Scrisoare deschisă către executori judecătorești privind amânarea popririlor

Stimată doamnă/Stimate domn executor judecătoresc,

Cluj, 10.04.2020.

Vă adresăm această scrisoare deschisă ca urmare a consultărilor pe care le-am avut în mai multe rânduri cu persoane din Cluj ale căror venituri sunt poprite. Pe fondul crizei economice post pandemie ce pare să se prefigureze tot mai serios, avem rugămintea de a analiza în profunzime și de a acționa de urgență cu privire la propunerea noastră de a scuti o perioadă de la plata datoriilor persoane vulnerabile. Motivul pentru care vă solicităm această analiză este legat de imposibilitatea desfășurării unei vieți decente în perioada de criză economică și umanitară ce va urma, din cauza popririlor pe care multe persoane le au pe venituri.

Guvernul României, prin Ministrul Finanțelor Publice, Florin Câțu, a admis săptămânile trecute că va exista o situație de criză economică al cărui vârf va fi în luna aprilie și care se va prelungi până cel puțin în luna iulie. Din istoria recentă știm deja că orice criză economică va afecta mai mult factorul uman decât companiile, iar asta deja se vede în disponibilizări, persoane trimise în șomaj tehnic, tăieri de salarii, se va vedea și în evacuări și executări silite după ce starea de urgență va trece.

De mulți ani, oamenii care au popriri fac sacrificii pentru a le plăti pentru credite pentru care au girat sau pe care le-au făcut cu bună știință, sau chiar pentru amenzi pe care le-au primit pe bună dreptate sau abuziv. Însă, în viitorul apropiat este posibil ca plata acestor datorii să ducă la imposibilitatea de a desfășura viața în mod obișnuit și chiar la îndreptarea spre un loc de muncă „la negru”, pentru a scăpa de plata datoriile concretizate în popriri.

Menționăm și că Guvernul României a adoptat de curând ordonanța de urgență prin care plata creditelor se amână timp de 9 luni atât pentru persoane fizice cât și pentru persoane juridice. Ordonanța se aplică, însă, numai pentru persoanele care nu au restanțe, ceea ce, considerăm noi, este nedrept și exclude tocmai persoanele vulnerabile care au cea mai mare nevoie de o astfel de măsură.

Așadar, având în vedere precedentul creat de măsura Guvernului de a amâna plata creditelor pentru 9 luni, dar și contextul economico-social actual vă solicităm să amânați cu doi ani plata datoriilor pentru care au fost înființate popriri pentru persoane care:

  1. ajung la venituri sub minimul pe economie din cauza acestor popriri;
  2. au în întreținere familii numeroase, persoane vârstnice, persoane cu handicap;
  3. suferă de diverse boli cronice, deci contractarea COVID-19 ar putea fi fatală.

Avemconvingerea că deschiderea pentru a analiza problema mai sus menționată va permite să formulați soluția justă, beneficiind de sprijinul și de aportul cetățenilor. Așteptăm răspunsul dumneavoastră până la data de 15.04.2020.

Vă mulțumim anticipat pentru atitudinea constructivă și colaborarea de care avem nevoie pentru ca toți să trecem cu cât mai puține pierderi peste această criză!

Căși sociale ACUM!
www.casisocialeacum.ro,casisocialeacum@gmail.com

scrisoare-deschisă-executori-judecătorești-amânarea-popririlor

Comments are closed.