Acțiuni ale Căși sociale ACUM! în 2019

Ianuarie

▶Material despre protestele din orașul Cluj împotriva evacuărilor forțate în perioada 2010-2018: “De la lupta împotriva ghetoizării romilor în Pata Rât, până la lupta pentru o politică justă și antirasistă de locuire”: Sunt rom, vreau să trăiesc în demnitate; ianuarie 2011 - Marș pentru dreptate socială, decembrie 2011; Romii împinși la margini, decembrie 2012; Scoateți-ne din Pata Rât, decembrie 2013; Locuințe, nu umilințe, aprilie 2014; Suntem egali, nu ilegali, decembrie 2015; Romii nu sunt gunoaie, decembrie 2016; Manifestul de la Cluj împotriva evacuărilor de pretutindeni, decembrie 2017; Locuirea precară ne scoate în stradă, decembrie 2018.

▶Am salutat candidatura tovarășei noastre în lupta pentru dreptul la locuire, Linda Greta, la funcția de europarlamentar.

Februarie

▶Am început, alături de Blocul pentru Locuire, cercetarea militantă despre muncă și locuire, cu scopul de a identifica care sunt relațiile între drepturile muncii și ale locuirii, între veniturile mici și locuirea precară, între exploatarea muncii și creare de profit din locuire, dar și cu scopul de a contribui la punerea pe agenda sindicală a temei locuirii alături de revendicările salariale și cele legate de condițiile de muncă.

▶În contextul pregătirii concursului pentru elaborarea Planului Urbanistic Zonal pentru cartierul Sopor, am depus propunerea în atenția Ordinului Arhitecților din România - Filiala Transilvania și Primăriei Cluj-Napoca de a include locuințele sociale printre obiectivele de utilitate publică în PUZ Sopor și printre temele concursului privind urbanizarea zonei.

▶Alături de Blocul pentru Locuire am finalizat “Raportul asupra evacuărilor forțate, 2008-2017”, precum si “Ghidul pentru prevenirea evacuărilor forțate și responsabilizarea autorităților publice în vederea alocării unei locuințe adecvate persoanelor evacuate”, ambele rezultate din programul BPL derulat în 2018.

▶Alături de Blocul pentru Locuire, am lansat “Apelul către candidatele și candidații din România la alegerile europarlmanetare: Locuințele sociale publice, prioritate pe Agenda Parlamentului European 2019-2023”.

▶Am participat la evenimentul de aniversare de 10 ani de la înființarea mișcării pentru drepturile persoanelor afectate de creditele ipotecare, PAH, organizat în Barcelona.

Martie

▶Am participat la ședința Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca la care s-a desfășurat o dezbatere publică în legătură cu proiectul Aqua Park al primăriei, cu ocazia căreia noi am amintit despre cum neglijează administrația publică locală prioritatea chestiunii locuințelor sociale în orașul cu cea mai scumpă piață imobiliară.

Lansarea nr.7 al Cărămida. Ziarul dreptății locative - cu ocazia marșului organizat de Ziua Internațională a Femeilor, “Ea luptă pentru tine!”

▶Am organizat în Cluj Forumul Blocului pentru Locuire, “Locuințe publice - soluție la criza locuirii”.

▶Am participat la elaborarea “Manifestului European pentru Locuire Publică” - prezentat în cadrul unui marș cu participarea unor activiști ai mișcărilor membre ale European Action Coalition for the Right to Housing and to the City.

Aprilie

▶De Ziua Internațională a Romilor, am lansat mesajul “Solidaritate anti-rasistă prin lupta pentru locuire publică”.

▶Am opus rezistență față de evacuarea din clădirea retrocedată Bisericii Reformate de pe str. Vlad Țepeș, și am lansat “Apelul către presă: un nou caz de evacuare – încă un caz al încălcării legii și demnității umane în Cluj-Napoca”.

