Campania “Alianță pentru muncă și locuire”

Haideți să vorbim despre dreptul la locuință ca un drept universal. În capitalism, locuința este o marfă foarte scumpă și o sursă de profituri. Din cauza asta, foarte mulți oameni locuiesc în condiții inadecvate sau precare.

E timpul să ne unim forțele pentru a revendica o nouă generație de locuințe publice și accesibile!

În 2018, în România existau 9 milioane de locuințe. Dintre ele, doar 111 mii (1,2%) se puteau închiria la un preț acceptabil, ele fiind în proprietate publică. Dat fiind că 47% dintre contractele de muncă sunt la sau sub nivelul salariului minim, câți vă puteți permite să plătiți chirii sau rate imense?

Cine crezi că face averi mari de pe urma acestei situații?

În ultimii 5 ani, speculația imobiliară a crescut prețurile apartamentelor cu 60% în Cluj-Napoca, cu 31% în București, cu 45% în Timișoara. Dar creșteri masive au fost și în Brăila, Galați, Craiova, Oradea, Constanța, Iași, Ploiești și Brașov. Cu cât a crescut salariul tău în ultimii 5 ani? Nu ține doar de tine dacă nu-ți permiți să plătești costurile locuirii sau faci asta cu mari sacrificii.

Chiar și în orașele mari, unde venitul mediu al angajaților este peste media națională (circa 700 euro), ei cheltuie până la 60% din salariul lor pe chirie sau pe ratele lunare ale creditului ipotecar. Cât din veniturile tale se duc pe costurile locuirii (chirie/rată, utilități, întreținere)?

Pentru a face față costurilor foarte mari ale locuirii, peste 60% din populația României trăiește în locuințe supraaglomerate. Foarte multe lucrătoare și mulți lucrători sunt nevoite/nevoiți să aibă mai multe locuri de muncă pentru a plăti costurile locuirii. Mulți oameni sunt constrânși să locuiască în locuințe improvizate la periferia localităților, fără utilități sau fără toaletă și baie în casă. Cei care nu pot plăti aceste mari costuri, devin persoane fără adăpost. Tu cunoști situația locativă a colegilor tăi de muncă? Ei știu cu ce probleme te confrunți? Fii solidar cu colegii tăi! Deși poate că așa par, problemele cu locuirea nu sunt individuale, ci ne afectează pe toți!

De-a lungul istoriei, sindicate și cooperative de lucrători au deținut mereu locuințe. Azi însă acestea au dispărut aproape cu desăvârșire.

Revendicăm o nouă generație de locuințe publice ca bun comun!

  1. Stocul de locuințe publice să crească la 25% din fondul locativ total. Acesta să fie transparent, accesibil și gestionat colectiv.
  2. În următorii 4 ani, statul să producă și să mențină 2.000.000 de locuințe în sectorul nonprofit.
  3. Nimeni să nu fie în situația de a cheltui mai mult de 20% din veniturile sale pe locuire.
  4. Criteriile de atribuire de locuințe sociale publice să dea prioritate persoanelor cu venituri mici și celor care locuiesc în condiții dificile.
  5. Să se interzică prin lege evacuările care lasă oamenii fără alternative locative.

Campania “Alianță pentru Muncă și Locuire” susține: piața este cauza, nu soluția crizei locuirii. Statul trebuie să își asume responsabilitatea de a asigura dreptul la locuire pentru toți. De trei decenii, toate guvernele ne-au negat acest drept susținând că piața sau familia trebuie să soluționeze nevoia de locuire. În 2020, împreună, ne vom adresa cu revendicările noastre consiliilor locale din București, Cluj și Timișoara. Să punem locuirea pe agenda politică! Creșterea salariilor și reducerea costurilor locuirii împreună pot garanta un trai bun pentru oameni!

bloculpentrulocuire.ro
bloculpentrulocuire@gmail.com

Comments are closed.