Proces câştigat cu Primăria Cluj-Napoca: anularea a două criterii injuste

După doi ani de luptă în instanţă, am obţinut o victorie care ne bucură: două dintre criteriile discriminatorii care îngreunau accesul persoanelor sărace la locuinţe sociale au fost declarate ilegale. Ne referim la criteriul privind veniturile din asistenţă socială, precum şi la criteriul privind studiile universitare. Acesta din urmă prevedea ca persoanele cu studii superioare să obţină un punctaj mai mare decât cele cu studii medii sau generale. E uşor de înţeles de ce un astfel de criteriu era discriminatoriu: accesul la educaţie superioară în România nu este un drept universal, ci este un privilegiu. Nu oricine îşi poate permite să facă un doctorat, iar acest lucru nu ar trebui să determine şansele de a obtine o locuinţă socială. Nu trebuie să uităm că locuinţele sociale ar trebui acordate pe bază de nevoi persoanelor care trăiesc în sărăcie şi care nu îşi permit să plătească o chirie în oraş, sau să îşi cumpere o locuinţă.

Procesul câştigat a fost intentat în 2017 de Fundația Desire alături de 81 de persoane care locuiesc pe str. Cantonului și str. Stephenson.

Alături de persoanele evacuate și de cei şi cele care aplică pentru locuințe sociale vom lupta în continuare pentru creșterea numărului de locuințe publice. Luptăm și împotriva politicilor de dezvoltare care crează gentrificare, duc la evacuări și la împingerea oamenilor cu venituri mici la marginea orașului și chiar în afara lui.

Vrem un oraș pentru oameni, nu pentru profit;
drepturi pentru chiriași și controlul chiriilor;
vrem un oraș universitar cu cămine studențești publice;
un Cluj fără rasism și fără evacuări!
Pentru că orașul este al tuturor și locuirea e un drept universal, nu un privilegiu.

Victoria noastră întrerupe o practică ilegală și îndelungată a autorităților locale din Cluj-Napoca. Aceste autorități au susținut în mod repetat că nu fac altceva decât să respecte legea. Justiția a dovedit contrariul. Criteriile împotriva cărora am luptat nu au apărut de pe o zi pe alta, ci sunt rezultatul unor politici constante de îngrădire a dreptului la locuire pentru cele mai precare persoane.

Sentința obținută constituie un precedent important pentru contestarea criteriilor injuste din alte orașe ale țării.

Comments are closed.