In memoriam Greta Ernest. Titi

În 2012, Greta Ernest ne-a împărtășit momente din istoria sa locativă. Am re-parcurs împreună traseele sale de dislocări în orașul Cluj. Din fosta colonie Bufnița a anilor 1960, prin diverse cartiere, până la Pata Rât, acolo unde a fost mutat forțat în decembrie 2010 de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca împreună cu alte 350 de persoane. Interviul a fost publicat în volumul "Pata" în 2016 (accesibil aici).

Titi rămâne în amintirea noastră ca luptător pentru demnitate și dreptate, în condițiile în care Primăria Cluj-Napoca a vrut să îl umilească și să îl condamne la moarte aruncându-l lângă rampa de gunoi. Alături de alte 350 de persoane, el a fost victima evacuării de pe strada Coastei în decembrie 2010. Lăsat pe drumuri, a murit acum, după 10 ani, în baraca pe care și-a construit-o pe un teren de lângă casele modulare făcute de Primăria Cluj-Napoca cu dedicație pentru romi la o distanță de sub 1000 de metri de rampa de deșeuri.

Ne amintim de Titi cu filmul despre protestul nostru stradal din ianuarie 2011, al cărui organizator a fost: Sunt rom, vreau să trăiesc în demnitate.

Cei vinovați de politica rasistă vor trebui trași la răspundere odată. Cei responsabili trebuie obligați să facă dreptate tuturor celor pe care i-au neîndreptățit în ultimele decenii prin măsurile lor inumane.

Titi a murit la vârsta de 69 de ani, în 27 mai 2020. Odihnește-te în pace. Amintirea ta rămâne vie în povestea pe care ne-ai împărtășit-o și în tot ceea ce am învățat de la tine despre lupta pentru demnitate umană și dreptate socială.

Comments are closed.