Campania Deutsche Wohnen & Co Enteignen strânge semnături și generează speranță

E o senzație foarte plăcută să realizezi că ai contribuit cu ceva fizic la o luptă politică pe care o consideri importantă. Munca de organizare și timpul dedicat discuțiilor prin conferințe video, chaturilor infinite pe telegram, mail-urilor care vin în avalanșă, are o valoare deosebită atunci când realizezi că lucrurile se materializează. La final de februarie am participat la acțiunea de lipit afișe prin Berlin, o acțiune în care întregul oraș a fost umplut de afișe galbene în cinci limbi care anunță nevoia de locuințe accesibile și invită la a semna pentru ca acest lucru să devină posibil.

Campania Deutsche Wohnen & Co Enteignen (Exproprierea Deutsche Wohnen & Co)* a început în 26 februarie faza a doua de colectare a celor 170 000 de semnături necesare pentru realizarea unui referendum în toamna lui 2021. La referendum urmează să se voteze cu da sau nu pentru realizarea unei noi legi care să permită exproprierea firmelor imobiliare mari care dețin peste 3000 de apartamente în Berlin. Scopul campaniei și al legii pe care o cere este să readucă peste 50% din locuințele din Berlin – momentan în proprietatea firmelor imobiliare gigant - în proprietatea publică, astfel încât prețurile chiriilor să fie accesibile, iar administrarea să se facă în interesul și cu participarea locuitorilor.

Începând cu 2020 în Berlin există o lege care limitează prețurile chiriilor pentru o perioadă de cinci ani, așa numita plafonare a chiriilor. Problema este că nu se știe ce va urma după expirarea acestui plafon, nemaivorbind de faptul că multe chiriașe și mulți chiriași sunt hărțuiți de pe acum cu posibilitatea creșterii exagerate a prețurilor în viitor, cu posibilitatea plății retroactive a unei chirii mai mari decât își pot permite, precum  și de așa-zisele „chirii din umbră”. O altă măsură existentă este dreptul Senatului Berlinului de a cumpăra clădirile expuse spre vânzare dacă acestea se află într-o zonă recunoscută ca având nevoie de protecție și prezervare (în scopul păstrării caracterului zonei urbane, a mediului social și cultural existent deja). Aceasta este, de asemenea, o modalitate bună de a interveni și de a proteja orașul de investitorii orientați spre profit, dar prin prețul financiar pe care-l plătește landul berlinez pentru aceste clădiri se contribuie la speculațiile financiare, neexistând nicio limită de preț pe care o pot cere vânzătorii. Așadar, exproprierea firmelor gigant deținătoare de apartamente în Berlin este soluția cea mai potrivită pentru că are o perspectivă pe termen lung asupra situației locuirii în oraș și va influența sustenabil piața chiriilor în contextul în care 82,6% dintre locuitorii orașului plătesc chirie.

Interesele chiriașilor au o prioritate sporită, acestea fiind reflectate în cadrul politicilor de locuire ale orașului, în legile care oferă protecție, precum și în societatea civilă și grupurile angajate politic. Activistele și activiștii pentru drepturile locative au o pondere și forță de mobilizare deosebită pe scena orașului, grupuri și organizații cu scopuri și abordări diferite fiind implicate în organizarea de consultații și suport legal, demonstrații și proteste, intervenții spontane în cazul evacuărilor forțate. Inițiativa Deutsche Wohenen & Co Enteignen este una dintre aceste multiple manifestări ale luptei pentru drepturi locative în Berlin și nu numai, ea reușind să reunească interesele tuturor persoanelor interesate și sensibile la subiectul locuințelor accesibile, de la organizații activiste, la grupuri media, de la sindicate, la partide politice și bineînțeles a localurilor comerciale (patiserii și farmacii), culturale (muzee și librării), sociale (centre de zi și centre de cartier).

Conform Art. 15 al Constituției Germaniei terenurile și spațiile pot fi expropriate și naționalizate dacă aceasta este interesul societății largi și dacă proprietarii primesc o răscumpărare pe măsură. Deutsche Wohnen & Co Enteignen este o inițiativă din care fac parte mii de oameni, iar planul publicat include toate aspectele și etapele exproprierii și trecerii locuințelor în proprietatea statului și administrarea lor decentralizată, inclusiv costurile pe care le presupun despăgubirile. De exemplu, costul exproprierii provoacă multe discuții și nesiguranțe chiar și printre potențialii susținători. Planul propus de Deutsche Wohnen & Co Enteignen este însă de așa natură încât sumele plătite de către Senatul Berlinului în cazul exproprierii prin această lege vor fi mai mici decât atunci când clădirile sunt cumpărate în competiția pieței libere. Suma vehiculată de inițiativă oscilează în jurul sumei de 13 miliarde de euro. Finanțarea întregului proces urmează să aibă loc prin intermediul creditelor, plătite ulterior din chiriile acumulate de-a lungul următorilor aproximativ 40 de ani. Dacă în momentul de față profitul făcut de pe urma chiriilor merge în conturile private ale acționarilor firmelor imobiliare, un procent minim spre zero fiind reinvestit în renovări și întreținere, atunci când apartamentele vor fi proprietatea statului, veniturile vor fi folosite întâi pentru a plăti prețul exproprierii, apoi pentru a construi alte locuințe.

Berlinul se află printre orașele cele mai atractive în ce privește investițiile imobiliare, dar și viața culturală intensă. Aceste două elemente se află într-o legătură de necontestat, gentrificarea este parte inevitabilă a acestei forme de organizare politică și economică în care ne aflăm, numită capitalism, bazată pe concurență, profit și exploatarea oricăror forme de capital – material sau imaterial. S-ar părea că nu există ieșire din acest cerc vicios al orașelor în care calitatea vieții crește cu prețul evacuării și dezavantajării celor cu resurse financiare modeste. Cu toate acestea, la o privire dincolo de paginile ziarelor conservatoare și o preocupare mai atentă cu viziunile alternative, între timp descrise și prezentate în duzini de cărți și de articole, propuse și aplicate de grupuri activiste se întrevăd posibile ieșiri din situație. Inițiativa Deutsche Wohnen & Co Enteignen este un asemenea exemplu, este o încercare de mobilizare a argumentelor, a calculelor și a energiilor politice pentru a oferi orașelor noastre o alternativă la gentrificare și dislocare. Iar partea care îmi inspiră încredere mie cel mai mult este că mii de oameni se implică în lipit afișe și adunat semnături, peste tot în Berlin, pe stradă și în presă se discută intens, se aduc argumente pro și contra, se combat inepțiile spuse de politica conservatoare și se mobilizează mase de oameni enervate de condițiile de locuire și de prețurile chiriilor pierdute de sub control. Iar acest proces este cum nu se poate mai vital în aceste vremuri de pandemie, când sensul și intensitatea multor altor lucruri pe care le făceam înainte s-a micșorat.

Marina Mironica

*Deutsche Wohnen este una dintre firmele imobiliare care deține în proprietate cele mai multe apartamente în Berlin și e una dintre candidatele la expropiere.

Comments are closed.