Școala online, un chin pentru copiii din comunitate, dar și pentru părinți

Sunt momente în care nu putem să ne conectăm pe aplicație, sau ne mai cer profesorii neapărat camera pornită, dar poate sunt copii care au trac de cameră sau sunt pur și simplu și condițiile în care stăm . Mai întâi am probleme și cu microfonul, că nu mergea, dar profesorii nu voiau să creadă și mai degrabă ne puneau absenți. Iar încă o problemă e și internetul, că cel de la drum nu mai merge. De exemplu, școala Traian Darjan a dat tablete, dar sunt tablete care merg doar pe wifi, nu merg pe cartelă și cum am zis și mai devreme, wifi de la stradă nu prea merge și nici nu cuprindea toată comunitatea. Pentru a face hotspot ai nevoie de o cartelă pe care s-o reîncarci, iar dintr-un salar minim pe economie nu-ți permiți să încarci cartela de hai să zicem două ori pe lună și în plus ai nevoie de telefon smart. Cel mai greu este și cu spațiul, mai ales unde sunt 2-3 în clase diferite, într-o singură cameră unde și gătești și dormi și acolo le faci pe toate.

Școală specială: da am primit tabletă, dar doar la un copil. Fata făcea de pe telefonul nevestei pentru că ei nu i s-a dat. Tableta la copil mergea doar pe wifi. E foarte greu deoarece am trei copii și doar eu lucrez. Era greu să-mi permit mereu ca copiii să aibe net ca să poată participa la ore aşa că au mai fost și zile când copiii nu au participat.

Am primit tablete de la școala Traian Darjan, dar eu le-am dat înapoi, pentru că eu n-am școală, eu nu ma descurc și cartelă de internet nu mi-au dat, că tabletele mergeau pe wifi iar eu aveam telefon pe butoane. Mi s-a spus să-i duc acolo unde merge internetul. Tableta pe care a primit-o fata nu-i mergea microfonul, aşa că mergeam în fiecare zi până la școală și le aduceam fişe pe care lucrau copiii. Ce puteam face? Eu socială n-am, aşa că nu îi putem ajuta în nici un fel. Într-un timp a fost mai bine, pentru că făceau copiii semi, și acolo era cine să le ajute la teme, dar acum cu online este foarte greu pentru ei dar și pentru noi. Am doi copii la școală, sunt în clase diferite, iar atunci când ei fac online este un chin și pentru ei că se aude de la unu la altul. Iar cu băiețelul de cinci ani pe care îl mai am e greu că el nu are răbdare să nu facă gălăgie sau să nu fie curios cei e acolo. Uneori nici mâncare nu puteam face, pentru că erau copiii online și nu vream să mă vadă învățătoarea și colegii ei pe cameră, aşa că așteptam până ei terminau orele.

În situația asta sunt majoritatea familiilor de aici. Școala a ajuns să fie un chin.

Mircea Czanka

Comments are closed.