# Nebunia Chiriilor

Locuitorii din cartierul berlinez Kreuzberg protestează împotriva construirii unui campus Google, care ar accelera procesul de gentrificare în urma căruia prețurile chiriilor cresc considerabil și îi obligă să se mute în periferii.

“Urmează să fie radical” a declarat un ziar german de stânga în aprilie 2018 după ce o masă de 25.000 de persoane și 256 de inițiative au susținut protestul din Berlin împotriva chiriilor excesive și a locuirii precare. Participarea a fost neașteptat de mare, dar nu chiar șocantă într-un oraș în care 85% din populație sunt chiriași, în condițiile în care nici cei cu venit mediu nu își mai pot permite o locuință nou închiriată, și tot mai mulți sunt amenințați de chiriile ridicate și de evacuare. Protestul a dat o lovitură perceptibilă mișcării și în anul trecut de atunci multe inițiative și-au realizat cu succes obiectivele promise.

Printre acestea apar și niște proiecte foarte ambițioase. În primul rând trebuie menționată inițiativa “Fuck Off Google” care a vizat împiedicarea construirii unui nou Google Campus într-un cartier central deja extrem de afectat de gentrificare. Argumentul activiștilor, bazat pe experiența unor orașe din SUA și Canada, a fost că prezența unui gigant din industria tehnologiei accelerează excluziunea celor cu venituri mai mici, nu numai prin atragerea unui număr mare de angajați din afara orașului, ci și prin potențiala extindere a proprietății corporative și influenței asupra cauzelor publice. După o vară plină de acțiuni diferite, în octombrie Google a anunțat abandonarea proiectului. Victoria a fost numai parțială, presiunea creată de către Google și aliații lor politici este mare și campusul va fi cel mai probabil construit într-un alt cartier mai central, dar faptul că un cartier a reușit să-și apare interesul în fața unui proiect al celei mai mari corporații din lume a dat speranță cauzei.

La fel de multă atenție a primit și inițiativa ‘Deutsche Wohnen Enteignen’ (Expropriați Deutsche Wohnen) care și-a pus ca scop drept comunalizarea stocului de locuințe a celor mai mari corporații prezente pe piața de locuințe din Berlin, de exemplu Deutsche Wohnen și Vonovia. Inițiativa propune o nouă lege care solicită reducerea proprietății corporative la un număr de circa 3000 de apartamente prin expropriere, incluzând și terenul (Deutsche Wohnen, DW este proprietarul al 110.000 de apartamente numai în Berlin) și introducerea acestuia în forme de proprietate comunală. Folosirea expresiei exproprere poate fi văzută ca puțin exagerată, în acest caz o compensație fiind prevăzută, care chiar dacă, cum stă în manifest, nu ar fi calculat prin valoarea definită de piață, ar însemna costuri mai ridicate ale orașului de capitalul acumulat prin masiva privatizare în ultimii ani. Un posibil succes ar putea totuși transforma piața și politicile asupra locuirii. O propunere de schimbare legislativă a fost depusă pentru referendum și numai suma necesară de semnături îi mai stă în cale, care, după un sondaj făcut de Tagespiegel, nu va însemna o problemă. Rezultatul a sugerat că 55% dintre berlinezi sunt în favoarea propunerii și numai 34% sunt împotriva. 72,7% dintre susținătorii Partidului Social-Democrat (SPD), care guvernează orașul de ani buni au fost de acord cu inițierea. O altă surpriză a anului trecut a fost că după ce mai multe spații au fost ocupate de activiști, un sondaj a sugerat că 53% dintre locuitori orașului consideră ocuparea ilegală ca o formă legitimă de protest împotriva spațiilor și locuințelor golite cu scopuri speculative. Seriozitatea situației poate fi citi-tă și din reacțiile opoziției, în luna trecută a avut loc o conferință împotriva propunerii, în care, pe lângă reprezentanții sectorului imobiliare, au participat și toate partidele politice, cu excepția Partidului Socialist (die Linke). De asemenea, nici reprezentanții inițiativei nu au fost invitați la întâlnire. 

În Berlin diferitele forme de auto-organizare ale chiriașilor, squaterilor, vecinătăților amenințate de gentrificare, oameni evacuați ș.a.m.d au o istorie îndelungată, însă în ultimii ani, și mai ales după protestul din anul trecut, a apărut o tendință clară către o cooperare mai strânsă între ele, cum ar fi de exemplu alianța #Mietenwahnsinn, adică Nebunia Chiriilor care va organiza un protest și anul ăsta pe 6 aprilie, de data asta cu susținere nu numai din partea inițiativelor berlineze, ci și a celor din mai multe orașe din Germania și Europa. La protest nu sunt invitate partidele politice și nici grupări care reprezintă mesaje rasiste, naționaliste sau neoliberale. 

Péter Máthé

Comments are closed.