Echipa Căși sociale ACUM! a decis ca tema numărului 15 al ziarului Cărămida să fie “smart city”, după ce a primit invitația de la Fabrica de Pensule de a colabora cu grupul artistic al proiectului Wild Card for a Head Start. Lansăm acest număr în cadrul Festivalului QR - Questioning Reality, care se va desfăşura pe 13 noiembrie 2021 la Casa Tranzit. Desigur, pe lângă scrieri ce se leagă de această temă, în ziar discutăm și despre alte câteva subiecte, de la riscuri de evacuări la noua strategie de dezvoltare a orașului și a zonei metropolitane Cluj. Și, desigur, vă invităm să participați la LOTERIA LOCUIRII!
Mulți clujeni au auzit în diverse contexte termenul de “smart city” sau “orașul inteligent”. De cele mai multe ori, poate, i-ați auzit vorbind despre “smart city” pe reprezentanții Primăriei Municipiului Cluj-Napoca. De exemplu, în 2017, într-o prezentare a sa, primarul folosea acest termen pentru a prezenta planurile administrației publice locale în domeniul orașului inteligent și transformării digitale. Uitându-vă la imaginea de mai jos, poate vă punețiaceste întrebări: în funcție de unde și cum locuiți, beneficiați de siguranță, de mediu curat, de reabilitarea termică a blocului, de iluminatul din centrul orașului, de acces ușor la decidenții din primărie, la internet, la transport public adecvat?
Mai concret, în orașul smart Cluj, ați putea să vă întrebați:
- De câte ori ați fost ascultat(ă) de primar, de viceprimari, de consilierii locali, sau măcar de funcționarul virtual Antonia, atunci când ați depus solicitare de locuință socială?
- Vă puteți plăti mai ușor chiria, ratele imobiliare la bancă, sau utilitățile de când trăiți într-un oraș inteligent, sau măcar parcarea, de când se afișează digital numărul de locuri de parcare și puteți plăti prin SMS?
- Vă bucurați de bazele sportive ale orașului de când vă puteți programa online?
- S-a întâmplat ceva după ce ați sesizat poluarea aerului, inclusiv poluarea de la rampa de deșeuri din Pata Rât?
- În cât timp ajungeți de acasă la locul de muncă de când se afișează digital orarul autobuzelor?
- Ați avut ocazia să folosiți internetul wireless în centru sau în Parcul Central?
- Vizitați des strada smart din Cluj ca să vă bucurați de facilitățile acesteia?
- Stați des pe băncile cu USB din Cluj?
- Știți ce este Cluj Innovation City?
Desigur, este bine să trăim într-un oraș inteligent. Nu negăm că digitalizarea și tehnologizarea fac viața mai ușoară pentru mulți dintre noi. Cunoaștem marile tendințe ale noilor strategii europene, precum planul tranziției către “Europa verde și digitală”. Dar inegalitatea rămâne inegalitate și în societatea verde și digitalizată, dacă cei mulți continuă să fie supuși atât exploatării la locul de muncă, cât și privațiunilor locative severe, neavând cum să plătească costurile mari ale locuirii în orașul în care lucrează pentru venitul minim pe economie.
Primăria și Consiliul Local Cluj ar trebui să se întrebe, pentru că și ele ar fi trebuit să audă că tranziția verde/ ecologică și digitală trebuie să fie justă și din punct de vedere social:
- Cine are acces la facilitățile orașului inteligent?
- Ce se întâmplă cu persoanele care nu au acces?
- Ce să facă cei care, când aud de smart city, se gândesc că problemele lor nu sunt ascultate de primărie?
- Ce se întâmplă cu persoanele care nu doar că nu au acces la internet cu viteză adecvată muncii de acasă sau școlii online, dar se gândesc chiar să scoată din priză și televizorul, ca să reducă factura la electricitate?
- Ce se întâmplă cu persoanele care locuiesc în cele mai toxice zone ale orașului?
- Cum beneficiază de industriile smartpersoanele care nu își pot încălzi adecvat locuința?
- Cum beneficiază de serviciile publice smart, printre ele servicii medicale, persoanele care nu au bani să își cumpere medicamentele necesare?
- Trebuie să se simtă proști cei care nu pot folosi facilitățile orașului smartdin diverse motive, și nu pot deveni, cum spune primarul Emil Boc “smart citizens”? (vedeţi slide-ul 27, din https://www.slideshare.net/ITCamp/cluj-smart-city-emil-boc)
Aceleaşi întrebări ar trebui să şi le pună și Asociația Romănă pentru Smart City. Ați auzit de ea? Dacă aveți acces la internet puteți citi despre ce anume face, aici - https://romaniansmartcity.ro/. Este foarte activă în “ecosistemul” său (un alt termen magic al noii dezvoltări urbane), printre altele susține și competiția între “orașele inteligente” din România. Și dacă vă interesează tema, pentru că vă afectează, mai vedeți Magazinul Smart City - https://smartcitymagazine.ro/acasa/. Intrați pe aceste link-uri dacă vreți să cercetați discursul smart, cum crează el distincții sociale (de genul “Smart City România - Pentru Comunități Inteligente”), dar și cum susține industria smart, pentru că, desigur, unii fac profit din acest domeniu devenit parte integrantă a economiei capitaliste post-industriale.
Căși sociale ACUM!