Cluj-Napoca, oraș smart, cu un buget de doar 430 milioane de euro, a rămas în urma plănuitului Transylvania Smart City (din Cluj) în valoare de 700 de milioane de euro.
Smart să fii, noroc să ai. Dar stai, nu este chiar imposibil nici pentru tine să îți cumperi un apartament aici, și să ai parte mai repede decât restul clujenilor rămași în urmă, un bulevard privat, autobuze electrice, telegondolă, heliport, stație pentru drone cu care vor fi livrate pachete la domiciliu, două lacuri, amfiteatre, nemai vorbind de hotel și aparthotel, hypermarket, supermarket, pază și sistem de supraveghere și monitorizare. Totul este posibil, pentru că poți lua credit chiar de la dezvoltator, care acționează, deci și ca instituție financiară, și pentru ca ție să îți fie bine, a avut grijă să se asocieze cu mai multe companii românești și străine precum și cu fonduri de investiții din afara țării.
De ce în Cluj-Napoca, te întrebi? Îți spune dezvoltatorul Ștefan Berciu: “pentru că ne-am dorit nu doar să răspundem nevoii de locuințe la nivelul Clujului, un oraş în remarcabilă expansiune, în administrația Emil Boc, ci să facem un pas în ceea ce înseamnă viitorul locuințelor și al locuirii.”
Pe site-ul dezvoltatorului putem citi, printre altele:
- „Pe lângă situarea într-un oraș universitar și deschis posibilităților de muncă, această zonă se află în proximitatea aeroportului, ceea ce înseamnă acces la alte locuri de vis. Locuitorii acestei comunități vor avea parte de propria sală de gimnastică, de un supermarket, dar și de acces rapid la alte mari puncte comerciale.”
- „Când avem nevoie de o pauză, natura ne revigorează prin culorile și parfumurile sale. La asta contribuie și mișcarea, fie că înseamnă câteva ture pe pistele de alergare sau yoga în aer liber. Cu acest ideal al sănătății fizice și psihice în vizor, zona va oferi multiple spații verzi și parcuri, un spațiu de joacă pentru copii și unul de fitness outdoor. Un picnic pe malul lacului se va putea organiza fără să ne depărtăm deloc, iar animalele de companie vor avea propria zonă specială destinată plimbărilor.”
Știi unde se va construi mai exact acest Transylvania Smart City ? La vreo 700 de metri de rampele de deșeuri din Pata Rât.
„În iunie 2021, Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat proiectul pentru PUZ-ul celui mai mare proiect imobiliar din Europa de Sud-Est, un cartier de locuințe situat în Someșeni, zonă rezidențială a municipiului Cluj-Napoca. Este vorba despre Transilvania Smart City al căror beneficiari sunt Realtopfarma S.A., Merlin Construcții S.R.L., S.D.C. Imobiliare S.R.L. ȘI S.C. Chester Group Investments S.R.L.. Finanțarea megaproiectului se face din surse proprii ale proprietarilor menționați şi din finanțări externe, mai multe fonduri mari de investiții din străinătate fiind implicate. Master planul realizat cuprinde zonificarea funcțională a teritoriului, organizarea și delimitarea circulației, etapizarea procesului de urbanizare, proces care se desfășoară în 6 etape, din care prima se referă la parcelarea terenului (4,6 ha) și la stabilirea de reglementări urbanistice. Proiectul orășelului poziționat pe dealul Borzaș dintre Cluj-Napoca și Dezmir implementează cele mai noi tehnologii în vederea asigurării unui consum redus de energie și se bazează pe utilizarea energiei verzi.”[1]
Între timp, pe site-ul Welt Imobiliare se găsește, cu imagini, un anunț de vânzare a unui teren în aceeași zonă : „Teren industrial 6500 mp, front 70m, str. Platanilor, zona industrială”.[2]
Să mai punem lângă toate aceste anunțuri și declarația primarului Emil Boc din martie 2021: „Obiectivul ambițios, dar realist, este ca în 2030 Pata Rât să nu mai existe.” Referirea a fost făcută la locuințele în care locuiesc persoane rome. Printre altele, la casele modulare construite de aceeași primărie în zonă, la o distanță de sub 1000 de metri de rampele de deșeuri toxice, în care i-a mutat forțat pe romii evacuați în decembrie 2010 de pe str. Coastei (din cartierul Mărăști). Pe atunci le numeau locuințe sociale pentru persoane fără adăpost. Mai nou le numesc „spații locative”.
În vara anului 2021, primăria se pregătea să înceapă primele evacuări din aceste modulare. De vreo 2-3 ani, câteva familii tinere cu copii mici s-au mutat în camerele rămase goale în modulare după mutarea vechilor chiriași. Tinerii de acum sunt acei copii înjur de 10 ani, care în 2010 au fost evacuați împreună cu părinții lor în Pata Rât. Atunci primăria spunea că nu a găsit alt loc unde să îi mute din zona devenită centrală a orașului, decât lângă rampele de deșeuri. Acum vor să îi evacueze și de acolo, fără să le dea o locuință alternativă. Au aceste tentative de evacuări legătură cu noile planuri urbanistice din Pata Rât? Și ce se va întâmpla cu vechiul Dallas? Dar cu cele peste 700 de persoane care locuiesc pe str. Cantonului, o mare parte direcționate acolo de către primărie de la începutul anilor 2000, de pe urma evacuăriilor din oraș?
Cine s-ar fi gândit acum câțiva ani, că dezvoltarea imobiliară va îmbrăca atât de repede haina smart city? Acum este incontestabil deja, “orașul inteligent” este un element care crește profitul investitorilor imobiliari. A devenit parte din brandul „orașului magnet” de pe Someș.
Cine ar fi crezut acum 10-20 de ani că romii din Pata Rât nu vor avea loc nici acolo din cauza dezvoltării imobiliare inteligente?
Enikő Vincze
[1]https://www.eurourbanism.ro/transilvania-smart-city-cel-mai-mare-proiect-imobiliar-din-europa-de-sud-est-la-cluj-napoca/
[2]https://www.imobiliare.ro/vanzare-terenuri-constructii/cluj-napoca/someseni/teren-constructii-de-vanzare-X1KA130C8