire (adică cele mai joase) pentru garsoniere sunt 180 de euro pe lună în Mănăștur, 190 de euro în cartierele Zorilor și Gheorgheni și 200 de euro pe lună în Mărăști. Pentru un apartament bicameral, chiriile încep de la 230 de euro pe lună în Mănăștur, de la 250 de euro pe lună în zonele Zorilor și Gheorgheni și de la 270 de euro pe lună în Mărăști. La trei camere, prețurile minime sunt 270 de euro pe lună în Mănăștur, 290 de euro pe lună în Zorilor, 320 de euro pe lună în Gheorgheni și 350 de euro pe lună în Mărăști.
Să ne uităm și la media lunară a chiriilor în Cluj-Napoca din august/septembrie 2024: 699 euro/lună, o majorare cu 17% față de 2023, mai mult decât în toate celelalte centre regionale majore monitorizate de Imobiliare/ro.
Contactați-ne:
casisocialeacum@gmail.com
https://www.facebook.com/CasiSocialeACUM
Instagram: @casisocialeacum
Enikő Vincze, Căși sociale ACUM !