Situaţia chiriilor în Comunitatea de pe strada Cantonului

Comunitatea Cantonului este una dintre comunităţile de la Pata Rât formate de către autorităţi. Aici o parte din oameni stau ca şi chiriaşii. Ei au primit o căsuţă din termopan cu o dimensiune de 4mp, de la asociația Ecce Homo. Cei care au primit căsuţele din termopan au contract de chiriaşi, dar avantaje prea mari nu au, chiar dacă au contractul respectiv. Buletinul îl au tot fără adresă – cu alte cuvinte, eşti tot „de nicăieri”. Dar măcar ai un acoperiş deasupra capului, chiar dacă tu nu ai adresă în buletin.
Şi da, câteva familii din resurse proprii, fără ajutor financiar de la autorităţi au reuşit să-şi pună curentul, care este o necesitate foarte mare, doar prin faptul că au avut un contract cu Ecce Homo, astfel acest lucru nu ar fi fost posibil.
Sunt în jur de 70-80 de căsuţe de termopan, iar restul sunt improvizaţii. La început se făcea contract doar pe 6 luni, apoi pe 1 an, iar acum se face pe 5 ani (spunea fata de la Ecce Homo că la ce să ne aibă an de an pe cap?) Diferenţa între a sta într-un termopan şi o improvizaţie nu cred că e prea mare, deoarece aceleaşi condiţii le ai şi într-un termopan (tot în covată faci baie, tot cu lemne trebuie să te încălzeşti şi tot aceeaşi nevoie de o locuinţă o ai), doar că unii au contract şi alţii nu, în rest toţi suntem în aceeaşi condiţie.

În 19 ani de când au început să formeze comunitatea, autorităţile nu au făcut nici măcar cât a făcut asociaţia Ecce Homo.

Pe lângă contractele cu Ecce Homo, în comunitatea de pe strada Cantonului mai există şi contracte de chiriaşi cu domnul Bert (un om cu suflet bun, venit din afara ţării) care a construit 8-9 căsuţe din scândură (unele cu bucătărie şi cameră, iar altele doar cu o cameră) şi la care Primăria a contribuit cu electricitatea (doar atâta). Pe aceste căsuţe termopan, cât şi pe cele verzi (construite de Bert) nu se plăteşte chirie. Cum am mai spus, avantaje prea mari nu sunt. Cu contract de chiriaş şi cu autorizaţie de construcţie nu înţeleg totuşi cum se mai poate spune că aici se locuieşte ilegal, din moment ce acei oameni au avut alb pe negru în mână autorizaţia că aici pot construi căsuţele respective.

Maria Stoica

Comments are closed.