Represiune prin amenzi

De aproape două luni de când a pandemia a atins România, singurul mod în care guvernul şi administraţiile locale au ştiut să gestioneze această situaţie a fost prin represiune. Declararea stării de urgenţă, abrogarea drepturilor omului şi intensificarea controlului – toate acestea au fost reflexele unui stat care nu are soluţii sociale. Acesta este un stat care de decenii îşi retrage constant sprijinul din sănătate, educaţie, asistenţă socială, construire de locuinţe, de şcoli, de spitale etc. În acelaşi timp, îşi consolidează exponenţial sistemul represiv, alocând disproporţional din buget pentru înarmare, represiune şi control.

Însă lucrurile nu se opresc din păcate aici. De când a fost instaurată starea de urgență, poliția a primit puteri discreționare. În ton cu stereotipurile și discriminarea care au ghidat în ultimii acțiunile polițiștilor, și acum aceste puteri discreționare sunt folosite cu precădere împotriva oamenilor marginali, a celor fără casă, a romilor, a celor săraci și care trăiesc în cartierele cele mai precare.

„Sărăcia generează criminalitate și dezordine” – așa sună mantra de decenii a poliției, iar în aceste timpuri în care ni se spune tuturor să fim solidari și solidare, poliția găsește țapii ispășitori ai dezordinii exact printre persoanele cele mai vulnerabile.

Ele sunt cele care nu pot sta acasă pentru că fie nu au un acoperiș deaupra capului, fie trăiesc în spații mici și îngrămădite, fie trăiesc lângă un abuzator, fie au în grijă bătrâni sau persoane cu dizabilități. Tot ele sunt cele care nu se pot izola pentru că trăiesc cu mulți alți membri de familie în aceeași încăpere, sau pentru că trăiesc în comunități aglomerate, unde nu există spațiu personal. Aceleași persoane nu își pot păstra igiena pentru simplul motiv că în trei decenii de democrație niciun guvern nu s-a preocupat să le asigure o locuință cu apă curentă. Să nu mai vorbim despre persoanele care nu pot scrie declarații pe propria răspundere pentru că în România gradul de analfabetism este încă la nivelul anilor 1920.

Așadar, toate aceste persoane care nu pot respecta regulile ordonanțelor militare sunt blamate pentru ne-respectarea carantinei. Ele sunt vizate cu predilecție de forțele de ordine, sunt amendate, gonite, hărțuite și bătute – așa cum s-a văzut deja în aprilie în Hunedoara, Rahova şi în Pata Rât. Asistența socială elementară, în contextul unei pandemii care generează un real dezastru umanitar, este înlocuită de represiune, forță și coerciție. Acestea sunt metodele nedemocratice prin care statul Român știe să gestioneze o astfel de criză, la treizeci de ani după răsturnarea unui regim totalitar.

Mai mult decât atât, cinismul poliției înzestrată cu forțe discreționare este dus pe culmi nebănuite de un mecanism de represiune pe cât de simplu, pe atât de necruțător: amenda. Penalizarea prin amendă emisă pe loc, care depinde exclusiv de cheful şi temperamentul polițistului și care constă în sume astronomice, este monstruozitatea cea mai mare a României în anul 2020. Să aplici o astfel de amendă unei persoane care nu se supune ordinelor, pentru că nu are efectiv capacitatea de a o face, este monstruos. Să ceri persoanelor aflate în sărăcie extremă să plătească sume exorbitante, știind în același timp că nu le vor putea plăti și că astfel vor ajunge la deprivare de libertate și muncă în regim de sclavie, este o monstruozitate.

Statul român alege în mod conștient să gestioneze o criză umanitară prin represiune. Această represiune se face în mod cinic, prin amenzi. Amenzile, ca metodă de control și pedeapsă, sunt arma prin care statul polițienesc totalitar român din anul 2020 își ucide cu bună știință cetățenii.

Să nu stăm deoparte! Dacă auzim sau vedem polițiști scriind amenzi persoanelor vulnerabile, să le cerem socoteală! Chiar dacă poate nu îi vom opri, să le arătăm măcar că suntem solidare și solidari, și că nu putem închide ochii la injustițiile pe care le comit, acum că au puteri discreționare. Nu ne pot amenda pe toți!

Manuel Mireanu

În ultima săptămână, pe lângă represiunea prin amenzi, statul poliţienesc, sub masca luptei împotriva Covid-19, a declarat război împotriva mai multor comunităţi ghetoizate din Romania. Noi cele şi cei de la Căşi sociale ACUM! susţinem aceste comunităţi în lupta lor pentru dreptate şi condamnăm ferm violenţa rasistă manifestată în discursuri, bătăi şi crime.

Comments are closed.