Dezvoltarea imobiliară pentru profit: face ca locuirea în Cluj să nu fie sustenabilă

După 2019, administrația publică locală a continuat să fie preocupată de atragerea investitorilor economici, inclusiv investitori în dezvoltare imobiliară, români și străini. Dezvoltatorii au venit, urmărind interesele lor legate de acumularea profitului prin construirea și tranzacționarea clădirilor de birouri, centre comerciale, locuințe sau construcții cu funcțiuni mixte.

Locuințele au devenit nu doar marfă ci și obiective de investiții financiare. Asta a condus la perpetua creștere a prețului lor pe piață. Piața și dezvoltatorii privați, urmărind maximizarea profitului, nu pot să soluționeze nevoile de locuire ale celor care nu au în proprietate în locuință, lucrează sau studiază în Cluj.

Clujul rămâne faimos datorită faptului că este cel mai scump oraș din România din punct de vedere imobiliar, faima aceasta atrăgând noi și noi investitori, fiind apreciată de turiști sau localnici cu foarte mulți bani, respectiv de către cei care au proprietăți de închiriat. Administrația locală a ajuns să se auto-aprecieze prin cât de scump este Clujul, măsurând valoarea orașului, într-un mod fals, prin costurile mari ale locuirii.

În Cluj-Napoca, cererea de locuințe de pe piață include cererea de locuințe cu scop investițional. Cerem creșterea fondului de locuințe sociale publice.


--

Journal articles, 2023/2024:

Recent books:

New political writings/ Militant research:

Comments are closed.