“Căși sociale ACUM!” continuă căutarea de soluții pentru incluziune locativă

George Zamfir

”Housing Europe”, Federația Europeană de Locuire Publică, Cooperatistă și Socială, fondată în 1988, a organizat pe data de 14 iunie 2015 seminarul ”EU invests in Social Housing: EIB loans in practice” (UE investește în locuirea socială: împrumuturi ale BEI în practică”) disponibil la adresa https://www.youtube.com/watch?v=EipTnft-6HI . Detalii despre seminar sunt disponibile aici: http://www.housingeurope.eu/event-706/eu-invests-in-social-housing-eib-loans-in-practice .

Banca Europeană de Investiții (BEI) se prezintă drept”partener natural de finanțare al instituțiilor UE încă din 1958” care finanțează proiecte de dezvoltare, 90 la sută dintre ele în interiorul Uniunii Europene și urmând politicile europene. Pactul de la Amsterdam, asupra căruia au căzut de acord în 30 mai 2016 miniștrii europeni responsabili pentru afaceri urbane, are locuirea printre principalele obiective. De asemenea, orașul este prezentat ca o țintă de intervenție pentru împrumuturi acordate de către BEI.

Am urmărit cu interes câteva dintre prezentări, care discutau exemple practice de rezolvare a problemelor de locuire din orașe. În cazul specific al locuințelor sociale (considerate de către BEI ca un subcategorie de ”locuințe accesibile”), este necesară implicarea municipalităților în accesarea fondurilor. Gerry Muscat, Șeful Diviziei de Dezvoltare Urbană din cadrul BEI, a menționat că instituția nu acordă împrumuturi mici către asociatii. În principal finanțează municipalitățile pentru crearea de bunuri, nu pentru întreținere. De asemenea, acordă împrumuturi pentru infrastructura asociată producerii de locuințe, pentru proiecte de regenerare, cât și pentru dezvoltarea serviciilor comunitare conexe.

Albania

Prezentator – Doris Andoni, General Director of National Housing Agency of Albania. Agenția Națională pentru Locuire din Albania a fost fondată în 1993, iar acum se auto-finanțează. Exemplul prezentat s-a referit la construcția a 1.140 de locuințe sociale, cele mai multe în Tirana și Durres, orașele cele mai mari, cât și în alte orașe mijlocii și mici. În acest caz, sistemul de finanțare a proiectului cuprinde împrumuturi de la Banca Central Europeană, guvernul central, cât și contribuții ale autorităților locale sub formă furnizării terenurilor necesare pentru construcții. Într-un final, locuințele rămân în proprietatea autorităților locale. În ceea ce privește plata împrumutului, se pare că cele mai mici municipalități au fost cele mai responsabile, a adăugat Doris Andoni. Prezentarea în format ppt e disponibilă aici: https://drive.google.com/file/d/0B3Yb8SWGTmE7ZGtiNzZ5YjdxWDQ/view

Portugalia

Prezentator – Joao Carvalhosa, CECODHAS Portugalia. Datorită faptului că în Portugalia rata construcției de locuințe a fost ridicată în ultimele patru decenii, astăzi numărul de locuințe goale aproape că s-a dublat. Valorile din produsul intern brut național dedicate construcției de locuințe noi și reabilitării locuințelor vechi sunt la același nivel. Institutul de Locuire și Reabilitare Urbană, prin finanțări BEI, acordă împrumuturi pentru reabilitarea clădirilor vechi, la care pot aplica entități atât individuale sau și colective, cât și publice sau private. Clădirile trebuie să fie mai vechi de 30 de ani, preferabil în zone de reabilitare urbană, iar lucrările să fie încheiate în 12 luni. Într-un final, aceste clădiri trebuie să intre pe piața chiriilor condiționate și nu pot fi vândute. Împrumuturile se acordă pentru o perioadă de 15 ani cu o dobândă fixă de 2,9 la sută, iar ipoteca e considerată garanția.

Prezentarea în format ppt e disponibilă aici: https://drive.google.com/file/d/0B3Yb8SWGTmE7UEJIQmh1WlVoQnM/view

Spania

Prezentatoare – Raquel Lopez, Confederación de Cooperativas de Viviendas de España (CONCOVI). Cu toate că în Europa sunt estimate a fi în jur de 11 milioane de locuințe neocupate, problema lipsei de adăpost este din ce în ce mai acută. https://www.theguardian.com/society/2014/feb/23/europe-11m-empty-properties-enough-house-homeless-continent-twice

Pe fondul acestei situații, discutată și în cazul Portugaliei, Lopez a descris proiectul spaniol ”Reabilitare integrală a clădirilor publice promovată atât de administrația publică, cât și de economia socială, folosind un model de locuire în cooperativă”. Modelul de management bazat pe Legea Terenurilor 15/2015 este următorul:  1 – Proprietarul Public permite folosirea clădirii; 2 – Economia socială (CONCOVI), prin sistemul de locuire cooperatistă, reabilitează clădirea, cât și zona înconjurătoare.

Prezentarea în format ppt e disponibilă aici: https://drive.google.com/file/d/0B3Yb8SWGTmE7U3RkNjduemkyUnM/view

Comments are closed.