Simona Ciotlăuș, Enikő Vincze, George Zamfir
Statul continuă politica de sprijinire a proprietarilor de imobile și a angajatorilor!
Chiar dacă guvernarea s-a schimbat, politicile neoliberale continuă. Fundamental, două propuneri recente de măsuri pentru locuire lansate de două guvernări diferite, și aparent diferite ideologic, susțin același lucru: piața imobiliară, fără să aducă vreo schimbare structurală absolut necesară în domeniul locuirii. În continuare, locuința este o marfă pe piața imobiliară și nu un drept social al cetățenilor:
locuirea-nicio-schimbare-fundamentala-cu-noua-guvernare
- Încă nu cunoaștem care mai este soarta programului “Prima Cameră”, inițiat de fostul ministru al Muncii (Dragoș Pâslaru), programul care anunța subvenționarea chiriei (și plata utilităților) pe piața imobiliară persoanelor provenite din sistemul de plasament, timp de doi ani (http://www.ziare.com/dragos-pislaru/ministrul-muncii/guvernul-va-lansa-programul-prima-camera-pentru-tinerii-care-au-crescut-in-case-de-copii-1444074). Așa cum spuneam și atunci, măsura constituie o soluție nepotrivită de rezolvare a problemei locuirii, în condițiile în care persoanele ce părăsesc centrele de plasament sunt printre categoriile prioritare la locuințe sociale (conform Legii 114/1996). Ne întrebam atunci de ce nu sunt folosite fondurile respective la construcția de locuințe publice sau la reabilitarea unor imobile deja existente ca locuințe publice?
- Același tip de politică se regăsește și în măsura anunțată zilele trecute de către noua ministră a Muncii și Justiției Sociale, Lia Vasilescu: se pare că Guvernul pregătește o Ordonanță de urgență în baza căreia persoanele care își schimbă domiliciul în interes de serviciu la cel puțin 50 de km vor beneficia de subvenționarea chiriei și plata utilităților (până la 75 la sută) tot pe piața imobiliară în cuantum de până la 900 lei (http://www.stiripesurse.ro/lia-olguta-vasilescu-face-anuntul-asteptat-chiriasii-pot-obtine-bani-de-la-guvern_1174034.html). Prin această măsură, guvernul condiționează locuirea de angajare, întărind relația de dependență între statutul de angajat și oferirea unui acces sporit la locuire, în condițiile în care nivelul locuirii precare în România este la cel mai înalt nivel din UE, mai ales în rândul neangajaților. Neangajații din motive independente de voința lor nu au dreptul la asigurarea dreptului de locuire?
În forma anunțată, măsura de subvenționare a chiriei propusă de Ministerul Muncii și Justiției sociale va susține de fapt două destinații din mediul privat:
- Proprietarii care închiriază apartamentele;
- Angajatorii, deoarece subvenționează costurile reproducerii forței de muncă, susțându-le acumularea de profit în detrimentul salariilor insuficient (și nedemn) de mici necesare acoperirii costurilor cu locuirea.
Pentru angajați și neangajați vor urma:
- Creșterea prețurilor chiriilor, făcând astfel locuirea și mai inaccesbilă pentru cei care deja au dificultăți în a-și plăti chiria și ultilitățile
- Corelarea insecurității locului de muncă cu insecuritatea locativă în noua chirie și, implicit, scăderea forței de negociere în fața angajatorului.
În contextul în care multe persoane din România, neangajate sau angajate pe salariul minim, suferă o deteriorare acută a locuirii – supraaglomerare, lipsa accesului la utilități, lipsa posibilităților de întreținere și reparare a locuințelor – cât de viabil mai este riscul de a abandona o locuință sigură pentru alta incertă? Mutarea are costuri care le-ar putea depăși pe cele acoperite de suma respectivă – susținerea prin relațiile de rudenie și prietenie, readaptarea strategiilor de trai într-o localitate și a tiparului de consum, etc. Așa că ne întrebăm câte persoane mobile și apte de muncă ar alege să rămână în raza a 50 de km datorită inexistenței unui astfel de “stimulent”? Considerăm că, din nefericire, o astfel de inițiativă ocolește problemele fundamentale legate de distribuția de și accesul la locurile de muncă. Precum ocolește și soluționarea adecvată a accesului redus la locuințe adecvate în condițiile minimalizării locuirii publice în politicile naționale de locuire și a ocurenței la scară largă a locuirii sărace în spații marginale.
Campania Căși sociale ACUM! continuă să militeze împotriva ultra-comodificării locuirii, pentru locuințe publice, construite și administrate de instituțiile publice locale și centrale, asupra cărora, cel puțin teoretic, putem să revendicăm drepturi sociale pentru toate categoriile de persoane care nu au resursele necesare pentru a închiria sau cumpăra locuințe de pe piața imobiliară. De aceea așteptăm cu interes Strategia Națională a Locuirii (în lucru și anul trecut la Ministerul Dezvoltării Regionale și al Administrației Publice), cât mai ales discuțiile pe marginea noii Legi a Locuinței, anunțate și ele de anul trecut.
Revedeți pe pagina noastră de de internet recomandările Campaniei Căși sociale ACUM! făcute în cursul consultării publice pe marginea Strategiei Naționale a Locuirii precum și a Direcțiilor sale de acțiune pentru 2016-2030, cât și cele care vizau schimbarea Normelor metodologice de aplicare a Legii Locuinței. Dar și recenta noastră Scrisoare deschisă către parlamentarii clujeni privind nevoia inițierii de schimbări legislative în domeniul locuirii publice și drepturilor lucrătorilor din România.