Campania “Enough is Enough!” (Ce este destul, e destul!)

Pe 1 octombrie 2022, de Ziua Națională de Acțiune oamenii au ieșit în stradă în 50 de orașe din Regatul Unit (https://wesayenough.co.uk/oct1/). De ce? Pentru că criza costurilor traiului a mers prea departe. Revendicările lor sunt:

 1. O creștere reală a salariului
 2. Reducerea facturilor la energie
 3. Oprirea sărăciei alimentare
 4. Locuințe decente pentru toți
 5. Taxarea bogaților

La punctul 4, Locuințe decente pentru toți, se arată:

 • Este nevoie de plafonarea chiriilor, construirea a peste 100.000 de locuințe publice (council homes) pe an, buna termoizolare a caselor și adoptarea cartei drepturilor chiriașilor.
 • Piața imobiliară este financializată, făcând averi pentru dezvoltatori imobiliari și proprietari instituționali lacomi, în timp ce milioane de oameni sunt furați, fie prin chirii exorbitante, calitatea defectuoasă a locuințelor închiriate, sau datorită lipsei acestora.
 • Tuturor ar trebui să li se garanteze locuințe decente: se impune plafonarea chiriilor și construirea a peste 100.000 de locuințe publice și sociale pe an, îmbunătățirea calității prin izolarea locuințelor, adoptarea cartei drepturilor chiriașilor și asigurarea unor standarde adecvate a locuințelor administrate de Asociațiile Locative.
 • Este nevoie de creșterea ofertei de locuințe publice și interzicerea vânzării acestora.
 • Pe măsură ce ratele dobânzilor la creditele imobiliar-bancare cresc, trebuie să se prevadă evitarea executărilor silite: să se plafoneze rambursările pentru proprietarii de locuințe datornici la bănci care sunt expuși riscului.
 • Trebuie limitate numărul de case/ locuințe de vacanță în fiecare zonă a localităților, precum și locuințele AirBnB, ele trebuind să fie impozitate corespunzător.

 

 

Comments are closed.