Solidaritate între evacuați și chiriași în orașul chiriilor nebune

Ieșim în stradă! Nu lăsăm chiriile să ne ardă!

Persoanele evacuate din Cluj trag un semnal de alarmă în legătură cu nebunia chiriilor din acest oraș. Strigătul lor este în beneficiul tuturor.
Raportul de piaţă realizat de Analize Imobiliare pentru cel de-al treilea semestru al anului 2019 arată că în Cluj-Napoca, un apartament cu două camere (cu o suprafaţă utilă de circa 50-60 de metri pătraţi) a putut fi închiriat cu 420 de euro pe lună. În acest oraș, prețul chiriilor a fost în continuă creștere în ultimii cinci ani, el depășind sumele cerute pe chirii chiar și în București.
România este o țară de proprietari, zic statisticile. Conform acestora, atât la nivelul întregii țări, cât și în Cluj-Napoca, peste 98% din fondul locativ total se află în proprietate privată. V-ați întrebat câte din aceste locuințe sunt date în chirie? Și câte din spațiile închiriate ca locuință nu sunt declarate la autorități?

Solidari împotriva evacuărilor forțate!

Căși sociale ACUM! iese în stradă și în acest an de 17 Decembrie, Ziua Împotriva Evacuărilor. Cu ocazia comemorării a 9 ani de la mutarea forțată a 350 persoane de etnie romă de pe strada Coastei în proximitatea rampelor de deșeuri, construim, cărămidă cu cărămidă, solidaritatea împotriva chiriilor care fură o mare parte din veniturile noastre.

Locuirea este un drept universal, nu permitem nimănui să ne divizeze.

Cine sunt azi chiriașii pieței private de locuințe în orașul Cluj? Persoane născute după 1980, care nu au primit niciodată o locuință de la stat și nu au achiziționat o locuință de pe piață din diverse motive; studenți veniți din afara orașului, care nu au șansa să primească un loc la căminele subvenționate de stat; lucrători cu contracte temporare de muncă; turiști din țară și din străinătate; oameni de afaceri; persoanele care beneficiază de subvenția de chirie privată plătită de către primărie pe 1-2 ani.

Solidari împotriva chiriilor prea mari!

Cine sunt proprietarii locuințelor închiriate pe piața privată? Mici proprietari, care închiriază o cameră din apartamentele lor pentru a-și completa veniturile reduse; mici proprietari care se mută din oraș din cauza costurilor mari ale vieții, și își dau toată locuința în chirie; persoane care au mai multe locuințe în proprietatea lor în orașul Cluj, locuind doar într-una și dând în chirie restul; dezvoltatori imobiliari sau companii de construcție care de-a lungul ultimului deceniu au păstrat o parte din stocul de locuințe pentru a o închiria cu scopul de a obține profit maxim față de investiția lor inițială.

 


Știai că, în Cluj:
O persoană care câștigă un venit mediu (circa 740 de euro net pe lună), cheltuie aproape 60% din venitul său pe chirie.
Lucrătorii/ lucrătoarele care câștigă salariul minim pe economie (circa 250 euro net pe lună) ar trebui să aibă aproape un job și jumătate ca să plătească o astfel de chirie, adică să lucreze zilnic 12 ore doar pentru asta.


 

Ești chiriaș?
Câți bani cheltui pe chirie din venitul tău lunar? Ce faci ca să faci față acestor mari chirii în orașul Cluj?
Îți iei mai multe locuri de muncă, lucrezi 10-12-14 ore pe zi, dar și la sfârșit de săptămână.
Te muți împreună cu rude și/ sau cu prieteni pentru a împărți costurile chiriei?
Evacuați și chiriași, solidari ne cerem drepturile în orașul chiriilor nebune.

Recent, autoritățile din Berlin și Barcelona au înghețat chiriile pe o perioadă de 5 ani. De ce s-a putut întâmpla acest lucru acolo și nu s-ar putea întâmpla și în Cluj? Cerem plafonarea chiriilor și creșterea numărului de locuințe publice.

Ți-ai dori ca și în orașul Cluj să se întâmple acest lucru? Hai să ieșim în stradă împreună, să ne impunem drepturile. Dacă nu se unesc, vocile noastre nu vor fi auzite. Cei care câștigă zi-de-zi, lună-de-lună, an-de-an averi mari de pe urma chiriașilor, vor sta în continuare liniștiți, împreună cu administrația publică locală, afirmând că nu au ce să facă, căci piața (definită ca relația între cerere și ofertă) dictează prețurile. Dar criza locuirii, ce include și creșterea continuă și nerușinată a chiriilor, precum și rămânerea fără locuințe adecvată a evacuaților nu este o problemă individuală. Funcționarea pieței de locuințe depinde de deciziile politice privind locuințele sociale, reglementarea chiriilor, taxarea proprietăților.

Comments are closed.