Sunt oare gunoaiele toxice?

Un alt proces pe care îl purtăm cu autorităţile priveşte situaţia de la Pata Rât. Acolo, primăria a adus oameni care locuiau în Cluj-Napoca şi i-a mutat în locuinţe modulare. Desigur, poate părea un lucru bun că oameni evacuaţi forţat în toiul iernii au primit totuşi un loc unde să doarmă, construit din bani publici. Totuşi, aceste locuinţe sunt într-o zonă a mizeriei şi sărăciei extreme. Oamenii au fost scoşi cu forţa dintr-o zonă oarecum centrală a oraşului şi duşi la margine, acolo unde nu există şcoli, spitale, drumuri sau infrastructură. Mai mult decât atât, aceste locuinţe au fost construite ilegal, căci se află foarte aproape de rampele de gunoi. Conform legii, orice locuinţă trebuie să se afle la cel puţin un kilometru distanţă de orice rampă de gunoi, iar în Pata Rât autorităţile au construit casele modulare la distanţe de câteva sute de metri de aceasta.

Așadar am dat în judecată aceste autorităti, cerând închiderea și ecologizarea rampelor, precum și plata unor despăgubiri. Am cerut aceasta din urmă pentru că ni se pare firesc ca statul să își asume o responsabilitate clară pentru politicile sale ilegale și umilitoare. Peste tot în lume atunci când statul își umilește cetățenii, aceștia au dreptul să ceară despăgubiri. Oamenii care trăiesc în Pata Rât, lângă gunoaie, au fost tratați în mod revoltător.

Aerul din Pata Rât este de nerespirat, pământul este steril, iar zi de zi din munții de deșeuri se scurg lichide toxice care poluează întreaga zonă.

Clujul se află astăzi în plină criză a gunoaielor. Consumerismul și dezvoltarea sălbatică creează zilnic tone de deșeuri care generează un mediu toxic ce ne afectează pe toți. Și în primul rând, acest mediu afectează oamenii care sunt nevoiți să trăiască printre gunoaie. Indiferent de ce spun unii sau alții, nimeni nu alege în mod conștient și rațional să trăiască așa. Oamenii sunt fie nevoiți, fie forțați să își ducă viață într-un mediu toxic.

Răspunsul justiției române a fost următorul: trebuie să dovedim în mod obiectiv și științific că locuințele modulare sunt într-adevăr construite într-un mediu toxic și periculos pentru oameni. Bunul simț și diversele amenzi de la Gardă de Mediu nu sunt suficiente: trebuie să plătim un expert de mediu care să evalueze toxicitatea de acolo și să hotărască dacă a trăi lângă gunoaie este sănătos sau nu.

Acest expert de mediu trebuie să fie plătit de noi, întrucât noi am inițiat procesul. Dar suma cerută de această persoană este una extrem de ridicată, pe care nu ne-o putem permite. De aceea am inițiat o campanie de strângere de donații pentru a putea continua procesul. Apelăm la solidaritatea voastră. Vrem să facem autoritătile responsabile pentru situația înjositoare în care ne-au pus. Avem nevoie de donații pentru a ne sprijini eforturile în sala de judecată.

Căși Sociale Acum!

Comments are closed.