2010–2020 | Ultimii 10 ani în Pata Rât – album

Această publicație reflectă înainte de toate conceptul și conținutulul expoziției “10 ani – Lupta continuă!” pe care am planificat-o spre a o prezenta în spațiul centrului cultural autonom Casa Tranzit în decembrie 2020. Nesiguranțele crizei sanitare, incertitudinea posibilității ca această expoziție să poată fi lansată și vizitată așa cum ne-am fi dorit, ne-a făcut să renunțăm atunci la acest plan. Drept alternativă,  am lansat cu ocazia comemorării a 10 ani de la evacuarea de pe str. Coastei o expoziție online, care ne-a permis ca prin scheletul gândit al expoziției să pătrundem în arhiva realizată de Căși sociale ACUM! cu titlul “Jurnal Pata Rât.”

Albumul de față, precum face și expoziția-arhivă online, expune relația dintre acțiunile din 2010 ale Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, constituirea zonei rezidențiale case modulare în Pata Rât, evacuarea de pe str. Coastei, prelungirea traiului precar pe str. Cantonului, precum și perpetuarea rampelor de deșeuri toxice în Pata Rât și locuirea în colonia Dallas. Totodată, el relevă cum au generat aceste interacțiuni mișcarea pentru dreptate locativă din orașul Cluj, și cum a evoluat aceasta de-a lungul ultimului deceniu pe baza unei colaborări consistente cu oamenii din Pata Rât, precum și prin acțiuni contestatare la adresa primăriei cu privire la adâncirea și perpetuarea crizei umanitare, de mediu și locative din zonă.
În plus față de conținutul expoziției-arhivă online de mai sus, albumul mai are și un Epilog, în care realizatorii acestuia prezintă trei materiale care nu au fost incluse în expoziția-online originală despre cum continuă nedreptatea locativă în cazul locutorilor din Pata Rât, dar și lupta împotriva ei.
Albumul a fost lansat cu ocazia expoziției Comunități rome din Pata Rât și mișcarea antirasistă pentru dreptate locativă, deschisă între 8-11 aprilie 2022 la Casa Tranzit.

Comments are closed.