Evacuarea și șantajul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca față de persoanele din Pata Rât

În 17 decembrie 2010 Primăria Municipiului Cluj Napoca a evacuat forțat 76 de familii de pe strada Coastei în Pata Rât în aproprierea rampei de gunoi a orașului și în aproprierea stației de epurare de la fabrica de medicamente Terapia.

Din cele 76 de familii 40 de familii au primit câte un modul, adică o cameră de 16 metri pătrați, iar celelalte 36 familii n-au primit nimic, doar un teren gol și li s-a spus verbal să construiască ceva (o colibă, o casă). Pe baza contractelor de închirere, acele contracte au fost prelungite de către Primărie printr-un act adițional: primul act adițional până în 31.12.2013, al doilea act adițional a fost prelungit până în 30.06.2014, al treilea act adițional a fost prelungit până în 30.06.2015, al patrulea act adițional până în 27.06.2019.

Comunitatea de la casele modulare (Platanilor), sprijinită de European Roma Right Center, a început un proces împotriva Primăriei pentru discriminare și evacuare forțată pe timp de iarnă. În Cluj-Napoca s-au epuizat toate întrevederile de la tribunal. Comunitatea a câştigat, iar apoi Primăria a făcut recurs, și a continuat tot așa timp de 8 ani de zile. Procesul a fost mutat la București, la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Acum 2 ani s-au eliberat niște module de pe strada Platanilor. Anumite persoane au aplicat pentru acele module, dar Primăria i-a șantajat, spunându-le că numai dacă renunță la litigiul procesului pe care îl avem pe rol o să li se atribuie un modul. Bine înțeles că oamenii au și renunțat la proces, fiind intimidaţi astfel de funcționarii Primăriei. Anul acesta când actul adițional a expirat, majoritatea familiilor din comunitate au fost intimidate și șantajate să renunțe la proces, dacă doresc să li se prelungească contractele pe module.

Aceasta este Primăria Cluj-Napoca, care profită de persoanele vulnerabile, mizând că acele persoane nu își cunosc drepturile, șantajându-le și intimidându-le. Mă întreb dacă aceste practici se fac și cu persoane de alte etnii, sau doar cu persoanele de etnie romă. Primăria trebuie să dea socoteală pentru aceste acțiuni pe care le face.

Linda Greta Zsiga

Comments are closed.