Mai

▶De Ziua Internațională a Muncii am promovat mesaje critice privind modul în care avantajul competitiv al României este susținut de stat și de corporații împotriva lucrătorilor și lucrătoarelor atât prin salariile mici cât și prin costurile mari ale locuirii: “locuința adecvată și sigură, care nu te împovărează cu costurile sale, este condiție și scop al luptei lucrătorilor împotriva exploatării de toate felurile“; “locuințele adecvate și sigure, care nu necesită cheltuirea marii părți a veniturilor noastre, sau care nu stau sub incidența datoriilor bancare - sunt atât condiție emancipatoare, cât și scop al mobilizării forței de muncă împotriva exploatărilor de toate felurile”; “exploatarea muncii se suprapune cu împovărarea lucrătorilor prin costurile locuirii, element al reproducerii forței de muncă”.

▶Am elaborat și prezentat administrației publice locale documentul “Punct de vedere asupra proiectului de HCL Procedura de achiziție de pe piața liberă a unor imobile de locuințe cu destinația de locuințe sociale”, proiect supus consultării publice de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca.

▶În contextul alegerilor europarlamentare, am susținut campania "Pentru o altă Europă, revendicăm dreptul la locuire"! a Coaliției Europene pentru Dreptul la Locuire și la Oraș.

▶Am susținut trei prezentări și am derulat două tururi în orașul Cluj pentru profesori și studenți din Olanda și România, pe tema politicilor de locuire, a politicilor de locuințe sociale și a dezvoltării imobiliare în România și în Cluj, în cadrul programului Urban development and financialization of housing, co-organizat de KU Leuven și UBB Cluj-Napoca.

Iunie

Lansarea Nr. 8 al Cărămida. Ziarul dreptății locative - cu ocazia evenimentului public organizat de Ziua Internațională a Copilului, “Desenează-ți orașul”.

▶Am participat la întâlnirea Coaliției Europene pentru Dreptul la Locuire și la Oraș organizat în Berlin, precum și la prezentarea din sediul Rosa Luxemburg Stiftung a broșurii coaliției Housing financialization. Trends, actors and processes, la a cărei scriere am contribuit începând din anul 2018.

Iulie

▶Am depus ultimele cereri de locuințe sociale, dintre cele 113 dosare întocmite cu sprijinul nostru de către persoane cu domiciliul în Pata Rât și alte zone dezavantajate din oraș.

▶Am participat la Forumul Blocului pentru Locuire organizat în București, “Evacuări, muncă și locuire”.

August

▶Echipa de autori a finalizat volumul “Șantier în lucru pentru profit. Redezvoltare urbană în Cluj. Zona Ploiești-Someșului-Anton Pann-Abator-Parcul Feroviarilor”, la baza căruia stă o documentare începută în iunie 2018, când Căși sociale ACUM! s-a mobilizat în vederea susținerii unei familii evacuate de pe str. Anton Pann.

Septembrie

▶Am finalizat planul de lucru al Căși sociale ACUM! pentru perioada septembrie 2019-august 2021.

▶Am participat la Sesiunea de lucru nr 17 al Human Dimension organizat în Varșovia de către OSCE cu prelegerea introductivă Insecure and deprived housing conditions of the Roma in the context of the housing crises in Europe, și am diseminat în rândurile participamților materialul Căși sociale ACUM!/ Social housing NOW!: Statement on Pata Rât.

Octombrie

▶De Ziua Mondială a Locuirii am lansat volumul “Șantier în lucru pentru profit. Redezvoltare urbană în Cluj. Zona Ploiești-Someșului-Anton Pann-Abator-Parcul Feroviarilor” (Cluj: Desire, 2019).

▶În 16 octombrie am participat alături de 11 persoane cu diazabilități sau din familii cu copii sau adulți cu dizabilități, nevoite să locuiască în condiții inadecvate, la ședința Consiliului Local Cluj-Napoca, pentru a le susține revendicările locative.

▶Cu prezentarea Housing crises in Romania – housing politics and real estate development, am participat la întâlnirea din Amsterdam a grupului Socialise housing research & action group, organizată de către grupul de activiști locali ReTake The City.

