Enikő Vincze
Discuție despre caracteristicile și cauzele sărăciei în România capitalistă în condițiile în care atracția țării noastre în relație cu capitalul sau angajatorii constă în forța de muncă ieftină, sau salarii mici. Exemple oferite de comunicatul sindicatului Cartel Alfa cu ocazia Zilei Internaționale de Combatere a Sărăciei (“unul din cinci români se confruntă cu sărăcia determinată de venitul insuficient, cu toate că lucrează cu normă întreagă, și o mare parte din sărăcia bazată pe venit este persistentă, trei sferturi dintre persoanele sărace aflându-se în această situație de cel puțin trei ani”).
Interviu radio: https://www.desire-ro.eu/?p=2641
De ce susține legislația muncii angajatorii în defavoarea angajaților, drepturile acestora fiind minimalizate? Ce înseamnă “Pachetul anti-sărăcie” al guvernului technocrat de dreapta în condițiile în care statul nu ia decizii politice adecvate și nu susține financiar măsuri de redistribuire capabile să reducă inegalitățile sociale?
Pe lângă salariile mici care perpetuează sărăcia în mod sistemic, nevoia de a cheltui peste 40% din venituri pe asigurarea unei locuințe de pe piața privată este și ea un factor al menținerii sale (vezi Rata costurilor suplimentare pentru locuințe în funcție de regimul de ocupare a locuințelor, adică procentul populației care cheltuie peste 40% din venituri pe costurile cu locuința, http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/File:Housing_cost_overburden_rate_by_tenure_status,_2014_(%25_of_population)_YB16.png: în România, în cazul gospodăriilor care închiriază de pe piața privată sau au locuință în proprietate privată prin credit bancar, peste 31% din populație cheltuie mai mult de 40% pe locuință). În timp ce populația trăiește în sărăcie datorită acestui fapt, afacerile imobiliar-bancare aduc profit foarte mare companiilor private, stare de fapt susținută de politica locuirii susținută de stat.
Inițiativa cetățenească pentru o politică justă de locuire socială a Fundației Desire susținută în cadrul campaniei Căși sociale acum! își propune să pună presiune asupra administrației publice locale din Cluj de a crește stocul de locuințe sociale și de a modifica criteriile de atribuire de locuințe sociale din fondul locativ de stat astfel încât și persoanele marginalizate să aibă acces la ele.