“Hai pe ultimul loc” – Crosul Companiilor 2016

Campania „Consultați-ne. Romii nu sunt gunoaie” participă la Crosul Companiilor. Hai pe Ultimul loc la stadion și ia startul alături de patarâteni și activiști la 10.30 sau alătură-te lor pe traseu.

Campania amintește autorităților obligația de a implementa măsuri de protecție față de persoanele afectate de politicile deficitare de gestionare a deșeurilor și necesitatea de a combate rasismul de mediu care afectează sănătatea persoanelor marginalizate social din Pata Rât, majoritatea de etnie romă.

Camera și montaj: Radu Gaciu

Echipa campaniei cu Ioan Doghi, Linda Greta, Alexandru Greta, Elena Cherecheș, Enikő Vincze și Adrian Dohotaru.

„Alerg, mă rog, merg mai rapid, pentru Pata Rât pentru ca oamenii să se solidarizeze cu problemele din zonă. Să vadă că și noi suntem oameni care participăm în societate, plătim taxe și impozite și vrem să avem oviață normală. Vrem la fel ca alții ca și copiii noștri să aibă un viitor mai bun. Vrem înapoi în oraș din cauză că rampele sunt foarte aproape de noi și sunt poluante, mai ales din cauza incendiilor. De asemenea, nu avem acces la facilități, iar noi ne-am născut în oraș, nu în corturi”

 Linda Creta, membră a campaniei, Asociația Comunitară a Romilor din Coastei

 

Scopurile imediate ale campaniei sunt de a pune presiune asupra autorităților și companiilor cu rampe de deșeuri din Pata Rât pentru a îmbunătăți condițiile de locuire și de muncă și de a genera sprijin public pentru ca zona Pata Rât în special și Clujul în general să fie poluate cât mai puțin din cauza depozitării necorespunzătoare a deșeurilor.

„Vreau să câștig din nou Crosul Companiilor la proba individuală pentru că întrecerile te pot motiva să dai tot ce e mai bun din tine. Dar la echipe mă alătur celor de pe Ultimul loc pentru că întrecerile pot avea uneori efecte negative de care uităm. Când suntem prea individualiști și setați să ieșim în față, uităm de oamenii care rămân în urmă sau de cei care nici măcar nu mai au șansa de a lua startul. E necesar un echilibru în societate. Până la urmă, bucuria participării împreună și a cooperării dintre noi sunt mai importante decât plăcerea câștigului propriu. Echilibrează Clujul, hai și tu pe ultimul loc!” – Adi Dohotaru, coordonator Consultați-ne, cercetător și activist

Echipa „Ultimul loc” a Fundației Desire este formată din Linda Greta, rezidentă la locuințele modulare, Elena-Marta Cherecheș, din Dallas, și Ioan Doghi, locuitor al străzii Cantonului. Pe parcursul celor 6 km, li se alătură și ceilalți membri ai campaniei din Pata Rât și, sperăm noi, cât mai mulți clujeni solidari.

Comments are closed.