Noiembrie

▶Decizia Civilă Nr. 1517/2019 a Curții de Apel Cluj, definitivă și irevocabilă a constatat caracteriul nelegal a două dintre criteriile aplicate de Primăria Cluj-Napoca în procedura de atribuire de locuințe sociale. Procesul a fost intentat de Fundația Desire și 87 de persoane împotriva Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca cu începere în martie 2017; prin el am atacat HCL Cluj-Napoca 434/2015 care administrația publică locală a impus criterii nelegale și discriminatorii în procesul de atribuire de locuințe scociale.

▶Lansarea campaniei de strângere de fonduri “Sunt gunoaiele toxice pentru oameni? Donează! Împreună vom afla dacă în Pata Rât se poate locui”, în susținerea cauzei în instanță împotriva celor două noi rampe de deșeuri deschise în octombrie 2015 la o distanță de sub 1000 metri de zona caselor modulare declarată ca zonă de locuit de primăria orașului Cluj în 2010.

▶După participarea la ședința Consiliului Local din noiembrie, am însoțit 18 familii cu persoane cu dizabilități la o întâlnire cu Comisia mixtă de repartizare a locuințelor a Consiliului Local Cluj-Napoca, unde ele au solicitat să li se acorde cele 20 de puncte la capitolul de Caz de forță majoră.

▶Am participat, alături de Blocul pentru Locuire, la elaborarea și promovarea unor “Recomandări cu privire la elaborarea de politici publice pentru prevenirea și interzicerea evacuărilor forțate”.

▶Am participat la Forumul Blocului pentru Locuire, Alianța pentru Muncă și Locuire, organizat în Timișoara.

Nr. 9 al Cărămida. Ziarul dreptății locative, număr special realizat de Blocul pentru Locuire prezentând rezultatele cercetării noastre militante despre muncă și locuire.

▶Finalizarea și diseminarea, prin Blocul pentru Locuire, a cartolinei și filmului “Alianță pentru Muncă și Locuire”.

Decembrie

▶La invitația acestora, am făcut o prezentare cu titlul Social movement for housing justice - from fight against Roma ghettoization to a struggle for public housing in a city of contrasts pentru profesori și studenți de la University of Appplied Arts Vienna, Institute of Architecture, aflați în vizită de lucru în Cluj-Napoca.

▶Concert caritabil oferit de trupa Zimbru la Urania Palace, în cadrul campaniei de strângere de fonduri pentru procesul intentat de Fundația Desire și 51 de persoane cu domiciliul în casele modulare din Pata Rât împotriva celor care au deschis rampele de gunoi la doar câteva sute de metri de ele!

▶Am organizat “Marșul pentru drepturile chiriașilor și împotriva evacuărilor. Solidaritate între evacuați și chiriași”, cu ocazia comemorării a 9 ani de la evacuarea din 17 decembrie 2010 de pe strada Coastei și relocarea forțată a evacuaților în locuințele sociale construite de Primăria Cluj-Napoca în proximitatea rampei de deșeuri.

Lansarea nr. 10 al “Cărămida. Ziarul dreptății locative”, cu articole despre chiriile din Cluj-Napoca, lupta și victoriile mișcării Căși sociale ACUM! în instanță împotriva administrației publice locale, și alte teme.

▶Am elaborat un apel în atenția Președintei Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, cu privire la încălcarea dreptului la locuire a persoanelor cu dizabilități din categoria persoanelor marginalizate social și/sau a lucrătorilor cu venituri mici care locuiesc în condiții precare și nesigure.

▶Am susținut persoanele care au depus solicitări de locuințe sociale în anul 2019 în efortul lor de a elabora și depune contestații la rezultatele preliminare ale procesului de atribuire de locuințe sociale publicate de Primăria Cluj-Napoca la final de noiembrie.

▶Am depus Scrisoarea deschisă către Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca, în atenția membrilor comisiei de contestații, cu privire la criteriile de atribuire de locuințe sociale în acest oraș.

Căși sociale ACUM! le mulțumește organizațiilor care ne susțin activitățile: Programul Human Rights Initiative al Open Society Foundations acum la Berlin; și Rosa Luxemburg Stiftung South East Europe; precum și Fundației Desire pentru sprijinul administrativ, organizatoric și logistic; dar și tuturor donatorilor pentru cauza Gunoaiele sunt toxice pentru oameni!

Comments are closed.