Câteva gânduri după atelierele Tactici de rezistență anti-evacuare

Seria de ateliere Tactici de rezistență anti-evacuare a mișcării Căși Sociale Acum! a fost al doilea proiect pe tema activismului antirasist pentru dreptate locativă la care am luat parte, după ce, în decembrie 2021, participaserăm la proiectul „Încălcarea dreptului de a locui într-un mediu sănătos și lupta romilor din Pata Rât pentru dreptate locativă”, organizat de către Asociația Comunitară a Romilor de pe Coastei și Fundația Desire din Cluj. În perioada martie-septembrie 2022 au avut loc 11 ateliere, la care au fost invitate persoane din mișcări locative din România și Europa. Scopul lor a fost acela de a construi o rețea anti-evacuare mai puternică la nivel local și transnațional, precum și de a forma un grup de acțiune sustenabil pentru justiție locativă în Cluj-Napoca. De asemenea, s-a dorit și facilitarea schimbului de cunoștințe între activiste și activiști la nivel transfrontalier.

Pentru noi erau clare câteva lucruri încă de dinainte să participăm la ateliere: de exemplu, faptul că locuirea este un drept fundamental, al cărui scop nu este generarea profitului, ci îndeplinirea necondiționată a acestei nevoi; de asemenea, faptul că precaritatea locativă este un efect direct al gentrificării, care, la rândul său, este un simptom al capitalismului. Dar eram mai mult conștiente de ele la nivel teoretic, de principii, ceea ce nu e îndeajuns pentru acțiunile directe, concrete și cât mai relevante pentru contextul actual și local. În sensul acesta ne-au fost de mare ajutor atelierele.

Am înțeles mai multe lucruri – mai întâi, cât de diferită, specifică și complexă este fiecare evacuare în parte și că statutul legal al unui imobil poate lua mai multe forme. Se ține cont atât de necesitățile clare ale fiecărei persoane/familii, cât și de baza legislativă în cadrul căreia activistele și activiștii își realizează munca. Astfel, deși experiența anterioară ajută, traseul fiecărei lupte anti-evacuare este destul de greu de anticipat, de aceea e nevoie ca activistele și activiștii să cunoască o gamă cât mai largă de tactici care să răspundă cât mai multor situații. Un alt lucru care ne-a făcut să ne gândim și mai mult la cât de complicată este locuirea și lupta pentru dreptate locativă a fost să observăm cât de diferit se pot organiza diferite mișcări în jurul aceleiași cauze. Cred că, într-un fel, luaserăm ca atare activitatea Căși Sociale Acum!, ca și cum ar fi fost de la sine înțeleasă. Dar ne-am dat seama, pe parcurs, că nu există o singură strategie prestabilită în această luptă, că ea variază de la context la context și că, deși mizele sunt, în mare, aceleași, la nivel mai mic, pașii către acele mize pot varia foarte mult. Ne gândim, de exemplu, cum, la Cluj, primăria evită să numească unele alternative locative pentru persoanele evacuate, care se regăsesc ca atare în lege. Sau la acel ajutor pentru chirie, care poate părea o măsură rezonabilă, dar nu contribuie la rezolvarea problemelor de natură structurală și e foarte greu de pus în practică. Acestea sunt preocupări locale, pentru care activistele și activiștii din Cluj găsesc moduri de a le gestiona. Poate cele și cei din Berlin nu poartă conversații exact pe acest subiect, pentru că au alte situații de rezolvat, care la noi nu apar în aceeași formă, de exemplu marii proprietari, care dețin mai mult de 3000 de locuințe, și pentru a căror expropriere s-a realizat un referendum în 2021 – dar contextul istoric postsocialist nu a dus, în România, la o astfel de evoluție.

Un alt element care ne-a atras atenția a fost atitudinea cetățenilor din diferite orașe față de aceste lupte. În Cluj, solidarizarea chiriașilor și chiriașelor este un aspect cu care încă ne confruntăm – atitudinea conform căreia locuirea ar fi meritocratică, din cauza căreia vina este pusă, de multe ori, pe umerii persoanelor evacuate și nu pe autorități sau pe sistemul astfel conceput încât să perpetueze precaritatea locativă. Totuși, în special în cazurile din Barcelona și Berlin, ne-a surprins nivelul de solidarizare al vecinilor și măsura în care își asumau lupta ca pe una comună, care îi viza inclusiv pe ei și ele.

Foarte importante au fost, desigur, lucrurile practice pe care le-am învățat și simulat la ateliere. Ele se referă la o gamă mai largă de tehnici și acoperă mai multe niveluri la care se poate face activism. Un punct atins a fost felul în care activistele și activiștii se pot organiza la o evacuare și ce se poate face la fața locului. Am vorbit despre reprezentarea responsabilă a cazurilor persoanelor în pericol de evacuare și a luptei lor în media. S-au simulat inclusiv discuții televizate, pentru a exemplifica pozițiile potrivite pe care le poate lua o activistă sau un activist într-un astfel de context. A fost de ajutor și să vedem cum își gândesc și realizează alte mișcări materialele documentare.

Suntem de părere că atelierele organizate de Căși sociale acum! au reușit să aducă împreună diferite tactici folositoare împotriva evacuărilor forțate, dar și să contribuie la solidificarea unui colectiv informat în legătură cu problema locativă care afectează un număr din ce în ce mai mare de indivizi, preponderent în orașele mari. Evenimentele precum acest atelier contribuie atât la informarea, cât și la mobilizarea persoanelor care își doresc să ajute locatarii puși în pericol de către diverșii proprietari.

Ca rezultat al atelierelor, în decembrie va fi lansat un manual despre diferitele tactici de rezistență abordate de către grupurile activiste pentru dreptate locativă invitate în cadrul atelierelor. Cele 10 articole sunt semnate de activistele și activiștii mișcărilor Căși Sociale ACUM!, Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire - FCDL, Dreptul la Oraș - DO, E-Romnja, Asociația Juriștilor Romi din România - RomaJust, A Város Mindenkié (Budapesta), Združena akcija ‘Krov nad glavom’ (Belgrad), Habita 65 (Lisabona), Bündnis Zwangsräumung Verhindern Berlin și Sindicat d'Habitatge de Vallcarca (Barcelona). Urmăriți paginile noastre de Facebook și Instagram pentru mai multe informații legate de evenimentul de lansare. Publicația va fi disponibilă online și în format electronic.

Iulia Cartaleanu și Corina Preda

Comments are closed.