A început sezonul evacuărilor în Timişoara!

Dacă pe timpul pandemiei evacuările au fost sistate, birocrații și birourile de executori judecătorești au muncit cu spor pentru ca, de îndată ce este permis, să poată da afară oamenii din casele lor. În Timișoara, două evacuări forțate au aruncat zeci de oameni în stradă imediat ce moratoriul pe evacuări a fost ridicat.

În data de 15 mai, imediat după încetarea stării de urgență, şase familii au fost evacuate dintr-un imobil situat în zona Pieței Traian. La scurt timp după ce au cumpărat clădirea, noii proprietari i-au forțat pe locatari să-și părăsească locuințele într-o singură zi, chiar dacă aceștia locuiau aici de zece ani. Evacuarea a fost realizată de către poliția locală, fără o hotărâre a unei instanțe judecătorești. Celor evacuați nu li s-a oferit nici o alternativă, deși printre persoanele evacuate se numără și copii și oameni în vârstă.

Iar pe 12 iunie, dimineața la ora 6:00, în cartierul Torontalului din Timișoara, o comunitate de aproximativ 10 oameni a fost evacuată în mod violent. Oamenilor nu li s-a oferit nici o alternativă, nici un sprijin ci au fost pur și simplu aruncați în stradă. Cele 11 mașini de poliție au venit pe intimidare și amenințări, distrugând adăposturile locatarilor.

Comunitatea din Torontalului locuiește acolo de patru ani. Odată ce terenul a fost privatizat, situația lor a devenit fragilă, putând fi aruncați oricând în stradă. În timpul pandemiei, amenințările și jignirile au curs la adresa lor, oamenii fiind puși în situația de a-și găsi singuri o alternativă într-o perioadă în care nu se putea circula pe străzi.

Imaginile sunt de înainte și după distrugerea barăcilor comunității din Torontalului.
Fotografiile sunt realizate de Tania Strizu.

#StopEvacuărilor
#DOTimișoara
#solidaritate

Comments are closed.